Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προαναγγέλλει την διάλυση της μεσαίας τάξης – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της νέας προσπάθειας για κοινωνική ανασυγκρότηση 

2020-05-06

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Μεσσηνίας στο ieidiseis.gr (Βασίλης Σκουρής)

"Τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στην αδράνεια της κυβέρνησης και στις καταστροφικές επιλογές της" κρούει ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr και στον δημοσιογράφο Β. Σκουρή, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη ότι "κάνει μια συνειδητή επιλογή να σαρώσει την αγορά εργασίας, να εξαϋλώσει τους μικρομεσαίους και να αναδιαρθρώσει την οικονομία προς όφελος των λίγων ισχυρών που θα επιβιώσουν, σε μία οικονομική εκδοχή της ανοσίας αγέλης".

"Αντί να πάρει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση για να ανακοπεί η έκρηξη ύφεσης και ανεργίας, λειτουργεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Επιδοτεί την ανεργία και τις μειώσεις μισθών αντί την εργασία, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Αφήνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αόριστες υποσχέσεις για ενίσχυση, ενώ την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις τρέχουν", διαμηνύει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή ότι "η μεγάλη συζήτηση που απασχολεί όλους τους πολίτες είναι το πώς η χώρα μας οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε έκρηξη ύφεσης, ανεργίας, μειώσεων μισθών και λουκέτων που θα κάνουν την οικονομική κρίση που ζήσαμε να φαντάζει βόλτα σε παιδική χαρά". "Οι ίδιοι οι υπουργοί προαναγγέλλουν ουσιαστικά την διάλυση της μεσαίας τάξης", σημειώνει.

Ο Αλ. Χαρίτσης υπενθυμίζει πως "ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει από την αρχή της κρίσης τέτοιες προτάσεις μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής ανασύνταξης `Μένουμε Όρθιοι`", το οποίο "προσκαλεί ταυτόχρονα πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για διάλογο και συνδιαμόρφωση". "Η πρότασή μας αφορά το τώρα και το αύριο της χώρας. Και προφανώς η συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των στιγμών επιβάλει να σκεφτούμε και με όρους μίας κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας που να εκφράζει τις αγωνίες και τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών για ένα διαφορετικό μοντέλο άσκησης της πολιτικής. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αδρανήσουμε μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο που απειλεί την κοινωνική συνοχή και ευημερία του τόπου μας", προσθέτει, και διαμηνύει: "Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ήδη υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για γενναία εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας. Η έξοδος από τα μνημόνια και η χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών που οδήγησαν για πρώτη φορά στη δημιουργία μαξιλαριού ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ, χωρίς το οποίο τώρα η χώρα θα είχε τιναχθεί ήδη στον αέρα, δίνουν πολλαπλές δυνατότητες στον κ. Μητσοτάκη. Είναι λοιπόν καθαρά επιλογή του να μην τις αξιοποιήσει".

Σε ερώτηση σχετικά με τις συμμαχίες που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τα εξής τρία σημεία: "Πρώτον, ότι την κρίση αυτή δεν πρέπει να την πληρώσουν ξανά -όπως έγινε στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης - οι εργαζόμενοι, οι ευάλωτοι, οι μικρομεσαίοι. Δεύτερον, ότι η κρίση αυτή δεν πρέπει να οδηγήσει σε μοντέλα αντιδημοκρατικά και εθνικής περιχαράκωσης που φαντάζονται ότι μπορούν να υψώσουν «τείχη» έναντι μιας παγκόσμιας πρόκλησης. Τρίτον, ότι η κρίση αυτή απαιτεί νέα εργαλεία ανάγνωσης και σχεδιασμού για να έχουμε πειστικές απαντήσεις προς όφελος της κοινωνίας και όχι των οικονομικών ελίτ".

Απαντώντας σχετικά με τα σενάρια περί εκλογών, ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει: " Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργείται, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές είτε για να αποδράσει από τις ευθύνες του είτε για να προλάβει τις συνέπειες των επιλογών του. Ωστόσο, εάν το πράξει, οι πολίτες θα καταλάβουν την πολιτική τυμβωρυχία, τον κυνισμό αλλά και την ανευθυνότητα να στήσει κάλπες εν μέσω πανδημίας για μικροκομματικά οφέλη", και προειδοποιεί εκ νέου: "Η χώρα είναι αρχές Μαΐου αντιμέτωπη με μηδενικά έσοδα από τον τουρισμό, τρομοκρατημένη από την προοπτική νέων στρατιών ανέργων, υποαμοιβόμενων εργαζομένων και λουκέτων στις επιχειρήσεις, απογοητευμένη από τη διάψευση των προσδοκιών της ΝΔ για αναπτυξιακό ράλι - όχι μόνο τώρα με τον κορωνοϊό, αλλά με την επιβράδυνση της οικονομίας ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019".

Και καταλήγει: "Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσες ρητορικές διακηρύξεις και αν επιστρατεύσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη θύελλα η οποία πλησιάζει και απειλεί να γκρεμίσει το κύριο που καταφέραμε: να βγει η χώρα από τη μέγγενη της κρίσης και της ανασφάλειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανανεωμένος και ενδυναμωμένος, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της νέας προσπάθειας για την κοινωνική ανασυγκρότηση".