Κυβέρνηση Μητσοτάκη Μετά την έξαρση της πανδημίας εξετάζει περιοριστικά μέτρα

2021-10-30

Επαναφορά περιοριστικών μέτρων, σκέφτεται η κυβέρνηση, την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση

Την ώρα που η πανδημία καλπάζει στη χώρα, γεγονός που προέβλεπαν οι ειδικοί καιρό πριν και η κυβέρνηση αγνοούσε έχοντας ουσιαστικά σφυρίξει τη λήξη της επιχειρεί ,τώρα, να προλάβει τα χειρότερα που προοιωνίζονται.

Σε πολλές περιοχές της χώρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική, ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών στη χώρα παραμένει χαμηλό.

Ενδεικτική της κατάστασης που τείνει να γίνει δραματική είναι η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το Σάββατο με το «μαύρο» ρεκόρ των 4.696 κρουσμάτων και την άνοδο του αριθμού των ασθενών στις ΜΕΘ για πέμπτη συνεχή ημέρα να ξεπερνά τους 400.

Ταυτόχρονα οι τελευταίες μετρήσεις των λυμάτων από το ΑΠΘ - έδειξαν πως βρίσκονται στο «κόκκινο» οι τιμές του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας την προχειρότητα και ανευθυνότητα της κυβέρνησης που δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα για να εμποδίσει την έξαρση της πανδημίας.

Επιπλέον, επιλέγει να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά να στηρίξει για ακόμα μια φορά τον ιδιωτικό τομέα που όχι μόνο δεν βοήθησε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, αλλά μέλημα του είναι να κερδοσκοπεί εις βάρος των ασθενών.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Η αναζωπύρωση της πανδημίας, με τα νέα ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά οδηγεί την κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις και ήδη υπάρχουν πληροφορίες πως εξετάζονται νέα μέτρα, με βάση τις προτάσεις που θα κάνει η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Η συνεδρίαση της επιτροπής μπορεί να είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τετάρτη, ωστόσο σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νωρίτερα ανακοινώσεις, καθώς η κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη στο πεδίο της πανδημίας.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, τα μέτρα δεν θα αφορούν τους εμβολιασμένους (αν και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξάνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και πλέον προσεγγίζει το 15%), αλλά τους μικτούς χώρους εστίασης και τον αριθμό των υποχρεωτικών τεστ που καλούνται να κάνουν οι ανεμβολίαστοι.

Οπως ανέφερε η δημόσια τηλεόραση, η πρόταση των ειδικών θα αφορά τη μείωση του ποσοστού χωρητικότητας στους μικτούς χώρους (μόνο με στέγαστρο και χωρίς μουσική οι εξωτερικοί χώροι διασκέδασης) και τη διενέργεια 3 τεστ (αντί για 2 που ισχύει μέχρι σήμερα) για τους εργαζομένους στο χώρο της εστίασης.

Οι ανεμβολίαστοι αναμένεται να λαμβάνουν μηνύματα σχετικά με το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να υποστούν εάν προσβληθούν από τον ιό.

Σε παραλήρημα συκοφαντίας εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβη νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, για σύσταση ολιγομελούς επιστημονικής επιτροπής με πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα σχεδιάσει και θα προτείνει μέτρα για την πανδημία, χωρίς τη σκέψη στο πολιτικό κόστος.

Ο Γ. Οικονόμου απέφυγε κατά τον προσφιλή του τρόπο να απαντήσει επί της ουσίας, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «επενδύει στην καταστροφή, προσδοκώντας να αποκομίσει πολιτικά οφέλη».

Δριμεία ήταν η αντίδραση της Κουμουνδούρου που μεταξύ άλλων σημείωσε πως η κυβέρνηση «απάντησε με ένα παραλήρημα συκοφαντίας εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνοντας με νόημα πως «δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα κι ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στην κανονικότητα του διχασμού».

«Σ' αυτό το μακάβριο μικροκομματικό παιχνίδι, όμως, θα μείνει μόνος του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην ανάγκη αντιμετώπισης της τραγωδίας, που δοκιμάζει τη χώρα, με όρους σοβαρότητας και υπευθυνότητας», κατέληξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.