Κυριαρχεί το γαλάζιο στα βιογραφικά των 32 που αναλαμβάνουν καθήκοντα από την επόμενη εβδομάδα, με βασική και επείγουσα υποχρέωση να διεκπεραιώσουν την κυβερνητική απόφαση για άμεση έξωση 2.500 αναγνωρισμένων προσφύγων από δομές 

2020-05-28

Από εκπαιδευτικό σεμινάριο περνούν σήμερα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου οι νέοι διοικητές των 32 προσφυγικών δομών, παρουσία του υπουργού Νότη Μηταράκη, του γενικού γραμματέα Μάνου Λογοθέτη και του διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Τάσου Μαντάγαρη, οι οποίοι θα απευθύνουν χαιρετισμό, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις των νέων διοικητών.

Οι νέοι διοικητές αναλαμβάνουν καθήκοντα την ερχόμενη εβδομάδα, με πρώτο δύσκολο έργο την έξωση περίπου 2.500 αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές, που, μαζί με περίπου 7.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τα διαμερίσματα, προγραμματίζεται να βρεθούν στον δρόμο, ίσως και σε πάρκα και πλατείες των πόλεων, καθώς το υπουργείο δεν τους προσφέρει καμία άλλη εναλλακτική.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι διοικητές θα το χρειαστούν το σεμινάριο, έστω και αυτό το ταχύρρυθμο, καθώς έχουν πολύ μικρή σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού. Μπορεί να μονοπώλησε, δικαίως, το ενδιαφέρον η περίπτωση του Χρήστου Τσιαχρή, που διορίστηκε διοικητής στη δομή του Πύργου, καθώς, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» («Συνεργάτης ναζιστικών εκδόσεων ο διοικητής της δομής Πύργου», Δ. Αγγελίδης, 22/5/2020), ο συγκεκριμένος έχει εκδώσει βιβλίο με ακραίο ξενοφοβικό περιεχόμενο, μέσω γνωστών «φιλοναζιστικών» εκδόσεων. Ομως, δεν είναι η μόνη επιλογή που προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Οπως αποδεικνύεται από τη λίστα των νεοδιορισθέντων διοικητών, το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή των ανθρώπων που θα υπηρετήσουν σε αυτές τις ιδιαίτερα ευαίσθητες θέσεις ήταν τα πιστοποιητικά δεξιών φρονημάτων των υποψηφίων και μόνο. Αυτό φαίνεται και από την κάτωθι λίστα και έχει ήδη επισημανθεί σε σχετικά ρεπορτάζ μας («Στις δομές της Β. Ελλάδας... φύτρωσαν διοικητές-«λουλούδια»!», Απ. Λυκεσάς, 22/5/2020, και «Οι "γαλάζιοι" διοικητές», Α. Τζιαντζή, 25/5/2020). Ανάμεσά τους βρίσκονται μάλιστα άνθρωποι που διακατέχονται από ακροδεξιές και ξενοφοβικές απόψεις.

Τα νέα ονόματα

«Εφ. Συν.», 22/5/2020

Σήμερα η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει και άλλα ονόματα διοικητών που είναι ή έχουν υπάρξει στελέχη της Ν.Δ. - ίσως όχι και από τα πλέον προβεβλημένα. Είναι αυτοί που όχι μόνο αμείβονται με τον ίδιο υψηλό μισθό, ανεξάρτητα από το μέγεθος της δομής που διοικούν, αλλά και διαχειρίζονται τα κονδύλια του προσφυγικού -και τα μυστικά- που θέσπισε στο τελευταίο νομοσχέδιο ο κύριος Μηταράκης. Η επιλογή τους έγινε από επιτροπή που αποτελείται από τρία κομματικά στελέχη, τα οποία τέθηκαν επικεφαλής των δύο γενικών γραμματειών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρίς να προκύπτει ότι τηρήθηκε κάποια διαδικασία που να πληροί στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

1 Στη δομή ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ διορίζεται ο Κίμων Παράσχου του Ευθυμίου. Συνδικαλιστής της Ν.Δ. στον χώρο των φαρμακοποιών, περιφερειακός σύμβουλος με τον Απ. Τζιτζικώστα.

2 Στη δομή ΔΡΑΜΑΣ διορίζεται ο Δημήτριος Τουτουντζόγλου του Χρυσοστόμου. Δικηγόρος, μέλος της ΝΟΔΕ Δράμας.

3 Στη δομή ΒΕΡΟΙΑΣ διορίζεται ο Ελευθέριος Αβραμόπουλος του Νικολάου. Πρόκειται για γνωστό στέλεχος της Ν.Δ. στον νομό Τρικάλων, μέλος πολιτικής επιτροπής ως εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ, απόφοιτος του Τμήματος Λογιστικής του ΤΕΙ Κοζάνης.

4 Στη δομή ΘΗΒΑΣ διορίζεται ο Χριστόφορος Ιγγλέσης του Γρηγορίου. Είναι δημοτικός σύμβουλος Βόλου, εκλεγμένος με τον επίσημο συνδυασμό της Ν.Δ., με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες.

5 Στη δομή ΚΑΒΑΛΑΣ διορίζεται ο Δημήτριος Ρέμμος του Χρήστου. Μέλος της ΝΟΔΕ Καβάλας και στενός συνεργάτης του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου

6 Στη δομή ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑΣ του Δήμου Κατερίνης διορίζεται ο Νικόλαος Κατάνας του Κωνσταντίνου. Στέλεχος της Ν.Δ., δημοτικός σύμβουλος με τον Κ. Κουκοδήμο, έχει φροντιστήρια Μ.Ε.

7 Στη δομή ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟΥ του Δήμου Λαρισαίων διορίζεται ο Απόστολος Παπαπαρίσης του Γεωργίου. Στέλεχος και πρ. υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στη Λάρισα, απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας, γνωστός για τις ακραίες τοποθετήσεις του (σύμφωνα με δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα «τα ερημικά νησιά είναι πιθανή λύση για το προσφυγικό ζήτημα, για να δοθεί το μήνυμα ότι δεν είναι επιθυμητοί όσοι έρχονται στη χώρα μας»).

8 Στη δομή ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ του Δήμου Παιονίας διορίζεται ο Τραϊανός Τρέγκας του Γεωργίου. Γνωστό στέλεχος της Ν.Δ. στο Κιλκίς, υπεύθυνος υποδομών και δικτύων της ΝΟΔΕ Κιλκίς.

9 Στη δομή ΡΙΤΣΩΝΑΣ του Δήμου Χαλκιδέων διορίζεται ο Γεώργιος Λέλος του Ζαχαρία. Γνωστό στέλεχος της Ν.Δ. στον Βύρωνα, τοπικός επιχειρηματίας.

10 Στη δομή ΣΕΡΡΩΝ διορίζεται η Δήμητρα Παναγιωτάκη του Ιωάννη. Προβεβλημένο στέλεχος της Ν.Δ. στις Σέρρες, μέλος της τοπικής ΝΟΔΕ.

11 Στη δομή ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ διορίζεται ο Ιωάννης Γιαννούσης του Χρήστου. Πολιτικός μηχανικός, συνδικαλιστής με την παράταξη της ΔΚΜ (πρόσκειται στη Ν.Δ.), ο οποίος εξελέγη και στην αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου και Λευκάδας του ΤΕΕ στις πρόσφατες εκλογές.

12 Στη δομή ΓΡΕΒΕΝΩΝ διορίζεται ο Απόστολος Τσένης του Ιωάννη. Ιδιαίτερα προβεβλημένο στέλεχος της Ν.Δ. στα Τρίκαλα, υπηρετεί ως τομεάρχης-σύνδεσμος μεταξύ της Γραμματείας Οργανωτικού και της Νομαρχιακής Οργάνωσης Τρικάλων της Ν.Δ.

13 Στη δομή ΣΙΝΤΙΚΗΣ στις Σέρρες διορίζεται ο Βασίλειος Νικηφόρου του Δημητρίου. Πρόεδρος στην κοινότητα Ανατολής και μέλος της παράταξης του δημάρχου Φώτη Δομουχτσίδη. Ο Β. Νικηφόρου, όπως γράψαμε, ήταν ανάμεσα στους έντονα διαμαρτυρόμενους στις κινητοποιήσεις του περασμένου Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει δομή στη Ροδόπολη Σιντικής. Τώρα καλείται να αναλάβει τη διοίκηση της δομής η οποία δημιουργήθηκε μόλις λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα! Φαίνεται ότι ο διορισμός του άμβλυνε τις σφοδρές αντιρρήσεις του για τη δημιουργία της...

πηγή efsyn.gr