Καμιά διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Υπ. Παιδείας

2020-05-13

Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι διαβουλεύτηκε με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήραγια την απόφασή της να μπουν κάμερες στις σχολικές τάξεις.

Έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει η υπουργός στη Βουλή κάθε έγγραφο που ανταλλάχθηκε μαζί με το αποτέλεσμα της διαβούλευσης. Είναι γνωστό ότι η ίδια Αρχή είχε απαγορεύσει κάμερες ακόμη και σε προαύλια σχολείων, για λόγους ασφαλείας. Πώς τώρα επιτρέπει μια κάμερα σε κάθε τάξη; Τι έχει αλλάξει; Τη στιγμή μάλιστα που όποιος στοιχειωδώς χρησιμοποιεί υπολογιστή γνωρίζει πώς ό,τι μεταδίδεται άπαξ στο δίκτυο, «μένει» για πάντα. Μπορεί πανεύκολα να καταγραφεί και να μεταδίδεται στο διηνεκές. Γι αυτό ακόμη και οι «γαλάζιες» παρατάξεις σε ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ αντιτίθενται σε αυτό το σκηνικό που έχει βγει από το 1984 του Όργουελ...

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να υποκαταστήσει τη φυσική διδασκαλία στην αίθουσα με μια κατ` όνομα μόνο «εκπαίδευση» εξ αποστάσεως, για να μην προχωρήσει στις προσλήψεις που εκκρεμούν από το 2019 και είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως αρχικά εφαρμόστηκε, πριν την οργουελική ιδέα με τις κάμερες στις τάξεις, στηρίχθηκε από όλους μας γιατί ήταν λύση ανάγκης στις συνθήκες που ζούμε. Μετά την πανδημία όμως μόνο υποβοηθητικά μπορεί να προσφέρει ή σε ανάλογες συνθήκες κρίσης. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει ποιοτικά τη φυσική διδασκαλία στην τάξη, που είναι μαθητοκεντρική.

Άρα, μετά την πανδημία απαιτείται στήριξη του δημόσιου σχολείου με διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών, με εξοπλισμό, με σύγχρονα εργαλεία, με αναβάθμιση της σχολικής υποδομής. Και όπου χρειαστεί ξανά εξ αποστάσεως διδασκαλία, όπως τη ζήσαμε εδώ και 45 μέρες, να είναι στηριγμένη στο δημόσιο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, που πρέπει να αναβαθμιστεί. Όχι σε μια ιδιωτική πλατφόρμα χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων δασκάλου και μαθητή.

Οι κάμερες στις τάξεις, υπογραμμίζουμε, δεν φέρνουν καμία παιδαγωγική ωφέλεια. Διότι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αφενός η διδασκαλία συνδιαμορφώνεται με τους μαθητές και αφετέρου ελλοχεύουν ένα σωρό ζητήματα για τα παιδιά. Οι διάλογοι, τα λάθη, οι σχέσεις μεταξύ τους και με τον καθηγητή, ενδέχεται όλα αυτά να γίνουν κτήμα κάθε ωτακουστή.

Ενδέχεται να γίνει viral στη γειτονιά και σ' όλο τον κόσμο το ψεγάδι, το λάθος, το απρόοπτο, η λανθασμένη αντίδραση κάθε μαθητή ή δασκάλου. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Επιπλέον, θα είναι ένα κακό, αποστειρωμένο μάθημα. Να θυμίσουμε επίσης ότι άλλα έλεγαν οι "άριστοι" προ των εκλογών, όχι ότι θα οργάνωναν bigbrother και ριάλιτι στις σχολικές τάξεις... 

Παρέμβαση στην Πέλλα