Με χαρτζιλίκια των 20 και των 50 ευρώ ή και με καθόλου χρήματα καλούνται να ζήσουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό, σύμφωνα με δραματικές καταγγελίες των σωματείων τους

2020-08-25

Ακόμα και το επίδομα αναστολής εργασίας για τον μήνα Ιούλιο δεν έχει καταβληθεί

Με χαρτζιλίκια των 20 και των 50 ευρώ ή και με καθόλου χρήματα καλούνται να ζήσουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό, σύμφωνα με δραματικές καταγγελίες των σωματείων τους. Μάλιστα στις τρομερές καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων που αντιστοιχούν στα ελάχιστα μέτρα στήριξης έρχεται να προστεθεί και η πρωτοφανής αναλγησία της μη καταβολής του επιδόματος ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Ακόμα και το επίδομα αναστολής εργασίας για τον μήνα Ιούλιο δεν έχει καταβληθεί.

«Με δεδομένο ότι και τα δυο αυτά επιδόματα δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στο επίπεδο των μισθών που οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν, γίνεται εύκολα αντιληπτή η αβεβαιότητα που κατακλύζει τον κλάδο για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους» σημειώνουν εργαζόμενοι και σωματεία.

Σύμφωνα με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων στη Ρόδο, με τους οποίους συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νότιας Δωδεκανήσου με επικεφαλής τον Νεκτάριο Σαντορινιό, «το 70% των εποχικά εργαζομένων του νησιού βρίσκεται σε καθεστώς ανεργίας ή σε αναστολή εργασίας, ενώ από τους 6.000 εργαζόμενους που δικαιούνται το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ μόνο 1.000 άτομα πληρούν τα κριτήρια που το αρμόδιο υπουργείο έχει θέσει και το εισπράττουν με ορίζοντα μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας".

Σημαντική, επίσης, ανησυχία εκφράστηκε για τους ελλιπείς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, παρά τις πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει για μαύρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, αλλά και για τους μη ελέγχους στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

«Η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, στην οποία η κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε να προχωρήσει», σχολίασε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αλλά «και η παντελής αδιαφορία της για τις συνθήκες εργασίας των εποχικά εργαζομένων εν μέσω πανδημίας, καταδεικνύει πλήρως το σχέδιό της για 'χαλάρωση' των εργασιακών δικαιωμάτων που ακολουθεί πιστά από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης της διακυβέρνησης».

Έφη Αχτσιόγλου: Κοροϊδία!

«Ο εμπαιγμός των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση απέναντι στους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού και των ξενοδοχείων δεν έχει τέλος» σημείωσε σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου.

"Το υπουργείο Εργασίας όχι μόνο άφησε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους με μηδενικό εισόδημα ολόκληρο το καλοκαίρι, αλλά ήρθε, στα τέλη Αυγούστου πια, και αντί για το πενιχρό επίδομα αναστολής εργασίας των 534 ευρώ για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, είτε τους κατέβαλε ποσά της τάξης των 17, 19 και 50 ευρώ είτε δεν τους κατέβαλε τίποτα.

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει αμέσως εξηγήσεις γιατί δεν κατέβαλε ολόκληρο το πενιχρό επίδομα αναστολής -το οποίο μάλιστα καθυστέρησε 2 και 3 μήνες-, αλλά αντί αυτού κατέθεσε στους λογαριασμούς των εργαζομένων εξευτελιστικά ποσά».

«Το κράμα κυβερνητικής αδιαφορίας και κοροϊδίας των εργαζομένων, που καταδικάζει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στη φτώχεια, είναι συνειδητή επιλογή της Ν.Δ." καταλήγει η δήλωσή της.

https://www.avgi.gr/article/10842/11392617/-chartzilikia-anti-epidomaton-stous-anergous