Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στα Γιαννιτσά- 52χρονος νοσηλεύθηκε στο Νοσοκομείο για μια εβδομάδα

2020-08-21

Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σημειώθηκε πρόσφατα στα Γιαννιτσά. Πρόκειται για έναν άντρα 52 ετών από τα Γιαννιτσά, ο οποίος νοσηλεύθηκε με έντονα συμπτώματα για μια εβδομάδα περίπου στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, από όπου εξήλθε πριν από λίγες ημέρες. 
Σήμερα είναι καλά στην υγεία του και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 52χρονος δεν έπασχε από κανένα υποκείμενο νόσημα.
Πώς μεταδίδεται ο ιός
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων "κοινών" κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.
Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ https://www.karatzova.com/2020/08/52.html