«Μπάχαλο» στον ιδιωτικό τομέα με τις υποχρεωτικές «καραντίνες» και άδειες και την τηλεργασία στις ευπαθείς ομάδες – Ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι!

2020-08-25

Πέντε μήνες μετά το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας, και ενώ επιστρέφουν από την άδειά τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση αδυνατεί να νομοθετήσει τα στοιχειώδη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που εξέδωσε το Σάββατο, δίνει τη δυνατότητα τηλεργασίας στους εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη σαφής ορισμός!

Το θέμα απασχόλησε εργαζομένους, συνδικαλιστικούς φορείς, εργατολόγους και τα κόμματα ήδη από το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας και το lockdown που ακολούθησε την περασμένη άνοιξη. Τότε, το υπουργείο Εργασίας, με εγκύκλιο που εξέδωσε η γ.γ. Αννα Στρατινάκη, παρέπεμπε για τον ορισμό των ευπαθών ομάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε λίστα του ΕΟΔΥ.

Τους μήνες που ακολούθησαν, η κυβέρνηση έμεινε άπραγη και η τελευταία ΠΝΠ αναφέρει ότι «αναμένεται» Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό των ευπαθών ομάδων και τα πιστοποιητικά που θα πρέπει να προσκομίζουν στους εργοδότες. Επιπρόσθετα, χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και για τους οποίους δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας θα έχουν να επιλέξουν το δίλημμα «προστασία της υγείας ή φτωχοποίηση», κι αυτό γιατί ο εργοδότης θα μπορεί να θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή και θα αμείβονται με τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία δίδεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Αναλυτικά, η ΠΝΠ προβλέπει τα εξής:

1. Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

2. Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας κατόπιν αιτήματός τους.

3. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το εν λόγω αίτημα, εφόσον η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

4. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να λάβει μέτρα ώστε ο εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην έρχεται σε επαφή με κοινό.

5. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης θέτει τη σύμβαση εργασίας του εργαζομένου σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

6. Αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας, με την οποία θα οριστούν αφενός η έννοια των ευπαθών ομάδων έναντι των συνεπειών μετάδοσης του Covid-19, αφετέρου κάθε ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίζει ο αιτών εργαζόμενος στον εργοδότη.

7. Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει τη διάταξη, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Ολοένα και περισσότεροι εργοδότες επιβάλλουν «άτυπες καραντίνες»

Στο μεταξύ σύμφωνα με καταγγελίες, ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι εργοδότες επιβάλλουν «άτυπες καραντίνες» με 5ήμερες άδειες άνευ αποδοχών σε εργαζόμενους που επιστρέφουν από διακοπές, ενώ δεν λείπουν και οι πλέον ασυναίσθητοι που ζητούν από τους εργαζομένους τους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ με δικά τους έξοδα πριν επιστρέψουν στην δουλειά. Μπροστά στο φάσμα της αυξανόμενης ανεργίας κι ενώ οι τζίροι των επιχειρήσεων μαζί με την κατανάλωση έχουν υποστεί καθίζηση, δεν είναι λίγοι οι υπάλληλοι που αναγκάζονται να συναινέσουν σε αυθαίρετες πρακτικές προκειμένου να διασώσουν την θέση εργασίας τους. Η ανησυχία για το ερχόμενο φθινόπωρο και την πιθανότητα ενός... παλιρροϊκού κύματος απολύσεων είναι άλλωστε έκδηλη παντού, καθώς όλοι φοβούνται το χειρότερο μετά την λήξη της συντομότερης και χειρότερης τουριστικής σεζόν των τελευταίων ετών.

«Μέρα με την μέρα οι καταγγελίες για αυθαίρετες πρακτικές εργοδοτών αυξάνονται. Ολοένα και περισσότεροι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να μπουν σε... ιδιότυπη καραντίνα επιστρέφοντας από τις διακοπές, με 5 μέρες άδεια άνευ αποδοχών. Επειδή ο εξαναγκασμός σε άδεια άνευ αποδοχών είναι παράνομος, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν σχετικές δηλώσεις, πως δήθεν οι ίδιοι ζητούν την εν λόγω άδεια χωρίς αποδοχές», επισημαίνει ο Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική αυθαιρεσία που παρατηρείται. «Έχουμε καταγγελίες για εργοδότες που ζητούν από τους εργαζομένους τους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ Covid-19 με δικά τους έξοδα και να το προσκομίσουν, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στην θέση εργασίας τους», συνεχίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος. Οι καταγγελίες για τις αυθαίρετες αυτές πρακτικές προέρχονται από πολλούς και διάφορους κλάδους - λένε οι συνδικαλιστές - όπως εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες, χώρους γραφείων, callcenter κ.α., έχουν αυξητική τάση μέρα με την μέρα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το πρόβλημα θα γίνει πιο αισθητό όσο πλησιάζουμε στο τέλος του Αυγούστου.

Πηγές: newsbreak.gr, ethnos.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ https://www.opoligrafos.gr/economy/mpachalo-ston-idiotiko-tomea-me-tis-ypochreotikes-karantines-kai-adeies-kai-tin-tilergasia/