Κουνούπια: Καθημερινό μαρτύριο σε χωριά της Πέλλας!  

2020-08-21

Εκτός από τα ανησυχητικά κρούσματα και την έξαρση του covid-19 που απασχολεί σήμερα το σύνολο της κοινωνίας, ένα επιπλέον καθημερινό μαρτύριο βιώνουν πολλοί κάτοικοι της -ανατολικής κυρίως- Π.Ε. Πέλλας, καθώς φαίνεται ότι η «μάχη» με τα κουνούπια, όπως και κάθε χρόνο άλλωστε, χάνεται οριστικά και φέτος. Δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά ο Αύγουστος τείνει να γίνει ο πιο εφιαλτικός τους μήνας.
Μόνο που φέτος, όπως σημειώνουν οι κάτοικοι της Πέλλας, το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο από κάθε άλλη φορά. «Μόλις σουρουπώσει τρέχουμε για να κρυφτούμε μέσα στα σπίτια μας γιατί αρχίζει ο... πόλεμος με τα κουνούπια», μας λέει ο Α.Σ., ιδιοκτήτης καφενείου από την Πέλλα, ο οποίος προσθέτει ότι τα κουνούπια ειδικά φέτος το καλοκαίρι είναι η «ταφόπλακα» στην -ούτως ή άλλως- εξαιρετικά μειωμένη κίνηση στο ιστορικό χωριό. 
...Θέμα υγείας
Εκτός από την ταλαιπωρία, την δυσφορία και την όχληση, το σημαντικότερο θέμα φυσικά είναι αυτό της υγείας. «Όλοι όσοι ζούμε σε χωριά που ταλαιπωρούνται από τα κουνούπια κινδυνεύουμε από όλα τα μεταδιδόμενα νοσήματα από το τσίμπημα των κουνουπιών, ακόμη και από ελονοσία ή τον ιό του Δυτικού Νείλου», σημειώνει ένας άλλος κάτοικος της Πέλλας, που είναι το χωριό όπου τα πρόβλημα είναι ανυπόφορο. «Δεν μπορούμε να απολαύσουμε τα στοιχειώδη, μια βόλτα, έναν καφέ στο μπαλκόνι μας, τα παιδιά δεν μπορούν να παίξουν έξω και μόλις σουρουπώσει μαζεύονται στα σπίτια», τονίζει.Η αλήθεια είναι ότι όταν η μέρα φεύγει... τα κουνούπια έρχονται και πολλοί είναι αυτοί που -στην κυριολεξία- τρέχουν για να... κρυφτούν στα σπίτια τους από την καλοκαιρινή «μάστιγα». Και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή. Μια τυχαία βόλτα στις 9.00 με 9.30 το βράδυ στην Πέλλα, στη Νέα Πέλλα ή στην Παραλίμνη του δήμου Πέλλας θα σας πείσει για του λόγου το αληθές, καθώς η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των παραπάνω χωριών αλλά και άλλων που βρίσκονται κυρίως ανατολικά του Ν. Πέλλας, έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι κάτοικοι των οικισμών αυτών «κατέχουν τα πρωτεία» στην ταλαιπωρία, στην όχληση και στην δυσφορία εξαιτίας των κουνουπιών.
Οι έντονες φετινές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να εκκολαφθεί σημαντικός πληθυσμός κουνουπιών και το πρόβλημα να πάρει μεγάλες διαστάσεις και -κατ΄ επέκταση- να μην μπορεί να καταπολεμηθεί.
Το πρόβλημα αυτό, αφενός μεν υποβιβάζει την ποιότητα ζωής των πολιτών εν έτη 2020, αφετέρου δε «απειλεί» και τον τουρισμό στην Αρχαία Πέλλα. 
... Και η κατάσταση, δυστυχώς, κάθε χρόνο επιδεινώνεται!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ https://www.karatzova.com/2020/08/blog-post_219.html