Κουρασμένος κομπάρσος ο Μητσοτάκης στην πιο κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. των τελευταίων ετών!

2020-07-20

Οι ηγέτες της Ε.Ε. χθες, δεν ξεπέρασαν το αδιέξοδο στις συνομιλίες τους για το σχέδιο ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν υποστεί βαριά χτυπήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Θα ξανασυναντηθούν σήμερα το απόγευμα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ετοιμάζει τη νέα συμβιβαστική πρόταση, ενώ στο όλο σκηνικό, σχεδόν ως τραγική φιγούρα, μπορεί να περιγραφεί η παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έμεινε μακριά από τις μεγάλες αναμετρήσεις Νότου - Βορρά, έχοντας μιλήσει προκαταβολικά για "κάποιους συμβιβασμούς που ίσως είναι απαραίτητοι".

Η κυβέρνηση προπαγανδίζει πως η επίτευξη ενός «έντιμου» συμβιβασμού στην Ε.Ε. αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας και τους όρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, μπορεί να αποδώσει καρπούς για τη χώρα, αλλά εκ των πραγμάτων, όπως φαίνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαμψε διά τους απουσίας του από τις ζυμώσεις και τη γενικότερη κινητικότητα στον άξονα των χωρών του Νότου για την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το ταμείο ανάκαμψης. Παρότι συμμετείχε στις δύο κύριες χθεσινές συσκέψεις, αρχικά με τους ηγέτες του Νότου, την Ανγκελα Μέρκελ και τη θεσμική ηγεσία της ΕΕ και ακολούθως ανάμεσα στους ηγέτες του Νότου και της ομάδας των «Φειδωλών» (Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία και Φινλανδία), το αποτέλεσμα για τη χώρα προδικάζεται από την αίσθηση που εξέπεμψε η παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία εν πολλοίς χαρακτηρίστηκε ως η φωνή της μετριοπάθειας και της λογικής απέναντι στους σκληρούς, παρασκηνιακούς διαγκωνισμούς, που σημάδεψαν τη Σύνοδο - θρίλερ.

Μένει να δούμε τι θα βγει για τη χώρα από την συγκεκριμένη σύνοδο κορυφής, όπου από ότι φαίνεται ο Μητσοτάκης απέφυγε να βρέξει τα παντελόνια του και να μπει στα βαθιά της διαπραγμάτευσης, στο πλευρό πάντα των χωρών του Νότου απέναντι τους Βόρειους ηγέτες, οπαδούς της λιτότητας και των περιοριστικών μέτρων...

Αναδημοσίευση απο Πολύγραφο