Ο Απρίλης ανήκει στον Γρηγόρη Λαμπράκη.

2021-04-04

Γράφει: Iannis Golias

Στις 3 Απριλίου 1912 γεννιέται ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Ήταν το 14ο παιδί μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας από το χωριό Κερασίτσα Αρκαδίας, που είχε δεκαοχτώ παιδιά !!!

Αυτός ο πολλαπλά προικισμένος άνθρωπος παρόλη τη φτωχιά του σπούδασε ιατρική με χίλια βάσανα και έφτασε να γίνει υφηγητής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Εκτός αυτού, αυτός ο ψηλός και ευκίνητος άνδρας ήταν ένας θαυμάσιος αθλητής.

Για 15 χρόνια διατήρησε τον τίτλο του βαλκανιονίκη στο άλμα σε μήκος.

Δεν επαναπαύθηκε όμως στις δάφνες του για να δρέπει τους καρπούς του γιατρού και αθλητή, ο Γρηγόρης Λαμπράκης πάλευε συνεχώς για το καλύτερο του ανθρώπου..

οι αρχές και οι αξίες του δεν τον άφηναν ποτέ ήσυχο.

Ο μοναδικός Γρηγόρης Λαμπράκης ΔΕΝ ήταν καταζητούμενος κομμουνιστής. Ήταν ένας μετριοπαθής αριστερός που στρατεύτηκε σ' αυτό που ονομάζουμε «ευρύτερη Αριστερά».

Ήταν ένας φανατικός θιασώτης της παγκόσμιας ειρήνης.....

Εκείνη την Κυριακή, 21 Απριλίου 1963, έχει οριστεί να γίνει πορεία Ειρήνης, από τον Μαραθώνα στην Αθήνα

η ΕΔΑ είναι υπέρ της πορείας

Η Ένωση Κέντρου, χαρακτηρίζει την Πορεία, ως κίνηση κάποιων γραφικών που όμως, έχουν δικαίωμα να κάνουν πορεία.

Η Δεξιά όμως, πλην του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, κάνει τη μεγάλη πατάτα...

Στέκεται κάθετα αντίθετη με το κίνημα Ειρήνης.

Κατηγορεί με τη συνήθη τακτική της, τους νεαρούς οργανωτές, ως επικίνδυνη κομμουνιστική οργάνωση, και απαγορεύει την πορεία.

Βγάζουν όλη την αστυνομία στο δρόμο.... δεκάδες τζιπ, καμιόνια, κλούβες μέχρι και άρματα... μετά από πολλά όμως ο Γρηγόρης Λαμπράκης με την βουλευτική του ιδιότητα καταφέρνει να σπάσει όλες τις γραμμές της αστυνομίας και να γράψει ιστορία....

Αυτό που έκανε μαζί με την παρουσία του πριν μια βδομάδα στο Λονδίνο, όπου ρεζίλεψε τη Φρειδερίκη ήσαν αυτά που υπέγραψαν την θανατική του καταδίκη.

μετά από έναν μήνα θα δολοφονηθεί στη Θεσσαλονίκη από το παρακράτος....

Ο Καραμανλής που επί των ημερών του δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης, υποβάλλει την παραίτησή του 20 μέρες μετά το έγκλημα, κάνοντας, εκείνη την περίφημη ερώτηση:

«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;».

Λες και δεν ήξερε ότι τον κυβερνούσε το παρακράτος.

Όταν κέρδιζε πριν 2 χρόνια τις εκλογές του 1961, που το παρακράτος χρησιμοποίησε την βια και νοθεία της εποχής και ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός.

Τότε δεν ρώτησε κανείς, ούτε ο Καραμανλής ποιος κυβέρνα αυτόν τον τόπο...

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης θα δολοφονηθεί στις 27 Μαΐου 1963 και θα πεθάνει μετά από μάχη 5 ημερών να κρατηθεί στη ζωή. 

Επίσημο κράτος (ανώτερα και ανώτατα στελέχη της αστυνομίας) και παρακράτος (παλαιοί συνεργάτες των Γερμανών που αντί να εκτελεστούν ήταν στελέχη βασιλικών και παρακρατικών οργανώσεων της άκρας δεξιάς, συνεργάστηκαν σε μια από τις μελανότερες στιγμές της δημοκρατικής Ελλάδας, καταφέρνοντας δολοφονικά χτυπήματα στον Γρηγόρη Λαμπράκη.