Μια απάντηση σε όσους ενοχλούνται και ηθικολογούν με τα συνθήματα κατά του Μητσοτάκη

2022-01-14

Οι «βαριές κουβέντες» για τους πολιτικούς δεν είναι ούτε υπονόμευση της δημοκρατίας, ούτε κατάπτωση. Είναι η ελάχιστη άμυνα των πολιτών σ' αυτό που βιώνουν. 

Πάνω από 50.000 tweet και χιλιάδες άλλες αναρτήσεις στο fb για το hashtag #δικό_σας_συνάδελφοι, με το γνωστό, όχι τόσο κολακευτικό, σύνθημα για τον πρωθυπουργό και ορισμένοι πάλι ηθικολογούν ότι "δεν είναι σωστά πράγματα αυτά" και "πρέπει η πολιτική άποψη να εκφράζεται κόσμια" κλπ κλπ.

Κάθε φορά αυτή η ηθικολογία, για κάτι που συνέβαινε πάντα από τους "κάτω".

Οι πολιτικοί ήταν στο στόχαστρο των πολιτών με ανέκδοτα, βρισιές, στιχάκια ή αυτό που ονομάζουμε σήμερα "τρολιές".

Απλώς αυτό που συνέβαινε στα καφενεία, στα σπίτια, στις παρέες, τώρα με τα κοινωνικά δίκτυα το έχεις αμέσως μπροστά στα μάτια σου. Αυτή είναι η μόνη διαφορά.

Οι "βαριές κουβέντες" για τους πολιτικούς δεν είναι ούτε υπονόμευση της δημοκρατίας, ούτε κατάπτωση, ούτε παρακμή. Είναι η ελάχιστη άμυνα των πολιτών σ' αυτό που βιώνουν.

Και η βρισιά ήταν και παραμένει εργαλείο της σάτιρας.

Να θυμίσω με ποιες εκφράσεις περιποιήθηκαν τα δημόσια πρόσωπα ο Αριστοφάνης, ο Σουρής ή οι νεότεροι Χάρρυ Κλυνν και Τζίμης Πανούσης; Να ανατρέξω σε παραστάσεις stand up comedy ανά τον κόσμο;

Ας αφήσουμε λοιπόν τις ηθικολογίες και ας απολαύσουμε το λαϊκό χιούμορ, που ορισμένες φορές είναι ευφυέστερο απ' αυτό κάποιων που πληρώνονται για να το κάνουν.

* Αναδημοσίευση από την προσωπική σελίδα του Dimitris Soultas στο Facebook