Κάτω από τη βάση σε Παιδεία, εργασία, οικονομία

2020-05-31

Δημοσκοπικό "άδειασμα", ενώ χτίζουν προφίλ "Μητσοτάκη σωτήρα" με... κοινοτικά κονδύλια - Αρνητικές εντυπώσεις για εργασία (53%), οικονομία (51%), Παιδεία (45%)

Την «αγιογραφία» του πρωθυπουργού φιλοτεχνούν κυβερνητικά στελέχη και ΜΜΕ της συμπολίτευσης χρησιμοποιώντας ως πάτημα τα πιθανά οφέλη για την ελληνική οικονομία από τις προτάσεις της Κομισιόν.

«Συναγερμό» έχουν σημάνει, ταυτόχρονα, στο Μαξίμου τα δημοσκοπικά ευρήματα που καθρεφτίζουν τη διαφωνία τής πλειονότητας των πολιτών σε κομβικούς τομείς του κυβερνητικού έργου.

Στο «προσωπικό κεφάλαιο και την παρέμβαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη» απέδωσε (Αction 24) ο Γιώργος Γεραπετρίτης ότι «τα 32 δισ., τα οποία ελπίζουμε ότι θα διοχετευθούν στην Ελλάδα, είναι ένα ποσό δυσανάλογο σε σχέση με το μέγεθος και τη συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομία». Ο υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε με παραπλανητική διάθεση ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται και «στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και στο ότι κατέστη επιτέλους η χώρα μας ένας απολύτως αξιόπιστος εταίρος».

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. καταγράφουν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο... Επιπλέον, σε χθεσινά πρωτοσέλιδα φιγουράρει η φωτογραφία του Κ. Μητσοτάκη συνοδευόμενη από αποθεωτικούς τίτλους και αποσπάσματα δηλώσεων του πρωθυπουργού για τη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων στο υπουργικό συμβούλιο.

Το «κεντρικό τρίπτυχο της παρούσας κυβέρνησης: λιγότεροι φόροι, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, μεγαλύτερες επενδύσεις» όρισε δε ο Γ. Γεραπετρίτης επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι το 53% και 51% των πολιτών (MetronAnalysis) αξιολογούν αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις στο μέτωπο της εργασίας και της οικονομίας αντίστοιχα.

Ο υπουργός Επικρατείας, αποτυπώνοντας το άγχος των ενοίκων του Μαξίμου, επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι «θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε το σύστημα της οικονομίας, της αγοράς, της κοινωνίας κατά τέτοιον τρόπο ώστε τα χρήματα (σ.σ.: τα κοινοτικά κονδύλια) να πιάσουν τόπο», ισχυριζόμενος πως «μέχρι το φθινόπωρο θα υπάρχει ένα τεράστιο αναπτυξιακό ρεύμα».

Επιδίωξε ταυτόχρονα να απαξιώσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» υποστηρίζοντας πως «τα οικονομικά του κυρίου Τσίπρα δεν φημίζονται για την ακρίβειά τους, όπως επίσης και η διαπραγματευτική δυνατότητά του» στον αντίποδα της δημιουργικής λογιστικής του Χρ. Σταϊκούρα αναφορικά με το ύψος των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της ύφεσης.

84% κατά των πρόωρων εκλογών

Η κάθετη διαφωνία των πολιτών στην προοπτική των πρόωρων εκλογών (το 84% δηλώνει «κατά») σε συνδυασμό με το κύμα δυσαρέσκειας που σταδιακά εκδηλώνεται για τις κυβερνητικές αποφάσεις σε οικονομία-εργασία και παιδεία (το 45% βάζει κάτω... από τη βάση στο υπουργείο Παιδείας) απομακρύνουν τα σενάρια της κάλπης.

«Σας διαβεβαιώνω ότι σκέψεις για εκλογές δεν υπάρχουν» ήταν η κατηγορηματική αποστροφή του υπουργού Επικρατείας. Όπως σημείωσε, «εμείς με τους θεσμούς δεν πρόκειται να παίξουμε», δίνοντας έμφαση στον μεταρρυθμιστικό... οίστρο της κυβέρνησης στην εκπαίδευση και στο Ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται πως προχθές ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου, εξέπεμψε σήμα... μακροημέρευσης ώστε «να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε».

Αντίθετα, ο Γ. Γεραπετρίτης δεν έκλεισε την πόρτα του ανασχηματισμού τους επόμενους μήνες, προαναγγέλλοντας ότι «θα υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα, όχι στις βασικές πολιτικές». Αφήνοντας χώρο για ερμηνείες περί αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος μετά το πλήρες «άνοιγμα» του τουρισμού, σημείωσε ότι «η δική μας λογική είναι ότι εν μέσω κρίσης δεν κάνεις τέτοιου τύπου παρεμβάσεις. Η όποια αξιολόγηση πρέπει να γίνεται σε χρόνο ουδέτερο έτσι ώστε να έχει και αξία».

Σαββόπουλος Κώστας από την Αυγή της 30ης Μαΐου 2020