Κορωνοϊός. Εγκλωβισμένη  στις επιλογές της                  η κυβέρνηση

2021-11-28

Ξορκίζοντας το lockdown και επενδύοντας στο αφήγημα της «πανδημίας των ανεμβολίαστων», η κυβέρνηση οδηγείται σε αδιέξοδο

Λευκή πετσέτα σε όλα τα επίπεδα της πανδημίας έχει ρίξει η κυβέρνηση, καθώς λειτουργεί πλέον ως παρατηρητής των εξελίξεων, αδυνατώντας να παρέμβει ουσιαστικά για την καταπολέμηση της έξαρσης. Από το επίπεδο των μέτρων μέχρι την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας αφουγκράζονται τους επιδημιολογικούς δείκτες χωρίς να λαμβάνουν τις απαραίτητες και αναγκαίες πρωτοβουλίες για να αναχαιτιστεί -έστω και τώρα- το σφοδρό τέταρτο κύμα.

Μέτρα κατά το δοκούν

Σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο η κυβέρνηση απομακρύνει καθημερινά το σενάριο ενός νέου lockdown. Διά των πλέον επισήμων εκπροσώπων της, διαμηνύει ότι ενδεχόμενα νέα μέτρα δεν θα αφορούν τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Παράλληλα, με όχημα το αφήγημα της «πανδημίας των ανεμβολίαστων», οποιοδήποτε σενάριο που περιλαμβάνει νέους περιορισμούς επικεντρώνεται στους μη εμβολιασμένους πολίτες. Ωστόσο, οι ίδιες οι επιλογές της στα μέτρα που εφαρμόζονται δεν βοηθούν στο να μην κλείσει ξανά η κοινωνία και η οικονομία. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε κατά της διασποράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στους χώρους εργασίας, με αποτέλεσμα ο ιός να συνεχίζει να μεταδίδεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς.

Την ίδια ώρα, ξορκίζοντας το lockdown, δημιούργησαν μια άτυπη δέσμευση, από την οποία πλέον δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν. Γιατί, εάν πάμε σε λουκέτο, καταρρέει όλο το αφήγημα που έχτισε εσφαλμένα η κυβέρνηση, ότι το εμβόλιο δίνει την απόλυτη ελευθερία. Εάν, αντιθέτως, δεν προχωρήσουμε σε κλείσιμο της οικονομίας, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα συνεχίσουν να τρομάζουν για πολύ καιρό.

Νοσοκομεία εκτός ΜΕΘ

Αντίστοιχα λάθη έγιναν και στα νοσοκομεία. Η εμμονή να μη στηριχθεί το δημόσιο σύστημα, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή μεταχείριση των κλινικαρχών, έχουν φέρει τα νοσοκομεία στο σημείο να ξεπεράσουν τα όριά τους. Παράλληλα, τα χιλιάδες κενά που δημιουργήθηκαν από τις αναστολές ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν έχουν καλυφθεί, με αποτέλεσμα αυτά να καλύπτονται όπως- όπως με μετακινήσεις γιατρών και ανάθεση υπηρεσιών σε ανειδίκευτο προσωπικό.

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη στα νοσοκομεία που -σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ- το υπουργείο Υγείας δεν είναι τόσο αρνητικό πλέον στην επιστροφή των μη εμβολιασμένων υγειονομικών. Άλλωστε το ζήτημα είχε θέσει στο πρόσφατο παρελθόν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Ωστόσο, ήταν τόσο σκληρή και ανένδοτη η στάση της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το ζήτημα που ενδεχόμενα πίσω βήματα θα την έφθειραν ανεπανόρθωτα, ενώ θα καταργούσε και την έννοια της υποχρεωτικότητας. Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί που βρίσκονται σε αναστολή δεν έχουν αντικατασταθεί ούτε στο ελάχιστο, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 ακόμα 2.000 υγειονομικοί θα συνταξιοδοτηθούν...

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν κρατάει την ίδια σκληρή στάση απέναντι στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Μάλιστα το γεγονός ότι επιστρατεύθηκαν δύο γιατροί που δεν είχαν εμβολιαστεί αναδεικνύει ότι οι έλεγχοι για υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι ελλιπείς έως ανύπαρκτοι. Επίσης, άγνωστο είναι αν εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς στις Ένοπλες Δυνάμεις, την ώρα που τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν καμία εμπλοκή με Covid περιστατικά.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιχειρεί με την επιστράτευση μερικών δεκάδων υγειονομικών να λύσει το πρόβλημα στα νοσοκομεία, αποφεύγοντας συστηματικά να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, λύση που θα βοηθούσε σημαντικά στο σύστημα Υγείας. Αντ' αυτού, η μόνη συνεισφορά των κλινικαρχών είναι η δέσμευση 450 κλινών σε Μακεδονία και Θεσσαλία, και, εφόσον χρειαστεί, 250 στην Αθήνα. Περιορισμένοι αριθμοί για έναν τεράστιο όγκο ασθενών που καταφθάνει καθημερινά στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Τέλος, το πάγωμα έως και 80% των χειρουργείων, που αποφασίστηκε μέσα στη βδομάδα, αφενός θα λειτουργήσει καταστροφικά για τη λοιπή νοσηρότητα, αφετέρου ανοίγει τον δρόμο προς τις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες Υγείας.

Αυτογκόλ στους εμβολιασμούς

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» ίσως είναι η κορωνίδα της αποτυχημένης διαχείρισης της κυβέρνησης. Μια σειρά από πισωγυρίσματα, παλινωδίες και λάθη ενέτειναν την αμφιβολία στους πολίτες και τον σκεπτικισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς το ξεστοκάρισμα που έγινε στους τριαντάρηδες έδωσε τροφή σε αντιεπιστημονικές απόψεις, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργούσε διαφορετικά.

Τα επικοινωνιακά λάθη στον εμβολιασμό, αλλά και η γενικότερη διαχείριση της πανδημίας έθρεψαν την αμφισβήτηση στον επιστημονικό λόγο και αυτό μεταφράζεται κυρίως στην εμβολιαστική κάλυψη της χώρας, η οποία είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Γιατί δεν ανεβαίνει το τοίχος προστασίας

Η κυβέρνηση και τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας τονίζουν συνεχώς ότι οι εμβολιασμοί έχουν ανέβει σε σημαντικό βαθμό το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανεβαίνει ελάχιστα, όπως ενημερώνει κάθε Δευτέρα ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου το 61,8% του γενικού πληθυσμού ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου ανέβηκε στο 62,3%. Δηλαδή, είχαμε άνοδο μόλις μισής μονάδας.

Αυτό που συμβαίνει, στην πραγματικότητα, είναι ότι οι εμβολιασμοί ανεβαίνουν μεν, αλλά αφορούν κυρίως την τρίτη δόση.