Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει τη Δικαιοσύνη ως έναν ανεξάρτητο θεσμό

2020-05-21

Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή

Η πιθανότητα η χώρα να βρεθεί μπροστά σε μια νέα περιπέτεια πολύ μεγάλης ύφεσης και λιτότητας, ενδέχεται να χτυπήσει καίρια και τις υπηρεσίες της Δικαιοσύνης.

Διότι μια τέτοια περίοδο, η Δικαιοσύνη έχει πολλά σοβαρά έργα να επιτελέσει, μαχόμενη να μην επικρατήσουν νέες ανισότητες και αδικίες εις βάρος των αδυνάμων και εκ μέρους των ισχυρών και εκ μέρους της κατεστημένης στη χώρα μας διαπλοκής, πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ... έχει φανεί ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να υπηρετήσει αυτούς τους σκοπούς της Δικαιοσύνης γιατί δεν τη θέλει ως έναν ανεξάρτητο θεσμό, αλλά ως έναν ελεγχόμενο θεσμό.

Ως ένα παίγνιο, απαξιώνοντας διαδικασίες απονομής της, ακόμη και αυτή, τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης που κατά το Σύνταγμα έχει αναλάβει η ίδια η Βουλή. Απόδειξη της απαξίωσης είναι και η απουσία. Απόδειξη της απαξίωσης είναι και η πρωτοφανής αυτή διαδικασία διεύρυνσης κατηγορητηρίου.

Η πιθανότητα η χώρα να βρεθεί μπροστά σε μια νέα περιπέτεια πολύ μεγάλης ύφεσης και λιτότητας, ενδέχεται να χτυπήσει καίρια και τις υπηρεσίες της Δικαιοσύνης. Διότι μια τέτοια περίοδο, η Δικαιοσύνη έχει πολλά σοβαρά έργα να επιτελέσει, μαχόμενη να μην επικρατήσουν νέες ανισότητες και αδικίες εις βάρος των αδυνάμων και εκ μέρους των ισχυρών και εκ μέρους της κατεστημένης στη χώρα μας διαπλοκής, πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ... έχει φανεί ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να υπηρετήσει αυτούς τους σκοπούς της Δικαιοσύνης γιατί δεν τη θέλει ως έναν ανεξάρτητο θεσμό, αλλά ως έναν ελεγχόμενο θεσμό.

Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη θέλει την δικαιοσύνη ως ένα παίγνιο, απαξιώνοντας διαδικασίες απονομής της, ακόμη και αυτή, τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης που κατά το Σύνταγμα έχει αναλάβει η ίδια η Βουλή. Απόδειξη της απαξίωσης είναι και η απουσία. Απόδειξη της απαξίωσης είναι και η πρωτοφανής αυτή διαδικασία διεύρυνσης κατηγορητηρίου για τον πρώην Υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Παρέμβαση στην Πέλλα