Κατρούγκαλος σε Ν.Δ: Μην κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό για τις έρευνες του Oruc Reis (Video)

2020-08-13

Την αναγκαιότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής και σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για «εθνική στρατηγική στα ψέματα».

«Tο πρόβλημα είναι ότι από καιρό έχουμε παραδώσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Άγκυρα και κάθε φορά αντιδρούμε στην επόμενη επιθετική της κίνηση, πάντοτε αμυντικά άλλοτε αποτελεσματικά και άλλοτε όχι» ξεκίνησε την τοποθέτηση του το πρωί στον ΑΝΤ1.

«Χθες μίλησε πολύ ώρα ο πρωθυπουργός δεν είπε όμως κουβέντα για το Oruc Reis που για μέρες αλωνίζει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πραγματοποιεί έρευνες. Έχει ποντίσει καλώδια και παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που μπορεί να μην είναι πλήρη όμως μας δίνουν την δυνατότητα μόνο εμείς να πραγματοποιούμε έρευνες. Από την στιγμή που το Oruc Reis είχε ποντίσει καλώδια σύμφωνα με τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και πραγματοποιεί έρευνες έχουμε μια έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων που για πρώτη φορά πέρασε αναπάντητη. Δεν κάναμε δηλαδή αυτό που το 2018 έκανε η πατρίδα μας».

«Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική στρατηγική στα ψέματα»

Ειδικότερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο τι είχε γίνει το 2018 όταν «το Μπαρμπαρόσα επιχείρησε κάτι ανάλογο νότια του Καστελορίζου το Πολεμικό μας Ναυτικό με βάση τα πρωτόκολλα που έχει το παρεμπόδισε και το ανάγκασε να αποχωρήσει».

«Δεν μας ενδιαφέρει η ποιότητα των ερευνών που κάνει το Oruc Reis αλλά ότι κάνει έρευνες και αυτό αποτελεί παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η κυβέρνηση με το να μην το λέει αυτό στον ελληνικό λαό λέει ψέματα. Προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει εθνική στρατηγική στα ψέματα»

«Θέλουμε να υπάρχει ένα μέτωπο εθνικό και αραγές αλλά αυτό προϋποθέτει δύο πράγματα ότι: πρώτον να λέμε αλήθεια στον ελληνικό λαό και δεύτερον ότι υπάρχει εθνική στρατηγική που αυτή τη στιγμή λείπει».

«Πρέπει να υπάρξει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να αποκτήσουμε εθνική στρατηγική και να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Καιρίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποδέχεται την τουρκική προπαγάνδα αλλά μετά τις επίμονες ερωτήσεις του Γ. Κατρούγκαλου τις οποίες απέφευγε αναγκάστηκε τελικά να παραδεχθεί στη συνέχεια της εκπομπής ότι έχουν ποντιστεί καλώδια από το Oruc Reis.

«Τι παραπάνω από την πόντιση καλωδίων απαιτούν οι έρευνες κ. Καιρίδη; Μην κοροϊδεύεται τον ελληνικό λαό» επέμεινε ο κ. Κατρούγκαλος.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ.