Η συμμορία των αρίστων ....

2020-06-12

Τα χαμπέρια της «επιτελικής κυβέρνησης ΑΕ» τα έχουμε πει. Μέσα στη γυάλα της ασφάλειας που της παρέχουν τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ κάνει ό,τι θέλει και όπως θέλει. Μοιράζει απευθείας αναθέσεις-σκάνδαλο σε πολιτικούς και όχι μόνο φίλους, γνωστούς, κουμπάρους, κομματάρχες, κάνοντας την πανδημία ευκαιριακό λόγο διασπάθισης δημοσίου χρήματος - μέχρι και σάιτ... ανασταίνουν. Προμοτάρουν και στηρίζουν επιχειρήσεις πολιτικών φίλων, αφήνοντας το μυαλό μας να ταξιδεύει -όχι χωρίς υποψίες, είναι η αλήθεια- για χειρονομία με το αζημίωτο. Παίζουν με τη δημόσια υγεία, είτε με αυστηρά μέτρα που πληρώνουν οι πολλοί και αφήνουν κάποιους να χορεύουν σε κομματικά «πάρτι» εγκαινίων, είτε κοροϊδεύοντας τους γιατρούς χειροκροτώντας τους ενώ τους άφησαν έρμαιο του νέου κορονοϊού για καιρό.

Είναι η κυβέρνηση των υποτιθέμενων «αρίστων». Μια λέξη που κακοποιήθηκε πολύ άσχημα από το κόμμα της ΝΔ. Βιαιοπράγησε σε βάρος της όταν την έκανε σημαία προεκλογικά για να δείξει ότι διαφέρει από τα προτάγματα της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε στόχο να στηρίξει -όπως κι αν το έπραξε- πολλούς και κατατρεγμένους. Συνεχώς μιλούσαν για τους «άριστους» για να πικάρουν την αριστερά και να διαφοροποιηθούν ως η παράταξη αυτών που ξεχωρίζουν και ξέρουν να διοικούν το μαγαζί τους - μιλούν για σχέσεις ιδιοκτησίας με την εξουσία. Τα όρια της αριστείας, όπως την έχει ορίσει η ΝΔ, έχει κοντά ποδάρια. Είναι μια αριστεία α λα καρτ, όπως τη συμφέρει. Άλλη μία σημαία ευκαιρίας για να περάσει ό,τι τη συμφέρει.

Το οικοδόμημα της fake «αριστείας» έχει καταρρεύσει και κανείς δεν έχει πιάσει το momentum να την τρίψει στο πρόσωπο των κυβερνώντων. Η καθημερινή ρουτίνα έχει σαρώσει αυτή την έννοια αλλά την κρύβουν, όπως και άλλα προβλήματα της ΝΔ, κάτω από το χαλάκι των φιλικών ΜΜΕ.

Η «άριστη της NASA», αυτή η μεγάλη «φούσκα» που προώθησε βραβεύοντάς τη και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έμεινε γυμνή από βαρύγδουπα πτυχία. Είναι αριστεία η επιλογή ημετέρων στη δημόσια διοίκηση; Είναι αριστεία το ρουσφέτι; Είναι αριστεία τα μυστικά κονδύλια; Είναι αριστεία η αστυνομική βία του υπουργείου ΠροΠο; Είναι αριστεία η ανεργία τόσων εκατοντάδων χιλιάδων, νέων ως επί το πλείστον; Είναι αριστεία ο διαχωρισμός των σχολείων σε πρότυπα, ελιτίστικα μοντέλα; Είναι αριστεία το κάθε ιδιωτικό σχολείο που δίνει εφόδιο μόνο σε όσους κατέχουν; Είναι αριστεία τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που πετάνε έξω όσους είναι άνεργοι κι ανασφάλιστοι;

Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Όταν η παρούσα κυβέρνηση διόρισε με παράβαση του νόμου φρόντισε να αλλάξει τον νόμο όπως τη βόλευε, όχι να πειθαρχήσει στην έννομη τάξη. Τρανό παράδειγμα ο διοικητής της ΕΥΠ. «Άριστος» κατά την κυβέρνηση που είχε προαγάγει το πανεπιστημιακό πτυχίο και τους διδακτορικούς τίτλους σε «αριστεία». Η ΝΔ ως αντιπολίτευση φωνασκούσε και λοιδορούσε τον αριθμό των μετακλητών και την ποιότητα ενός, κάνοντάς τον αρνητικό παράδειγμα. Όταν έγινε κυβέρνηση φρόντισε να διορίσει στρατιές. Έχοντας όμως πολλές υποσχέσεις, έκανε στρατιωτικούς και υπέργηρους γυμνασιάρχες διευθυντές νοσοκομείων, κομματάρχες οι περισσότεροι, ενώ ως μετακλητοί και συνεργάτες υπουργών διορίστηκαν και πρόσωπα χωρίς πτυχία, καταστρατηγώντας τον τότε νόμο. Αριστεία ήταν; Φρόντισε όμως να... διορθώσει τον νόμο και ο Άδωνης Γεωργιάδης να βγει και να μιλήσει για ανθρώπους που γνωρίζει κι εμπιστεύεται ανεξαρτήτως τίτλων σπουδών. Γέμισαν «Γκρούεζες» του κομματικού σωλήνα τα υπουργεία και μετά φταίει ο κάθε Καρανίκας.

Η παιδεία των αρίστων

Μη μου πείτε ότι τα πτυχία είναι ενδεικτικά της αριστείας. Είναι μέχρι ενός σημείου. Υπάρχουν άριστοι, αλλά δεν είναι οι κομματικοί μας φίλοι. Είναι αυτοί που προάγουν το πνεύμα και τον άνθρωπο, που θυσιάζονται για το κοινό καλό. Άριστοι ήταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία αναφοράς του Covid-19. Στη ΝΔ δεν το εκλαμβάνουν με αυτό τον τρόπο. Άλλωστε οι φανφάρες για τη δημιουργία μητρώου στελεχών στη ΝΔ μετατράπηκαν σε αναβρασμό και γκρίνια -για να μην πούμε αποστροφή- από πολλά μέλη του, που και προσόντα είχαν, και κομματικά μέλη ήταν αλλά δεν είχαν μπάρμπα στην Κορώνη, δεν ήταν κομματάρχες, δεν ήταν yes man της γραμμής των εκάστοτε υπουργών και πρωθυπουργών, δεν θα τους βοηθούσαν στα σκοτεινά παιχνίδια τους με αναθέσεις, ρουσφέτια κ.λπ.

Διαβάζοντας πολλά βαριά βιογραφικά μαθαίνει κανείς πολλά. Τέσσερα χρόνια για το πτυχίο της μίας κατεύθυνσης της σχολής, άλλα δύο για το πτυχίο της δεύτερης κατεύθυνσης της ίδιας σχολής, κατατακτήριες και είσοδος σε μια υψηλόβαθμη σχολή σε σχέση με την προηγούμενη, μεταπτυχιακό, διδακτορικό και αμέσως μετά διδασκαλία σε ανώτατη σχολή. Τόσους φίλους και γνωστούς που έχω, με διδακτορικά και σε πανεπιστημιακές θέσεις, δεν έχουν τέτοια πορεία «αρίστου» μετεώρου με τις πλάτες κομματικών φίλων προφανώς! Υπαρκτή περίπτωση, ενδεικτική των διαδικασιών επιλογής είναι και αυτή (έχω ονοματεπώνυμο, αλλά δεν είναι της ώρας): Να έχεις τελειώσει ελληνικό ΑΕΙ, να έχεις πάρει διδακτορικό από το Κέιμπριτζ, να συμμετέχεις σε τόσες διαδικασίες για πλήρωση θέσεων πανεπιστημιακού καθηγητή και να απορρίπτεσαι δις και τρις ως «overqualified» (περισσότερα προσόντα από τα απαιτούμενα!)... Δεν ανήκε σε κόμμα.

Το κλειδί, και κυρίως με αυτή την κυβέρνηση, είναι η δημιουργία αυλών και αυλικών. Αν δεν είσαι μαζί μας είσαι απέναντί μας, είναι το μότο της. Από το σχολείο, την εργασία, το υπουργείο, τα ΜΜΕ, παντού οι θύλακες του συστήματος γίνονται φωλιές αυλικών. Για να περισώσουν το σύστημα, για να μη διαταραχτούν τα κακώς (πολλές φορές) κείμενα. Είναι η προσπάθεια να αποδομηθούν οι εκπαιδευτικοί ως «τεμπέληδες» από ΜΜΕ, βουλευτές και δημοσιολογούντες. Εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται αλλά η ευκαιρία της πανδημίας ήρθε για να κουμπώσει με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που ισοπεδώνει το δημόσιο σχολείο, το οποίο κατατέθηκε εν μέσω πανδημίας. Στην ατομική ευθύνη των καθηγητών και δασκάλων ανατέθηκε η λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Υπήρχε πλατφόρμα που λειτουργούσε; Υπήρχαν μέσα και υπολογιστές στα σχολεία όπου στέλνονται καθημερινά οι εκπαιδευτικοί; Μόνοι τους κι από την τσέπη τους και με πρωτοβουλία τους έκαναν μαθήματα εξ αποστάσεως. Δεν παραγνωρίζουμε κι αυτούς που έσπευσαν να φορτώσουν τους μαθητές με ύλη όταν υπήρξε φημολογία ότι όποιοι δεν δούλευαν δεν θα πληρώνονταν.

Τελικά τι θέλουμε; Αυτούς που έκαναν μάθημα με το ζόρι και η προσπάθειά τους καταγράφηκε από το υπουργείο στις «επιτυχίες» του ως αριθμός; Ή αυτούς που έδωσαν ψυχή και πνεύμα για να μη μείνουν τα παιδιά μακριά από τη γνώση; Θα προτιμούσα τη δεύτερη λύση και αυτούς θα τους θεωρήσω άριστους. Διαφωνείτε;

  • Σχολείο των ελίτ και της πλέμπας φτιάχνει το πολυνομοσχέδιο. Οι απανωτές εξετάσεις θα είναι η κρησάρα για να μείνουν οι λίγοι κι εκλεκτοί (όχι κατ' ανάγκην οι άριστοι, ίσως οι πιο τυχεροί) για την ανώτερη εκπαίδευση. Θα είναι και η χαρά της παραπαιδείας. Οπισθοδρομικό το πολυνομοσχέδιο όχι μόνο για την επαναφορά της διαγωγής, αλλά και για την εμμονική απόρριψη της (αριστερής κατά τον Άδωνη) κοινωνιολογίας προς χάριν της λατινικής γλώσσας. Όπως ανέφεραν καθηγητές, πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού προσέχουν για τις θεωρητικές και κλασικές σπουδές τη διδασκαλία των λατινικών. Σωστά πράττουν, όμως το δικό τους σύστημα πολύ πιθανό είναι να μην απορρίπτει την κοινωνιολογία. Και την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο φέρνει την αγγλική γλώσσα στο νηπιαγωγείο. Όταν το να κατέχεις proficiency σε μαθητική ηλικία δεν σου επιτρέπει να κατέχεις τη γνώση της γλώσσας εσαεί αλλά να δίνεις εξετάσεις πάλι σε πέντε χρόνια. Από το νηπιαγωγείο τι θα μείνει;

  • Ακούγοντας τον Κυριάκο Βελόπουλο στην αγόρευσή του για το επαίσχυντο πολυνομοσχέδιο του νεοφιλελεύθερου σχολείου κατάλαβα πόσο κοντά βρίσκεται με την υπουργό Κεραμέως σε θέματα-κλειδιά σε πειθάρχηση (διαγωγή), σε θέματα οπισθοδρομικού ύφους (επιστροφή στις ποδιές και στην καθαρεύουσα) και θρησκείας (αφαίρεση ωρών από τα θρησκευτικά), στην αντιμετώπιση των συλλαλητηρίων και των διαμαρτυριών. Τόσες ακραίες συγγένειες με την κυβέρνηση-οδοστρωτήρα.

  • Η κουτοπονηριά των κυβερνώντων δεν έχει όρια! Όταν δεν μπορεί να περάσει ο οδοστρωτήρας Κεραμέως, αναλαμβάνουν τα... κομπρεσέρ. Δύο βουλευτές της ΝΔ, ο βουλευτής Καβάλας Γιώργος Πασχαλίδης και ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο οποίος είχε διατελέσει για δύο μήνες υφυπουργός Παιδείας και αποπέμφθηκε το 2014 για τη δήλωσή του ότι η Λιάνα Κανέλλη «θέλει Κασιδιάρη», με τροπολογία τους επιχειρούν να παρακάμψουν τα συμβούλια καθηγητών στα ΑΕΙ μεταφέροντας αρμοδιότητες στην πολλές φορές απόλυτα ελεγχόμενη από τα κόμματα Σύγκλητο.

  • Θανάσης Καραμπάτσος