Η Τουρκία εξέδωσε νέο χάρτη για έρευνες και στα παράλια της Κρήτης!

2020-08-11

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η κατάσταση στο Αιγαίο αφού η Τουρκία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με τις «υπεράκτιες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis» στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα με τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου και σε μικρή απόσταση από Κρήτη, Κάρπαθο και Ρόδο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο χάρτης δείχνει τις κινήσεις του Oruc Reis εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και στα σύνορα της ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Καταγκάι Ερσιγιές, με ανάρτησή του στο Twitter, αναδημοσιεύει τον χάρτη θέτοντας θέμα Καστελορίζου, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς».

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα (σ.σ. χθες) στην τουρκική υφαλοκρηπίδα όπως αυτή δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτήν τη δραστηριότητα», σημειώνει ο Ερσιγιές.

Ο ίδιος αναφέρει στην ανάρτησή του ότι η Ελλάδα έχει προκαλέσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό» υποστηρίζει ο Τούρκος διπλωμάτης.

Ο Ερσιγιές προσθέτει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους αδικαιολόγητους, άδικους, και παράλογους ισχυρισμούς της. «Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που προκαλεί εντάσεις στην περιοχή εξαιτίας αυτών των μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», καταλήγει.

Ενημέρωση αρχηγών και διπλωματικό παρασκήνιο

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικό παρασκήνιο ανάμεσα σε Βερολίνο, Αθήνα και Άγκυρα με την Γερμανία να επιθυμεί να γεφυρώσει τις δυο πλευρές και να τις οδηγήσει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου.

Με πληροφορίες από το tvxs.gr.- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΓΡΑΦΟ