Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία - Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μπήκε το Oruc Reis

2020-08-10

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται, πλέον, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πιο συγκεκριμένα, δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το τουρκικό πλοίο και έχει απλώσει καλώδια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες, λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων των δύο χωρών που βρίσκονται κοντά του.

Οι ελληνικές φρεγάτες του εκπέμπουν μήνυμα που αναφέρει ότι βρίσκεται παρανόμως σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και το καλούν να αποχωρήσει.

Η τουρκική πλευρά δίνει το παρακάτω βίντεο σχετικά με το Oruc Reis

Μήνυμα από Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Άγκυρα

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Αναδημοσίευση απο το documento.gr