Κυβερνητική υποκρισία στη στήριξη και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας

2020-05-09

Από τη μια έχουμε χειροκροτήματα, βαρύγδουπες δηλώσεις για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αδρά πληρωμένα διαφημιστικά μηνύματα για τους «ήρωες της πρώτης γραμμής» και από την άλλη έχουμε κυβερνητικές αποφάσεις που ακυρώνουν κάθε δέσμευση και κάνουν εμφανή τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αν εστιάσουμε στις τελευταίες μόνο κυβερνητικές παρεμβάσεις, διαπιστώνουμε τα ακόλουθα:

--Ακούμε συνεχώς κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι οι επικουρικοί γιατροί και το λοιπό επικουρικό προσωπικό, που προσλαμβάνονται με διετείς και τριετείς συμβάσεις, θα παραμείνουν στο σύστημα υγείας για να το ενισχύσουν. Στην πράξη, όμως, και εν μέσω πανδημίας απομακρύνουν επικουρικούς γιατρούς, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κρίνονται άσκοπες αφού «το σύστημα υγείας δεν πιέστηκε» όπως χαρακτηριστικά τονίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

--Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναγκάζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε περισσότερες εφημερίες τις οποίες και δεν πληρώνει επικαλούμενη το πλαφόν που ισχύει σε συνθήκες ομαλής λειτουργίας.

Υπάρχουν κι άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις που δείχνουν την υποκρισία της κυβέρνησης αναφορικά με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας!

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ακόλουθες:

-- Η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκρότηση Διοικητικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία χωρίς τη συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων και των γιατρών, παραβαίνοντας την υπάρχουσα Νομοθεσία και καταργώντας τη δημοκρατική λειτουργία.

--Αυταρχισμός των διοικήσεων των νοσοκομείων όταν με αποφάσεις και εκφοβισμούς φιμώνουν τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία για να μην προχωρήσουν σε διεκδικήσεις και καταγγελίες και χαλάσουν το κυβερνητικό αφήγημα της επιτυχίας.

--Η επιστροφή των εργολάβων, του εργασιακού μεσαίωνα και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος μεθοδεύονται με μια σειρά από πράξεις και παραλείψεις όπως, η παράνομη μείωση της διάρκειας των ατομικών συμβάσεων από 24 σε 12 μήνες και η μη νομοθετική παράταση στο πλαίσιο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει. Έτσι, δεν είναι λίγες οι Διοικήσεις Νοσοκομείων που με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας, ήδη ετοιμάζουν διαγωνισμούς για την επιστροφή των εργολάβων στα Νοσοκομεία.

Παρέμβαση στην Πέλλα