Κυβέρνηση ανοικονόμητη: Πρωτογενές έλλειμμα-μαμούθ 8,199 δισ. το επτάμηνο – Πάνω από 9 δισ. “εκτός” στόχου – Πέρσι είχαμε πλεόνασμα 1,763 δισ.!

2020-08-13

Η κυβέρνηση της αριστείας στην αποτυχία τρέχει να κρυφτεί πίσω από την πανδημία του Covid19, αλλά η υποχώρηση της οικονομίας την κυνηγά και είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ανικανότητας Μητσοτάκη - Σταικούρα και λοιπών στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης: το πρωτογενές έλλειμμα στον προϋπολογισμό για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020 έφτασε τα 8,199 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,166 δισ. ευρώ!!!

Η διαφορά είναι τεράστια και δεν αρκεί η επίκληση της πανδημίας για να εξηγηθεί η κατάρρευση στα δημοσιονομικά μεγέθη. Η αρνητική πορεία της οικονομίας που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες του 2019 σίγουρα εντάθηκε από την πανδημία αλλά τελικά η πρόβλεψη με το αποτέλεσμα απέχει πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι πέρσι την αντίστοιχη περίοδο το 2019 είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,763 δισ. ευρώ!

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση των εσόδων από φόρους που καταγράφεται τον Ιούνιο είναι μικρότερη σε σχέση με τις μειώσεις των δύο προηγούμενων μηνών.

Σε δήλωσή του για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρει ότι «τα στοιχεία του προσωρινού Δελτίου Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του Ιουλίου 2020, που δημοσιεύονται σήμερα, δείχνουν μια μείωση των εσόδων από φόρους κατά 15% σε σχέση με τις προβλέψεις του - προ κορονοϊού - προϋπολογισμού.

Η μείωση αυτή είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις μειώσεις των δύο προηγουμένων μηνών (Ιούνιος -16,9%, Μάιος -35,5%), όπου καταγράφηκε η επίπτωση του lockdown και των εκτεταμένων αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα έσοδα του Ιουλίου επηρεάστηκαν αρνητικά από την χρονική παράταση που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, μέχρι τις 28 Αυγούστου, καθώς και από τις δευτερογενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας μέσω της βαθιάς ύφεσης που επιφέρει στον τουρισμό».

Δυσοίωνες οι προβλέψεις
Όπως αναφέρει στη δήλωσή ο κ. Σκυλακάκης «η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ' ελάχιστον, τον Οκτώβριο - Νοέμβριο του 2020.»

Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε πως στο ενδιάμεσο διάστημα θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι μέσω του προγράμματος SURE και των συνδεδεμένων με τον COVID 19 δαπανών ΕΣΠΑ, που αρχίζουν να εισπράττονται εντός του μηνός Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, την περίοδο του Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020 παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (γενική κυβέρνηση) ύψους 11,651 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,086 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα το επτάμηνο διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 8,199 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,763 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23,106 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,966 δισ. ευρώ ή 17,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Πηγή: documentonews.gr, thefag.gr