Ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει για χρηματοδοτικό πακέτο 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν πήρε ούτε τα μισά!

2020-07-21

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» πουλάει η κυβέρνηση, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σχετικά με όσα υποστηρίζει ότι αποκόμισε η χώρα από την κρίσιμη διαπραγμάτευση στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Μιλάει για ενισχύσεις 70 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία όμως στην πραγματικότητα είναι 32 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 19,5 δισ είναι επιδοτήσεις και τα 12,5 δισ δάνεια ενώ τα υπόλοιπα 39 δισ είναι συμφωνημένος κοινοτικός προϋπολογισμός ...

Πρόκειται για μία ακόμη μια προσπάθεια εντυπωσιασμού και παραπλάνησης από την πραγματική εικόνα, την οποία προωθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την "βοήθεια" πάντα των φιλικών και διαπλεκόμενων ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, που θριαμβολογούν ότι ο Μητσοτάκης επιστρέφει στη χώρα με 70 δις, από τη Σύνοδο Κορυφής.

Πιο συγκεκριμένα η χώρα αποκόμισε χθες μόλις 32 δισ που κατανέμονται ως 19,5 δις επιχορηγήσεις και 12,5 δις μέσω χαμηλότοκων δανείων, που συνολικά μας κάνουν 32 δισ λόγω κορονοιού! Τα υπόλοιπα 39 δισεκατομμύρια μέχρι τα 70 που δήλωσε "περήφανος" ο Πρωθυπουργός και που έσπευσαν να υιοθετήσουν - δήθεν αφελώς - τα ΜΜΕ, είναι ενισχύσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της ΕΕ, σε βάθος 7ετίας ( περίπου 5 δις κατ έτος ) και είναι λάθος να τα προσθέτεις στα 31,5 του κορωνοταμείου, αφού αυτά θα τα έπαιρνες ούτως ή άλλως και είχαν συμφωνηθεί από πριν. Δηλαδή δεν αποτελούσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της τελευταίας μαραθώνιας (5 ημερες) Συνόδου Κορυφής και εντέχνως το επιτελείο του Πρωθυπουργού τα παρουσιάζει έτσι για να δημιουργήσει - για άλλη μια φορά - επίπλαστη εικόνα θριαμβευτή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενδεικτική είναι άλλωστε και η σχετική διγλωσσία της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, εμφανίστηκε ευχαριστημένος από την απόφαση, σε πλήρη αντίθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος χθες το απόγευμα χαρακτήριζε «πολύ δυσλειτουργική» την συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, στην οποία βασίστηκε η συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε χαρακτηρίσει τη συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, πολύ δυσλειτουργική, πολύ περίπλοκη διαδικασία, η οποία θα φέρει δυσκολίες στην υλοποίηση των δράσεων στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. χρήματα του Ταμείο

Από τη δική του πλευρά, τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εύλογο και δίκαιο συμβιβασμός», εκφράζοντας την εκτίμηση» ότι «πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία».

Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως είδαμε «μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων. Οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με ένα προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 έτη ύψους 1,074 τρισ. Ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας», που θα «διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Ωστόσο τόνισε πως «οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. Κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δισ. σε δάνεια, για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες»....

Αναδημοσίευση απο τον Πολύγραφο.