Η Κυβέρνηση θεώρησε τους Ρομά κατώτερους και τώρα τρέχει πίσω από κρούσματα

2020-05-14

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε άμεσα την Ειδική Γραμματεία Ρομά που στήριζε ενσωμάτωση, εισοδήματα, εκπαίδευση και στέγαση, δεν έκανε άμεσα γενικά τεστ στις κοινότητές τους, τρέχει τώρα πίσω από τα κρούσματα γιατί θεωρεί κατώτερους αυτούς, τους πρόσφυγες, τους φυλακισμένους, ακόμη και τους τρόφιμους γηροκομείων, είπε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Είμαστε σε πολύ σκοτεινό πλαίσιο, πέρα από την αντιμετώπιση σε υγειονομικό επίπεδο που και εκεί υπήρξαν ελλείψεις, με ελάχιστα τεστ στον γενικό πληθυσμό, είπε ο κ. Ψυχογιός, μεταξύ αυτών ειδικά στις ευπαθείς ομάδες και τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως Ρομά, πρόσφυγες, κρατούμενους, γηροκομεία, τον πληθυσμό όπου κατά προτεραιότητα θα έπρεπε να έχουν γίνει σαρωτικοί έλεγχοι.

Έχουμε συζητήσει πολύ για το τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ (με το «μαξιλάρι» για την στήριξη εργαζόμενων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών, κτλ.).

Θα είχαν υπάρξει έλεγχοι και παρεμβάσεις σε όλες τις δομές ευπαθών ομάδων, σε όλη τη χώρα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έπρεπε να γίνει κατά προτεραιότητα, δεν έγινε, πάνε με το «βλέποντας και κάνοντας» και την λογική της στεγανοποίησης.Αλλά και την λογική που ενδεχομένως επιτρέπει «ανοσία της αγέλης».

Οι Ρομά είναι πληθυσμοί προφανώς επιβαρυμένοι, με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλά εισοδήματα στην μεγάλη πλειοψηφία τους.

Κατηγορηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια για τις πολιτικές ενσωμάτωσης και τα επιδόματα προκειμένου να επιβιώσουν αξιοπρεπώς, με τα προγράμματα πρόσβασης στην εκπαίδευση και μεταστέγασης στον αστικό ιστό, θύμισε ο κ. Ψυχογιός.

Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά στο υπουργείο Εργασίας που έκανε όλα αυτά. Δεν προχώρησαν και επιδεινώθηκε η κατάσταση.

Και με την πανδημία, δεν υπήρξε μαζικός έλεγχος σε τέτοιες περιπτώσεις. Και τώρα κυνηγάμε, τρέχουμε πίσω από τα κρούσματα, επικίνδυνο και για τους Ρομά και για την γενική υγειονομική θωράκιση.

Μένουν πίσω κατηγορίες πολιτών, επειδή τις θεωρούν κατώτερες του γενικού πληθυσμού και δεν προσδοκούν πολιτικά οφέλη.

Γιώργος Ψυχογιός Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη