Ο Κυριάκος και η ξεφτίλα των ελικοπτέρων

2020-07-27

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ελικόπτερα ακόμη κι αν πρόκειται να τον μεταφέρουν για ιδιωτική δραστηριότητα, επιδεικνύει ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέλεξε εν μέσω της πρωτοφανούς ελληνοτουρκικής κρίσης να μεταβεί στην Αντίπαρο για να συναντήσει και να φωτογραφηθεί με τον πολιτογραφημένο Έλληνα οσκαρικό ηθοποιό Τομ Χανκς, παρακολούθησε χθες και παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο οποίο μετακινήθηκε με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την είδηση που αποκάλυψε χθες το documentonews.gr επιβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας μεταξύ άλλων στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ ότι «ο πρωθυπουργός μετακινήθηκε από την Αντίπαρο προς την Επίδαυρο με στρατιωτικό ελικόπτερο για να παρακολουθήσει την παράσταση Πέρσες».

Γνωρίζοντας ασφαλώς ότι το θέμα αποκλείεται να προβληθεί από τα φίλια προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, ο κ. Πέτσας δεν δίστασε να προσθέσει, βάλλοντας κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία ευλόγως «σήκωσε» το θέμα, ότι «είναι άλλο να χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός για τα καθήκοντά του τα μέσα που του διατίθενται και άλλο για ιδιωτικές επισκέψεις».

Θεσμικός ξεπεσμός

Με αυτόν τον τρόπο και ενδεχομένως άθελα του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τον θεσμικό ξεπεσμό του πρωθυπουργού, ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, όχι ασφαλώς στο πλαίσιο των καθηκόντων του, αλλά επειδή ήθελε να παρακολουθήσει με τη σύζυγό του μια θεατρική παράσταση. Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την καυτή επικαιρότητα, απάντησε ότι «σήμερα ήρθαμε να δούμε μια πολύ ωραία παράσταση, θα τα δούμε από αύριο τα υπόλοιπα».

Καλυπτόμενος εδώ και καιρό από μέσα ενημέρωσης τα οποία επιτελούν ρόλο αυλικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει επί της ουσίας, ούτε στα ερωτήματα για την επικαιρότητα, ούτε σ' εκείνους που τον κατηγορούν ότι εν μέσω κρίσης -οικονομικής και εθνικής- συνεχίζει τις διακοπές του, ούτε βεβαίως σε όσους τον μέμφονται γιατί πετάει με πολεμικά ελικόπτερα για τη διασκέδασή του.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο ίδιος χρησιμοποιεί αυτό το μέσο για να μετακινηθεί, όπως δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα δεν πρόκειται να απασχολήσει παρά ελάχιστους. Το ερώτημα βέβαια πώς μπορεί ένας πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα προ ενάμιση χρόνου φώναζε στη Βουλή «να 'τος να 'τος ο Τσίπρας ο σκαφάτος» επειδή ο πρώην πρωθυπουργός έκανε διακοπές σε γιοτ της συμβούλου του επιχειρηματία Γιάννας Παναγοπούλου, σήμερα να χρησιμοποιεί τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών για ιδιωτικά ταξίδια στα οποία φωτογραφίζεται με διάσημους καλλιτέχνες και παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις, παραμένει.

Βόλτες με το ελικόπτερο του Κυριακού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, όπως επίσης είχε αποκαλύψει το Documento, γνωρίζει καλά αυτού του τύπου τα ιδιωτικά σούρτα φέρτα. Ο πρωθυπουργός, από την εποχή που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργούσε ως παλιός κομματάρχης που επιδεικνύει τις κολλητές του σχέσεις με επιχειρηματίες και μιντιάρχες, σχέσεις που περιελάμβαναν ακόμη και προσφορά αεροπορικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι είχαν χρησιμοποιήσει για ιδιωτική τους μετακίνηση από τα Χανιά στο Πόρτο Χέλι, το ιδιωτικό ελικόπτερο του ισχυρού άνδρα του Αnt1 Θοδωρή Κυριακού. Από τα σχέδια πτήσης που είχε αποκαλύψει το Documento, προέκυπτε ότι το ελικόπτερο του μιντιάρχη έκανε τη διαδρομή Πόρτο Χέλι - Χανιά και τούμπαλιν τρεις φορές μέσα σε 24 ώρες.

Αρχικά, το πρωί της Κυριακής 12 Αυγούστου 2018 το ελικόπτερο του ισχυρού άνδρα του Αnt1 έφυγε από το Πόρτο Χέλι με προορισμό τα Χανιά, όπου παρέλαβε τη Μαρέβα Μητσοτάκη και τη μετέφερε στη βίλα του Θοδωρή Κυριακού στο Πόρτο Χέλι. Λίγες ώρες μετά, το μεσημέρι της Κυριακής, το ελικόπτερο επέστρεψε στα Χανιά όπου παρέλαβε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έναν ακόμη επιβάτη, με προορισμό της βίλα του Θοδωρή Κυριακού στο Πόρτο Χέλι. Η παρέα των τριών φιλοξενήθηκε στη βίλα του Κυριακού για ένα και μόνο βράδυ. Όπως φαίνεται από το σχέδιο πτήσης, το ελικόπτερο αναχώρησε την επομένη, Δευτέρα 13 Αυγούστου, από το Πόρτο Χέλι για τα Χανιά, μεταφέροντας τους Μαρέβα Μητσοτάκη, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον φίλο τους.

Το χειρότερο στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι ότι μετακινείται διαχρονικά όπως φαίνεται με αυτόν τον τρόπο. Είναι ότι δεν αισθάνεται την παραμικρή ανάγκη να δώσει απαντήσεις, ούτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε τώρα που ως πρωθυπουργός χρησιμοποιεί όχι μόνο το κράτος, αλλά ακόμη και τις Ένοπλες Δυνάμεις για την καλοπέρασή του και μάλιστα εν μέσω κρίσης στα ελληνοτουρκικά που όμοια της έχει να δει η χώρα από την εποχή των Ιμίων.

Αναδημοσίευση απο το Documento.gr