Νέα οικονομική ύφεση εξαιτίας της πανδημίας

2020-05-09

Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι το πώς θα σταθούμε όρθιοι απέναντι στη νέα οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει την πανδημία. Δυστυχώς, η ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων γίνεται αισθητή σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Από την αρχή της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε με αίσθημα ευθύνης το ρεαλιστικό πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ. Το πρόγραμμα αυτό επικαιροποιείται και εξειδικεύεται μέσα από μία διαρκή διαδικασία διαβούλευσης με την κοινωνία, τους εργαζόμενους και την οργανωμένη επιχειρηματικότητα.

Η κυβερνητική αδράνεια θα φέρει σύντομα την οικονομία σε κατάσταση που θα απαιτούνται παρεμβάσεις ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας και διάρκειας για την σωτηρία θέσεων εργασίας, επιχειρήσεων και εισοδημάτων. Η πολιτική της αδράνειας βάζει σε κίνδυνο τα εισοδήματα μισθωτών και μεσαίων στρωμάτων. Επιπλέον, η κυβέρνηση αδρανεί και μπροστά στη λήξη του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας ενώ προωθεί και μία εκδοχή πτωχευτικού δικαίου το οποίο θα λειτουργήσει μεροληπτικά υπέρ των συμφερόντων των πιστωτών.

Οι πιέσεις που θα δεχτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και νέοι λόγω της μείωσης τζίρων και εισοδημάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προστασίας, συνιστούν ένα μείγμα το οποίο θα οδηγήσει σε κύμα πτωχεύσεων, βίαιων εξαγορών, μείωσης μισθών και βεβαίως απολύσεων. Θα οδηγήσουν, εν τέλει, σε μία βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ εχόντων και κατεχόντων.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «λεφτά ακούν και λεφτά δεν βλέπουν» από την κυβέρνηση

Οι πρώτες κυβερνητικές εξαγγελίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων έγιναν μέσα Μαρτίου και μέχρι σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πάρει μισό ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων, έχουν πυκνώσει την ανησυχία και έχουν μειώσει ραγδαία τις προσδοκίες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η ανησυχία αυτή εκδηλώνεται από φορείς, όπως Επιμελητήρια και εμπορικοί σύλλογοι, με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθημερινές διαβουλεύσεις. Αφορά ζητήματα όπως:

(α) η επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου υπάρχει γκρίζο τοπίο σε σχέση με το ποιος τη δικαιούται και τι ακριβώς δικαιούται,

(β) οι εγγυήσεις, στις οποίες φαίνεται να έχουν προτεραιότητα μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρους άνω των 50 εκατ. ευρώ ενώ μικρές και μεσαίες θα φτάνουν στο χείλος του γκρεμού για 10 χιλιάδες ευρώ,

(γ) το πτωχευτικό δίκαιο και την προστασία της α' κατοικίας.

Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι επιχειρήσεις σωρεύουν τεράστια πίεση. Οι άνθρωποι της αγοράς αντιλαμβάνονται πως όταν ξανανοίξουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν συσσωρευμένα χρέη και ότι οι δυνητικοί πελάτες τους δεν θα έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη. Επιπλέον, αν αφεθούν οι τράπεζες να διαχειριστούν κατά το δοκούν τα όποια χρηματοδοτικά εργαλεία αναπτύξει η Πολιτεία ή να αξιοποιήσουν τα κονδύλια και τη ρευστότητα της Ε.Ε. με τα δικά τους κριτήρια, η μισή ελληνική επιχειρηματικότητα θα μείνει εκτός στήριξης. Γι' αυτό δεν θα πάψουμε να επαναφέρουμε στο δημόσιο διάλογο την κοστολογημένη πρόταση μας "Μένουμε όρθιοι" και τα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζόμενων που περιλαμβάνονται σε αυτή.