Και «μετά τον κορωνοϊό», τι; Το «Μετά» είναι το Τώρα!

2020-05-04

Η Αριστερά οφείλει καθημερινά να λογαριάζεται με την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τα μέτρα που λαμβάνει, γιατί η Αριστερά υπερασπίζεται το δίκιο κάθε πολίτη, το δίκιο της κοινωνίας - Οι ΠΝΠ που πέρασε η κυβέρνηση πρέπει να μπουν στο "στόχαστρο" κριτικής αποτίμησης για την περίοδο της πανδημίας

Του Τάκη Γεωργακόπουλου*

Έγραφε η «Αυγή» στις 24.3.2020: «Εμείς μένουμε σπίτι, εσείς εξοπλίστε την Υγεία» αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έκλεινε τα αυτιά της» σε αυτή την ανάγκη των καιρών και ταυτόχρονα «έκλεινε το μάτι» στους ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας.

Ωστόσο οι μάσκες έπεσαν και η αρχικά φημολογούμενη «έλλειψη αντιδραστηρίων» ήταν προσχηματική για να μην ενισχυθεί οικονομικά το δίκτυο των δημόσιων εργαστηρίων, αφού το σχέδιο για αρπαγή δημόσιου χρήματος ήταν έτοιμο από τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ιδιωτικών εργαστηρίων και το υλοποίησε η κυβέρνηση, διαθέτοντας περί τα 30.000.000 ευρώ για τη διενέργεια εξετάσεων για κορωνοϊό στα ιδιωτικά εργαστήρια και μάλιστα με υπερτιμολόγηση, σε σχέση με την πρόταση του ΚΕΣΥ (υπάρχει άλλωστε εμπειρία σε υπερτιμολογήσεις από την εποχή της «διαγνωστικής αρθροσκόπησης»!)

Έπειτα νομοθετήθηκε, με ΠΝΠ εννοείται (!), η υπερτιμολόγηση της νοσηλείας σε ιδιωτικές ΜΕΘ έναντι 1.600 ευρώ την ημέρα και ανά ασθενή, ανεξαρτήτως αν αυτός πάσχει ή όχι από λοίμωξη Covid-19.

Πρόσφατα, με ΠΝΠ επίσης, νομοθετήθηκε η πρόσληψη στα νοσοκομεία ιδιωτών γιατρών, με μπλοκάκι (ΑΠΥ), έναντι αμοιβής 2.000 ευρώ που «θα είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα...»(;), ενώ οι προσλήψεις των γιατρών θα διενεργούνται απευθείας με απόφαση των διοικητών ΥΠΕ έπειτα από αίτημα του διοικητή κάθε νοσοκομείου, αγνοώντας τη νομοθετημένη διαδικασία των κρίσεων και αξιολογήσεων -τη στιγμή που εκκρεμούν κρίσεις και αξιολογήσεις προηγούμενων προκηρύξεων- και μάλιστα αυτές οι προσλήψεις fast-track της Ν.Δ. θα είναι μοριοδοτούμενες (!) αν οι συγκεκριμένοι γιατροί, με την προνομιακή μισθολογική μεταχείριση, επιθυμούν μελλοντικά να διεκδικήσουν θέση στο ΕΣΥ!

Αγνοεί τις προσλήψεις

Έτσι «εξοπλίζει» το ΕΣΥ η κυβέρνηση της Ν.Δ., αγνοώντας τις 4.000 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι 1.500 - 2.000 επικουρικοί ακόμη δεν έχουν αναλάβει υπηρεσία κι ας έληξε η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στις 15.3.20...

Και ακόμη οι ΤΟΜΥ και τα ΚΥ, πρωτοβάθμιες δομές, ΔΕΝ εντάχθηκαν εξ αρχής στον σχεδιασμό για συμμετοχή στη διαχείριση των ασθενών και των κρουσμάτων μόλυνσης με τον κορωνοϊό, προφανώς λόγω της ιδεοληψίας της κυβέρνησης για τη... «μη χρησιμότητα» των δομών που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά «οι ήρωες πίσω από τις μάσκες» έμειναν μόνο για το χειροκρότημα της κυβέρνησης, αφού η κυβερνητική πολιτική, με τις διαδοχικές ΠΝΠ και τις διατάξεις υπέρ των ημετέρων ιδιωτών, ανέδειξε τους «ήρωες» της υποκρισίας, καθ' εαυτήν την κυβέρνηση...

Ευτυχώς που «οι ήρωες πίσω από τις μάσκες» δεν έμειναν άφωνοι, γιατί, δυστυχώς για την κυβέρνηση, και οι μάσκες έχουν φωνή!

Όσο κι αν προσπαθούν να κρύψουν τα κρούσματα και των υγειονομικών, όλοι γνωρίζουν και γνωρίζουμε πως υπήρξαν και υγειονομικοί θύματα του κορωνοϊού, ως συνέπεια της πολιτικής για χαλαρότητα στη χρήση μέσων ατομικής προστασίας αλλά και των αλλαγών στον ορισμό του κρούσματος και της διαχείρισής του. Κι όμως, η... υπεύθυνη πολιτεία μείωσε αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά τον χρόνο «καραντίνας» των υγειονομικών κρουσμάτων από 14 στις 7 ημέρες, αδιαφορώντας ουσιαστικά για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους Υγείας!

Το σύστημα Υγείας δεν έχει εξοπλιστεί με ό,τι είναι αναγκαίο και αναδείχθηκε ως ανάγκη στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας. Η απαίτηση για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στο ΕΣΥ χαρακτηρίστηκε με περισσή ελαφρότητα από τον πρωθυπουργό και τον υφυπουργό Υγείας «ιδεοληπτική εμμονή», αλλά την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και οι υπουργοί της επιμένουν στην ιδεοληπτική τους επικινδυνότητα, να άρουν το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας εν καιρώ πανδημίας και με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κοινωνία και τους ανθρώπους που χρωστάνε στις τράπεζες και σήμερα απειλούνται με νέα οικονομική κρίση.

Και ακόμη, εκτός από τη διασπάθιση εκατοντάδων εκατομμυρίων για χρηματοδότηση ιδιωτικών δραστηριοτήτων, την ώρα που απαξιώνουν την επάρκεια των δημοσίων δομών, ετοιμάζονται να ξοδέψουν και άλλο δημόσιο χρήμα για να αποζημιώσουν νέα τεστ ελέγχου από ιδιωτικά εργαστήρια, αυτή τη φορά τον προσδιορισμό αντισωμάτων του κορωνοϊού, χωρίς να έχουν πιστοποιηθεί ούτε τα εργαστήρια, ούτε η μεθοδολογία της εξέτασης, ούτε τα αντιδραστήρια (ΚΙΤ) που εισάγουν συγκεκριμένες πολυεθνικές στη χώρα μας, αφού δεν υπάρχει σε λειτουργία ο αναγκαίος κρατικός μηχανισμός διαπίστευσης και πιστοποίησής τους!

Στο κράτος η εποπτεία

Η διαχείριση τόσο των ασθενών όσο και των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού σίγουρα δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα με την εξέλιξη της μεταδοτικότητας του ιού αλλά και την ευκολία νόσησης του πληθυσμού σε κάθε περιοχή.

Το παράδειγμα της Λομβαρδίας με τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας ελπίζουμε να μην υιοθετηθεί ποτέ από τη χώρα μας. Εννοώ την εκχώρηση της διοίκησης και διαχείρισης των νοσοκομείων και άλλων δομών Υγείας στις Περιφέρειες και εν γένει στην Τ.Α., όπως συζητιόταν πριν από 2-3 χρόνια.

Το δημόσιο Σύστημα Υγείας, με τις δομές όλων των βαθμίδων, πρέπει να μείνει στην εποπτεία, στον έλεγχο και στη διαχείριση του κράτους, με κεντρικό σχεδιασμό και περιφερική εφαρμογή του, με σχέδια ρεαλιστικά προσαρμοσμένα κάθε φορά στις τοπικές συνθήκες και κυρίως με τη διασφάλιση από το κράτος της επάρκειας στο αναγκαίο προσωπικό, με μόνιμη σχέση εργασίας, διότι αυτού του τύπου η εργασιακή σχέση εγγυάται και την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των δομών Υγείας.

Ασφαλώς και δεν αποτελεί «ιδεοληπτική εμμονή» το αίτημα για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που θα είναι έγκαιρα διαθέσιμο να δράσει σε στιγμές κρίσης και δεν θα αναζητείται σε πρόσκαιρες σχέσεις εργασίας που δημιουργούν ανασφάλεια και επικινδυνότητα κατά την εργασία!

Όσο υποχωρεί η επίπτωση της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού, τόσο έρχεται ο καιρός για αναστοχασμό και αποτίμηση όσων έγιναν ή δεν έγιναν. Είναι το «θα λογαριαστούμε μετά» που είπε ο Παύλος Πολάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, και ενόχλησε ώς και τον πρωθυπουργό, που απάντησε «δεν έχω να λογαριαστώ με κανέναν».

ΠΝΠ για... πλιάτσικο

Κι όμως, το «μετά» ήρθε. Είναι κάθε στιγμή μετά από κάθε νομοθέτημα της κυβέρνησης που δείχνει να μην λογαριάζει το δημόσιο συμφέρον αλλά να ευνοεί τα ιδιωτικά συμφέροντα που έχουν επενδύσει στην Υγεία και με τις υγειονομικές υπηρεσίες που παρέχουν επιδιώκουν «πλιάτσικο» στο δημόσιο χρήμα, αφού ενεργούν χωρίς φραγμούς, χωρίς ηθικές αναστολές, χωρίς σεβασμό στα νομοθετημένα, τα οποία, ως «δύναμη αγοράς» που εκλαμβάνονται, επιβάλλουν και στους «ημέτερους» κυβερνώντας ακόμη και την αλλαγή των νομοθετημάτων!

Η ΠΝΠ για τις ιδιωτικές ΜΕΘ και την αποζημίωση με 1.600 ευρώ για κάθε νοσηλευόμενο, ανά ημέρα, παρά την πρόβλεψη του ΕΚΠΥ / ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση κλιμακωτή, εκκινώντας από τα 800 ευρώ ανά ημέρα, τα λέει όλα, τα δείχνει όλα...

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι πνευμονολόγος, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ