Η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στον καλλιτεχνικό χώρο χωρίς μέτρα προστασίας – Κραυγή αγανάκτησης από καλλιτέχνες και εργαζόμενους!

2020-08-20

Αιτία των απανωτών ακυρώσεων και αναβολών συναυλιών και παραστάσεων, τις τελευταίες ημέρες, είναι οι αμφιλεγόμενες ή λάθος δηλώσεις από τα κυβερνητικά στελέχη, που μπέρδεψαν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με τα πάρτι και τις συναυλίες σε beach bar, όπου δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφάλειας. Αυτά λέει μεταξύ άλλων στο tvxs.gr η Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, η οποία εξηγεί γιατί οι καλλιτέχνες βρέθηκαν πάλι επί ξύλου κρεμάμενοι.

Αναστατωμένοι οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού, ο κλάδος των οποίων είναι ο πιο πληττόμενος σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ζητούν εξηγήσεις και μέτρα ενίσχυσης από την πολιτεία. «Δεν θα επιτρέψουμε, ο πολύπαθος κλάδος μας να στοχοποιηθεί, ώστε να μετατοπιστεί η κρατική ευθύνη προς το κοινό και τους εργαζόμενους» λέει από τη μεριά της η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ένωση Θεάματος Ακροάματος) στην χθεσινή της ανακοίνωση. «Μας κοροϊδεύουν. Ακυρώνουν εκδηλώσεις χωρίς να δίνουν λύση», λέει η Κ. Σταματάκη.

Οι δύο «λάθος» δηλώσεις Χαρδαλιά που ξανά παρέλυσαν την αγορά του πολιτισμού

«Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προκειμένου να μην γονατίσει ο χώρος, με υγειονομικό πρωτόκολλο από την πολιτική προστασία που προέβλεπε 74% πληρότητα, αποκλειστικά ηλεκτρονική προπώληση, τήρηση των αποστάσεων κλπ. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών, τήρησε κατά γράμμα αυτό το πρωτόκολλο, όπως διαπίστωσαν όσοι βρέθηκαν στην Τεχνόπολη, το Βεάκειο και σε άλλα σημεία. Υπήρξαν έκτροπα σε beach bars. Υπήρξαν καλλιτέχνες πίστας με χιλιάδες άτομα που δεν τηρούσαν κανόνες. Πανηγύρια με όρθιους, χοροεσπερίδες πάρτι πλουσίων, γαμήλια πάρτι χωρίς μέτρα προστασίας. Η κυβέρνηση λοιπόν, θέλοντας να περιορίσει την διασπορά του ιού μετά από αυτά τα γεγονότα, έβγαλε νέα μέτρα, τσουβαλιάζοντας μαζί κι όσους τηρούσαμε το πρωτόκολλο» λέει η Κ. Σταματάκη.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου, αναφέρεται στην δήλωση Χαρδαλιά, μέσα από την οποία ανακοίνωσε πως αναστέλλονται όλες οι εκδηλώσεις ορθίων, συμπεριλαμβανομένων και των συναυλιών.

«Η διατύπωση αυτή, προκάλεσε πανικό στην αγορά. Ζητήσαμε διευκρινιστική δήλωση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έγινε η διευκρινιστική δήλωση, ότι εξαιρούνται από αυτά τα μέτρα οι συναυλίες, αλλά ήδη το κακό είχε γίνει. Οι ακυρώσεις ερχόντουσαν η μία μετά την άλλη».

Ο κος Χαρδαλιάς όμως, προκάλεσε δεύτερο σοκ στους καλλιτέχνες με επόμενη δήλωση σύμφωνα με την οποία, στις εκδηλώσεις θα επιτρέπονται έως 100 άτομα. «Ζητήσαμε νέα διευκρινιστική ανακοίνωση, καθώς δρούμε μέσω ΦΕΚ και υπάρχει συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο. Όμως η ανακοίνωση Χαρδαλιά σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων, έγινε ξανά αφορμή για αναβολές και ακυρώσεις» λέει η Κ. Σταματάκη.

«Μας κοροϊδεύουν. Ακυρώνουν εκδηλώσεις, χωρίς να δώσουν λύση»

«Οι εκδηλώσεις (παραστάσεις και συναυλίες) ήταν ο μόνος τρόπος να βιοποριστεί ο καλλιτεχνικός κόσμος που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Δεν έχουν τη στήριξη του κράτους. Θα μπορούσαν να κρατήσουν τις συναυλίες έστω και για 100 άτομα, με τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας» λέει η Κ. Σταματάκη η οποία υπογραμμίζει ότι οι εκδηλώσεις των δήμων που ακυρώθηκαν αυτές τις μέρες, ήταν η τελευταία σανίδα σωτηρίας για τους καλλιτέχνες καθώς κανείς ιδιώτης δεν έχει συμφέρον να αναλάβει το κόστος μιας παραγωγής αφού με τα νέα μέτρα δύσκολα θα κάνει απόσβεση.

«Μια ιδιωτική παραγωγή δεν μπορεί να γίνει με 100 άτομα ο δήμος και η περιφέρεια μπορούν να στηρίξουν μόνο. Μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν έσοδα από Φεβρουάριο. Οδηγήθηκαν σε οικονομική καταστροφή εξαιτίας της απουσίας οποιαδήποτε τακτικής. Το κράτος δεν έχει καμία πρόβλεψη για το πως θα αποκατασταθούν. Και δεν μιλώ για τις δικές μας επιχειρήσεις μόνο, μιλώ για τους χιλιάδες καλλιτέχνες!»

Η Μενδώνη δεν τήρησε τις υποσχέσεις της

Σύμφωνα με τους καλλιτέχνες και τους διοργανωτές, η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δεν έχει κάνει τίποτα για την ανακούφιση του κλάδου, σε αντίθεση με τα υπουργεία πολιτισμού των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που πήραν έγκαιρα και ουσιαστικά μέτρα.

«Δεν έκανε τίποτα, ούτε βραχυπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα» λέει η Κ. Σταματάκη. «Είχε πει ότι θα κάνει 200 δράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους για να ενισχύσει την αγορά. Τελικά αυτά τα χρήματα, τα έδωσε σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου της (Μέγαρο κ.α.) που ήδη επιχορηγούνταν. Δεν έδωσε τίποτα στην ελεύθερη αγορά. Μας κοροϊδεύουν και αφήνουν τους καλλιτέχνες να εξαθλιώνονται».

Tην ίδια ώρα, καλλιτέχνες στα social media, ζητούν να σταματήσει η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να δημιουργούν κοινωνικό αυτοματισμό, χαρακτηρίζοντας υπεύθυνους τους καλλιτέχνες που αποφασίζουν να διακόψουν επ' αόριστον την δραστηριότητα τους.

Επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.

Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό καταγγέλλουν κρατική αδιαφορία για τον κλάδο τους που είναι "ο βαρύτερα πληττόμενος κλάδος σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ" αλλά και στοχοποίηση μετά και το οριζόντιο μέτρο του μέγιστου των 100 ατόμων ανά εκδήλωση, ανεξάρτητα από την χωρητικότητα του χώρου διεξαγωγής της.

Οι άνθρωποι του Πολιτισμού απαιτούν μεταξύ άλλων "την πλήρη αποζημίωση όλων των καλλιτεχνών και των εργαζομένων που θα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν" και διαμηνύουν ότι είναι "αποφασισμένοι να κρατήσουν τον Πολιτισμό ζωντανό".

Η επιστολή της ΠΟΘΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες είμαστε μάρτυρες μίας μεθόδευσης στοχοποίησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Το οφειλόμενο άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό έγινε χωρίς κανένα σχέδιο, με αντιφατικά και ανεφάρμοστα μέτρα που άλλαζαν συνεχώς ανάλογα με τις απαιτήσεις των πανίσχυρων λόμπι, βάζοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία των τουριστών, όσο και των εργαζομένων.

Όταν η πρακτική αυτή απέτυχε, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης προσπάθησαν να μας πείσουν ότι την ευθύνη έχουν οι νέοι που πηγαίνουν σε συναυλίες. Ως αποτέλεσμα η Περιφέρεια Αττικής ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της, το ίδιο έπραξαν και πολλοί Δήμοι και Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Και ως τελειωτικό χτύπημα, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χωρίς καμία προετοιμασία, καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και σωματεία, οριζόντιο μέτρο του μέγιστου των 100 ατόμων ανά εκδήλωση, ανεξάρτητα από την χωρητικότητα του χώρου διεξαγωγής της.

Από τις αρχές Μαρτίου που έγινε αναστολή όλων των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, παλέψαμε με ένα υπουργείο αδιάφορο στην καλύτερη περίπτωση, εχθρικό στην χειρότερη, ώστε να στηριχθεί ο χώρος του πολιτισμού, ο βαρύτερα πληττόμενος κλάδος σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η κρατική αδιαφορία δεν επέτρεψε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Παρ' όλα αυτά στις ελάχιστες εκδηλώσεις που έγιναν οργανωμένα, σε Φεστιβάλ και Δήμους, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τηρήθηκαν υποδειγματικά. Δεν θα επιτρέψουμε, λοιπόν, ο πολύπαθος κλάδος μας να στοχοποιηθεί, ώστε να μετατοπιστεί η κρατική ευθύνη προς το κοινό και τους εργαζόμενους. Η ασφάλεια των πολιτών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με πρόχειρα μέτρα και κινήσεις εντυπωσιασμού.

Απαιτούμε:

- Την πλήρη αποζημίωση όλων των καλλιτεχνών και των εργαζομένων που θα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν.

- Επέκταση των μέτρων στήριξης (του έκτακτου βοηθήματος) για όλους τους εργαζομένους που υφίστανται απαγόρευση ή αναστολή ή περιορισμό της εργασίας τους λόγω υγειονομικών μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

- Επιδότηση όλων των ανέργων.

- Ακύρωση της απόφασης για χωρητικότητα 100 ατόμων ανεξάρτητα από το μέγεθος του χώρου εκδηλώσεων.

- Να ξεκινήσουν επιτέλους οι συζητήσεις για το πλαίσιο των κλειστών χώρων για τη σεζόν που έρχεται.

Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τον Πολιτισμό ζωντανό.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ https://www.opoligrafos.gr/society/i-kyvernisi-evale-loyketo-ston-kallitechniko-choro/