Η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να δώσει στοιχεία για το πού πήγαν τα χρήματα της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς», ύψους 20 εκατ. ευρώ

2020-06-12

Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να δώσει στοιχεία για το πού πήγαν τα χρήματα της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς», ύψους 20 εκατ. ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα, σταδιακά αποκαλύπτονται ιστοσελίδες ανύπαρκτες ή τουλάχιστον αμφισβητούμενες, οι οποίες επιδοτήθηκαν με κρατικό χρήμα αγνώστου ύψους, που προκαλούν ερωτηματικά.

Απαντώντας στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Πέτσας αρνήθηκε να δώσει πλήρη κατάλογο με τα μέσα επικοινωνίας που έλαβαν χρήματα και το ύψος του ποσού καθενός, επιμένοντας ότι τα χρήματα διανεμήθηκαν κατόπιν αξιολόγησής τους και με κριτήριο την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας ανέφερε την «Αυγή», τον «Ριζοσπάστη», την «Εφημερίδα των Συντακτών» κ.ά. ως αποδέκτες ενημερωτικών καταχωρίσεων. Δεν ανέφερε ωστόσο την εφημερίδα «Documento» και τους ιστοτόπους της, καθώς δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, προφανώς θεωρώντας ότι δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια...

Τι έδειξε η έρευνα

Κατόπιν αυτών ο Κώστας Βαξεβάνης και η ομάδα του έπιασαν δουλειά: αποκαλύπτουν από χθες σειρά ιστοτόπων που έλαβαν διαφήμιση και είναι ανύπαρκτοι ή έστω αμφιλεγόμενοι. Συγκεκριμένα το documento.gr αναφέρεται σε τρεις περιπτώσεις:

1. Το site diavouleusi.gr είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο: Όπως προκύπτει μέσω των στοιχείων της γνωστής ιστοσελίδας waybackmachine, η οποία αποθηκεύει σελίδες του Διαδικτύου, το τελευταίο online ίχνος του εν λόγω site εντοπίζεται στις 4 Δεκεμβρίου του 2019. Μήνες πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας. Το site, όταν λειτουργούσε, φαίνεται να είχε κεντρικό πρόσωπο τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μάστορα, ο οποίος παρουσίαζε για κάποιο διάστημα την εκπομπή "Ελεύθερα" στο κανάλι ART TV.

«Ακόμα και εάν δεχτούμε το σενάριο ότι πρόκειται για μια 'κακιά' ημέρα για το diavouleusi.gr, που 'έπεσε' λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος, κάνοντας μια έρευνα στα στατιστικά του την περίοδο που φαινόταν να λειτουργεί κανονικά, προκύπτει ότι είχε σχεδόν ανύπαρκτη επισκεψιμότητα» αναφέρει το document.gr.

Στην similiarweb, τη δημοφιλέστερη και πιο έγκυρη πλατφόρμα για την καταγραφή της επισκεψιμότητας ιστοσελίδων του Διαδικτύου, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο αναγνωσιμότητας για το diavouleusi.gr.

2. Το blog protieidisinews.blogspot.com του ΜένιουΦουρθιώτη. Το blog εμφανίζεται να έχει φτιαχτεί μόνο και μόνο για τον λόγο αυτόν. Και αυτό διότι έχει όλες κι όλες δύο αναρτήσεις. Η πρώτη στις 11 Μαΐου του 2020, που είναι το banner της διαφήμισης του «Μένουμε Ασφαλείς», και μετά από δεκαπέντε ημέρες μια είδηση για τη "λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας".

Ακόμα πιο απροκάλυπτο είναι το ότι στη λίστα με τα χιλιάδες ΜΜΕ που πήραν διαφήμιση από τις καμπάνιες της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό είναι δηλωμένο το domain protieidisi.com. Αν κανείς επισκεφτεί το εν λόγω domain, οδηγείται αυτόματα στο protieidisinews.blogspot.com. Δηλαδή το domain που είναι δηλωμένο στην επίσημη λίστα που έδωσε στο πλαίσιο της υποτιθέμενης "διαφάνειας" της κυβέρνησης δεν υπάρχει!

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το documentonews.gr με τον ΜένιοΦουρθιώτη απάντησε ότι το συγκεκριμένο blogspot είναι του Party FM. Δηλαδή του ραδιοφωνικού σταθμού συμφερόντων του.

Τραγική ειρωνεία: Η κυβέρνηση επέλεξε να διαθέσει τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών σε ένα παντελώς άγνωστο blogspot που λέγεται protieidisi, αλλά η πρώτη και η τελευταία του είδηση είναι η καμπάνια. Η ιστορία θυμίζει τα sites που πήραν διαφήμιση από το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως το περιβόητο.. «Κλωστή και βελόνα».

3. Το sitementa.gr: Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος κάνοντας μια απλή αναζήτηση στην Google, είναι προς πώληση, και μάλιστα αντί του ποσού των 4.900 ευρώ.

Από την Αυγή 11 Ιουνίου 2020