Κάλεσμα πολιτών Πέλλας στο πάρκο καταρρακτών Έδεσσας - Όχι στην ξενοφοβία

2020-05-14

Δύο λεωφορεία που μετέφεραν 57 ανθρώπους, ανάμεσα τους παιδιά, δέχτηκαν επίθεση από συγκεντρωμένο πλήθος σε Παναγίτσα και Άρνισσα, απόγευμα Δευτέρας 04/05 - ξημερώματα Τρίτης 05/05. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των λεωφορείων, τους τραυματισμούς ενός ξενοδόχου και ενός δημοσιογράφου καθώς και εκτεταμένες φθορές σε δύο ξενοδοχεία.

Το πλήθος κινητοποιήθηκε με ηθικούς αυτουργούς όσους παρακίνησαν κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών, με ρατσιστικό μένος, ξενοφοβικές γενικεύσεις και τρομολαγνεία περί «εισβολής». Αυτοί που εξέφρασαν δημοσίως την αντίθεσή τους, στοχοποιήθηκαν.

Ως πολίτες της Πέλλας με κοινή ανησυχία για τον κίνδυνο του ρατσισμού, συμπαρατασσόμαστε με σκοπό να εκφράσουμε ένα διαφορετικό λόγο στην κοινωνία, στεκόμενοι ενάντια στη διάδοση και έκφραση ρατσιστικού μίσους και εμπόδιο στην οργάνωση παρόμοιων επιθέσεων, που αποτελούν ντροπή για τον τόπο μας.

Γνωρίζουμε από μετανάστευση, συγγενών και φίλων, στο παρελθόν και στο παρόν μας. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και πολέμου, που δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες, κανένα χαρτί ή νόμος δε θα μας σταματούσε από το να εξασφαλίσουμε την επιβίωση την δική μας και των αγαπημένων μας προσώπων.

Κατανοούμε ότι δημιουργούνται σειρά ζητημάτων. Πρώτα και κύρια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, καθώς εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον γενέθλιο τόπο για να επιβιώσουν και να ζήσουν αξιοπρεπώς, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους κάθε θάλασσας και κάθε φράχτη που καλούνται να διασχίσουν, συχνά με θανατηφόρα κατάληξη. Ταυτόχρονα, ζητήματα αντιμετωπίζουν και οι χώρες υποδοχής, οι οποίες σηκώνουν δυσανάλογα το βάρος των μεταναστευτικών ροών, το οποίο προστίθεται στην χρόνια οικονομική κρίση.

Τα προβλήματα, λοιπόν, είναι υπαρκτά, όμως οι μετανάστες/τριες και οι πρόσφυγες δεν είναι υπαίτιοι. Οι μετακινήσεις αυτές έρχονται ως συνέπεια ενός συστήματος εκμετάλλευσης και πολεμοκαπηλείας που τις παράγει, μετατρέποντας σταδιακά τους τόπους μας σε αποθήκες ψυχών.

Καλούμε κάθε συνάνθρωπο μας που μοιράζεται τους ίδιους προβληματισμούς, να συμμετέχει στη συνδιαμόρφωση των θέσεων και δράσεων μας, στη διεκδίκηση μιας κοινωνίας ανθρώπινης για την οποία θα είμαστε περήφανοι. Δε μένουμε αδρανείς, σιωπηλές και σιωπηλοί, μπροστά στην υποτίμηση οποιασδήποτε ανθρώπινης ζωής. Υπερασπιζόμαστε τον συνάνθρωπό μας και στεκόμαστε απέναντι σε ό,τι, και όποιον, τον πλήττει και μας αποπροσανατολίζει με επικίνδυνες ρατσιστικές γενικεύσεις, ψάχνοντας εύκολα εξιλαστήρια θύματα.

Συγκέντρωση Κυριακή 17/05 και ώρα 11.00 στο Πάρκο των Καταρρακτών Έδεσσας

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ | ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ