Νίκος Φίλης: Τα ιδιωτικά σχολεία της ΝΔ: mall και all-inclusive!

2020-07-23

Ομιλία του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για το ν/σ του ΥΠΑΙΘ για την ιδιωτική εκπαίδευση

Τα ιδιωτικά σχολεία της ΝΔ: mall και all-inclusive!

Σήμερα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που συζητούσε το Σ/Ν για την ιδιωτική εκπαίδευση, παρέμβαση έκανε ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης:

Όλη η νομοθετική σας προσπάθεια, είπε ο Ν. Φίλης απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, επικεντρώνεται στην προσπάθεια να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το καθεστώς των σχολείων πολλαπλών ταχυτήτων στην Ελλάδα. Τα πολλά σχολεία τ' αφήνετε να βουλιάζουν. Και την ίδια στιγμή φτιάχνετε σχολεία mall, σχολεία all-inclusive, φροντιστήρια και κέντρα ξένων σπουδών μαζί, με αποτέλεσμα να προκαλείτε αντιδράσεις σε όλο το χώρο της εκπαίδευσης. Κι ας πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει απλώς αντιπολίτευση... Η ΔΑΚΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών που έβγαλε ανακοίνωση με τίτλο «νόμος πονηρός ανομίαν παρεισφέρει», κάνει κι αυτή τυφλή αντιπολίτευση; Μόνοι είστε σε αυτό το νομοσχέδιο! Ούτε οι γονείς είναι μαζί σας! Μόνο οι σχολάρχες...

Ο Ν. Φίλης εξήγησε γιατί ο νόμος πλήττει τους ίδιους τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων και τους γονείς τους: Υπάρχει συνταγματικό κεκτημένο για την εκπαίδευση στη χώρα μας και μάλιστα οι προσπάθειες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ομότροπες», προς την ίδια κατεύθυνση κινούμενες: την αναγνώριση ότι οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι -φυσικά- απλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά λειτουργοί. Δεν πρόκειται απλώς για μια φράση «τιμητικής αναγνώρισης»... Αντιθέτως, το γεγονός ότι κρατική εποπτεία υπάρχει και στη δημόσια αλλά και στην ιδιωτική εκπαίδευση, αποτελεί το στοιχείο εκείνο που κατοχυρώνει την ισοτιμία των τίτλων σπουδών ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτηρίων. Αυτό ακριβώς κλονίζεται με τη νομοθέτηση Κεραμέως.

Δεν φτάσαμε όμως ως εδώ τυχαία. Ο πρώτος που αμφισβήτησε αυτή την αρχή και ονόμασε «πελάτες» τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, ήταν ο κ. Μητσοτάκης, όταν το έθεσε έτσι ακριβώς, με έμφαση μάλιστα, στο πρώτο συνέδριο της ΝΔ μετά την εκλογή του...

Επιπλέον, η ευελιξία που επαγγέλλεται το νομοσχέδιο της κας Κεραμέως είναι ευελιξία για απολύσεις. Πέντε λεπτά επιχειρηματολόγησε η κα Κεραμέως για τη διευκόλυνση απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών! Δυνατότητα ούτως ή άλλως πάντα υπήρχε. Αυτό που δεν υπήρχε και τώρα αλλάζει, είναι ότι οι απολύσεις θα γίνονται χωρίς αιτιολόγηση! Γιατί το ιδιωτικό σχολείο, όπως το ρυθμίζει το σχέδιο νόμου, καθίσταται πλέον μια κοινή επιχείρηση. Ως και η διετής σύμβαση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που ίσχυε μέχρι το 2021 καταργείται, ώστε να μπορούν οι σχολάρχες να απολύσουν αμέσως τους «υπαλλήλους» τους, καταβάλλοντας μικρότερες αποζημιώσεις!

Κάτι ακόμα: ουδέν ψευδέστερο ότι δεν υπήρχε δυνατότητα για πρόσθετα μαθήματα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Με νόμο του 2016 είχαμε κατοχυρώσει τη δυνατότητα των 32 + 8 πρόσθετων ωρών ώστε να προσφέρονται επιπλέον μαθήματα, τα οποία παρεμπιπτόντως είχαν καταργηθεί πιο πριν με πιέσεις της τρόικας στις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επί της θητείας μου στο υπουργείο δόθηκε η δυνατότητα να προσφέρονται αυτά τα πρόσθετα μαθήματα χωρίς γραφειοκρατία. Με κατοχυρωμένη όμως την εποπτεία του κράτους! Όχι κατά το δοκούν, όχι να μετατρέπονται οι πρόσθετες ώρες σε εμπόριο! 

γρ.τυπου ΣΥΡΙΖΑ