Ηχηρό χαστούκι στον Κικίλια από βουλευτή ΝΔ, διότι αρνείται τα μαζικά τεστ κορονοϊού στον ελληνικό λαό! [VIDEO]

2020-08-27

Χωρίς περιστροφές ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, εξέθεσε τον υπουργό Υγείας αναφορικά με την υγειονομική αναγκαιότητα διεξαγωγής μαζικών τεστ κορονοϊού, τη στιγμή που λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Βασίλης Κικίλιας παραλλήλιζε την καθολική πρόσβαση σε τεστ με την... παγκόσμια ειρήνη.

«Το "τεστ σε όλους" είναι ανάλογο με το "εύχομαι ειρήνη σε όλον τον κόσμο"» υποστήριξε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Β. Κικίλιας, καθιστώντας... ευχή τα μαζικά τεστ. Την άποψη αυτή δεν έδειξε να συμμερίζεται ο βουλευτής της πλειοψηφίας, Δ. Βαρτζόπουλος, ο οποίος επισήμανε στον υπουργό την αναγκαιότητα μαζικών τεστ στον πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρτζόπουλος προέτρεψε τον υπουργό να ακολουθήσει το παράδειγμα των ασιατικών χωρών, οι οποίες εκτός από τη χρήση μάσκας έχουν προχωρήσει σε μαζικά τεστ στον πληθυσμό.

Ως προς το κόστος που θα προκύψει, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης πρότεινε τη συμμετοχή των πολιτών με αναλογικό τρόπο. Τουτέστιν, ανάλογα με το εισόδημα του καθενός εφόσον μπορεί να αντεπεξέλθει.

Απέρριψε την πρόταση ο Κικίλιας

Επικαλούμενος την αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται ανά ημέρα αλλά και το... μπούλινγκ που έκανε το υπουργείο Υγείας στους ιδιώτες για χαμηλές τιμές, ο Βασίλης Κικίλιας απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση του Δ. Βαρτζόπουλου.

Ειδικότερα, ο υπουργός διαφώνησε με την ιδέα συμμετοχής των πολιτών στον μοριακό έλεγχο και αντέτεινε πως από 400 τεστ ανά ημέρα πλέον γίνονται 12.000 τεστ. Πρόσθεσε δε ότι οι κινητές μονάδες κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την Ελλάδα. «Δομές προσφύγων, φυλακές, στα νησιά και όπου έχει χρειαστεί» είπε.

Δομημένη η πρόταση Βαρτζόπουλου

Η πρόταση ωστόσο του Δ. Βαρτζόπουλου για την διενέργεια μαζικών και επανειλημμένων εξετάσεων COVID σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού ήταν πολύ συγκεκριμένη. Πρότεινε:

  • Η εξέταση θα μπορεί, να συνταγογραφείται από τους ιδιώτες ιατρούς σχετικών ειδικοτήτων, φυσικά τη χρήσει πρωτόκολλου ιατρικών αλλά και διοικητικών ενδείξεων και να γίνεται σε όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια, που έχουν την δυνατότητα. Το κόστος θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.
  • Το μεγάλο πρόβλημα, που έρχεται, είναι οι εποχιακές λοιμώξεις, τα κρυολογήματα και οι γρίππες, όλα τα εμπύρετα. Σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας της Οικονομίας είναι πολύ δύσκολο, να κρατηθούν πρωτόκολα απομόνωσης, η μόνη ασφαλής διαφοροδιάγνωση θα είναι το test.
  • Η δυνατότητα να κάνει κανείς το Test με κάλυψη ΕΟΠΥΥ στο γνωστό του εργαστήριο, θα βοηθήσει στην επέκταση του Testing στον γενικό πληθυσμό, σε συνειδητοποίηση του κινδύνου και επέκταση των υπευθύνων συμπεριφορών.
  • Τον χειμώνα, που έρχεται, μόνο το ασιατικό μοντέλο μπορεί, να αποτελέσει πρότυπο: καθολική χρήση μάσκας παντού και μαζικοί και επανειλημμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι του πληθυσμού
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ https://www.opoligrafos.gr/health/ichiro-chastoyki-ston-kikilia-apo-voyleyti-nd-dioti-arneitai-ta-mazika-test-koronoioy/