Μυστική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας: Ρήτρα τύπου Ιμίων και όλη η τουρκική ατζέντα στο τραπέζι!

2020-07-23

Απαντήσεις στην αμηχανία και αναποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, έναντι της Τουρκικής επιθετικότητας, δίνει η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Εστία», η οποία σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της υποστηρίζει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε, για πρώτη φορά από ελληνική κυβέρνηση, στην αποδοχή του συνόλου της τουρκικής ατζέντας προς συζήτηση στον απευθείας διμερή διάλογο με την Άγκυρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόσφατη διήμερη κρίση στο Αιγαίο, με την έξοδο του τουρκικού στόλου, συνδέεται με τον «εφ' όλης της ύλης διάλογο μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας ο οποίος συνεφωνήθη μυστικώς στο Βερολίνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αμέσως μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος».

Στην παραπάνω συνάντηση συμμετείχε από ελληνικής πλευράς η διπλωματική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή, ενώ από τουρκικής, ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Κολίν.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει, ότι η έξοδος του τουρκικού στόλου στόχευε στο να αποστείλει μήνυμα, τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, για το ποιος έχει το «πάνω χέρι» σε αυτόν τον διάλογο.

Αυτό τεκμαίρετα άλλωστε και από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας του Βερολίνου, με την οποία, σύμφωνα με την «Εστία», ξεκινά απευθείας διμερής διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας, «για όλα τα εκκρεμή θέματα».

Ποια είναι αυτά;

Σύμφωνα με τον Κολίν, ο οποίος έσπευσε να πρχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την αποκάλυψη της ίδιας της συνάντησης και της συμφωνίας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συζητηθούν:

  • Η αποστρατικοποίηση των νησιών
  • Ο διαμοιρασμός των φυσικών πόρων
  • «Αμφισβητούμενα» νησιά
  • Γκρίζες ζώνες
  • Μουφτείες Θράκης
  • Τέμενος Αθηνών κ.ά.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, η Ελλάδα δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τους όρους της συζήτησης, ενώ δεν απάντησε στην Τουρκία ούτε το γνωστό, «έχουμε μόνο μία διαφορά» (σσ δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας).

Συμφωνήθηκε επίσης «αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες που προκαλούν ένταση» που για την Ελλάδα σημαίνει να μην κάνει έρευνες υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η αναστολή του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια κλπ.

Πηγές : tvxs.gr , εφημερίδα ΕΣΤΙΑ