Ο λαός μας και η χώρα, βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή περιπέτεια και η ΝΔ συμπεριφέρεται κάνοντας αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ

2020-05-21

(Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή)

«Ας αφήσουμε το χθες. Το θέμα είναι τι κάνετε σήμερα ....

Έχουμε να πούμε πολλά αν ψάξουμε για το χθες. Αυτούς τους μήνες που είσαστε στη διακυβέρνηση του τόπου και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, που ο λαός μας, η χώρα, βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή περιπέτεια... Μέσα στην πανδημία, οι κύριοι που απουσιάζουν εδώ από τα κυβερνητικά έδρανα έδειξαν το πρόσωπο της πολιτικής και ηθικής τους κατάπτωσης.

--Είτε με το περιβόητο voucher της κοροϊδίας χιλιάδων επιστημόνων της χώρας μας, μεταξύ αυτών και των δικηγόρων, συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.Με στόχο να δώσουν σε κάποιους ημέτερους περισσότερα από 80 εκ. ευρώ για προγράμματα ψευτοκατάρτισης.

--Είτε με το νέο καθεστώς «θεσμοποιημένης διαφθοράς», που φτιάξατε προβλέποντας πλείστες έκτακτες παρεκκλίσεις από τους κανόνες διαφάνειας και ελέγχου των απευθείας αναθέσεων. Αποτέλεσμα αυτού; Πολλές περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε απευθείας αναθέσεις. Απευθείας αναθέσεις ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ, όπως η προμήθεια υγειονομικού υλικού, από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, μάσκες δηλαδή, για την προστασία απέναντι στον κορωνοϊό, αντί ποσού 20€ η κάθε μία και με συνολική αξία άνω του 1,5 εκ. ευρώ. Απευθείας ανάθεση. Σας σταματήσαμε την τελευταία στιγμή. Πόσα άλλα αλήθεια γίνονται που δεν τα γνωρίζουμε;

--Την ίδια ώρα, η νεοσύστατη Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα έπρεπε όλα αυτά να τα ελέγχει, τελεί υπό την αρχή ενός ανδρός, με ανενεργά τα άλλα όργανα διοίκησής της, χάριν του ευνοούμενου του κ. Μητσοτάκη διοικητή της. Οι δε ελεγκτές της, διακοσμητικοί. Έχουν παροπλιστεί αναλαμβάνοντας τους ελέγχους κατά του καπνίσματος και, ατελέσφορα, τους ελέγχους για τον κορωνοϊό.

--Στα δε τραπεζικά στελέχη που κατηγορούνταν για κακουργηματικές πράξεις απιστίας, όχι μόνο τον τροχονόμο, τον βαστάζο και τον υπηρέτη κάνατε, κάνανε, οι κύριοι που απουσιάζουν. Και εσείς βεβαίως συνηγορείτε, νομοθετώντας μέσα στην πανδημία διάταξη εξυπηρέτησης με την οποία ενώ όλες οι άλλες προθεσμίες είχαν ανασταλεί κανονικά, η τετράμηνη προθεσμία που αφορούσε τη δίωξή τους αφέθηκε κατ' εξαίρεση να τρέξει και έτσι με κλειστά δικαστήρια να λάβουν τα τραπεζικά αυτά στελέχη την πολυπόθητη και, πιθανότατα, συμφωνημένη με την κυβέρνηση, ασυλία.

--Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί, επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργός παρά τω πρωθυπουργό να κάνει παρέμβαση για μια δίκη που συγκλονίζει το πανελλήνιο και να παίρνει θέση εναντίον της αγόρευσης της εισαγγελέως, εν θερμώ, ενώ η δίκη της είναι σε εξέλιξη. Ποιος θα τολμούσε να το κάνει αυτό;

--Και τώρα που μιλάμε, η κυβέρνηση καταγγέλλεται ότι βρίσκεται πίσω και από ένα εν εξελίξει πραξικόπημα στη μεγαλύτερη ένωση δικαστικών λειτουργών, στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού μέσω της στάσης του υπουργού Δικαιοσύνης απέναντι στα αιτήματά της, έχει η ίδια η κυβέρνηση προκαλέσει την τεχνητή καρατόμηση του σημερινού Δ.Σ., με στόχο μέχρι το νέο δικαστικό έτος η Ένωση να μείνει σε αναγκαστική αφωνία, διότι είναι ενοχλητική η φωνή της. Κι αυτό γιατί είναι η Ένωση που τόλμησε να καταγγείλει τις αντιδραστικές πολιτικές που φέρνει η απούσα σήμερα κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των πολιτών.

Παρέμβαση στην Πέλλα