Ο νόμος για τις αλλαγές στην Παιδεία και ο τρόπος που εισήχθη και ψηφίστηκε έχει χαρακτηριστικά πραξικοπηματικά

2020-05-13

Σωρεία ψηφισμάτων, αντιδράσεων και ανακοινώσεων από εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων έχει προκαλέσει η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε στη Βουλή η οποία νομιμοποιεί και επιτρέπει τη βιντεοσκόπηση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες.Αυτό επισήμανε ο Θεόδωρος Μαλαγάρης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης μιλώντας Στο Κόκκινο και εξήγησε ότι μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση που έχουν ως ΟΛΜΕ με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα γνωρίζουν περισσότερα για το ζήτημα.

Ο κ. Μαλαγάρης τόνισε πως αυτός ο νόμος και ο τρόπος που εισήχθη και ψηφίστηκε έχει χαρακτηριστικά πραξικοπηματικά. Ούτε τα πολιτικά κόμματα είχαν ενημερωθεί, ούτε οι φορείς. Η τροπολογία μπήκε σ' ένα άσχετο νομοσχέδιο, το οποίο αφορούσε τη μετανάστευση και το άσυλο. «Μας άφησε όλους ξερούς, με σηκωμένα τα χέρια να απορούμε κοιτώντας ο ένας τον άλλον», δήλωσε.

Δεν πρόκειται μόνο για το τυπικό σκέλος της υπόθεσης την παραβίαση του Συντάγματος. Δεν είναι μόνο η παραβίαση των ιδιωτικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η ουσία είναι ότι καταργείται στην πράξη το πλέγμα των σχέσεων που δημιουργείται με τη ζωντανή διδασκαλία μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών του.

«Εκπλησσόμαστε για την άγνοια της καςΚεραμέως σε σχέση με τη σχολική πραγματικότητα» η οποία ηγείται του συγκεκριμένου υπουργείου. Έχει άγνοια γι' αυτά τα ζητήματα και δείχνει να αγνοεί πως η ζωντανή διδασκαλία έχει συναίσθημα. Πρόκειται για τις προσωπικές σχέσεις μαθητών - εκπαιδευτικών, υπάρχει αντίδραση και αλληλεπίδραση. Αναφέρθηκε και στη συμπαράσταση του δασκάλου προς τον μαθητή όταν αυτό χρειάζεται και αυτή η σχέση εμπιστοσύνης χτίζεται πέρα από τα τυπικά.

Η κα Κεραμέως πρέπει να μάθει ότι εκπαίδευση δεν είναι μια μαθησιακή διαδικασία με τη στενή έννοια του όρου. Είναι διαπαιδαγώγηση και διαδικασία κοινωνικοποίησης. Οφείλει η υπουργός να ανοίξει ένα εγχειρίδιο Κοινωνιολογίας, μάθημα που θέλει να καταργήσει εν μέσω πανδημίας από τις Πανελλαδικές, και να μάθει ότι βασικοί φορείς κοινωνικοποίησης είναι πέρα από την οικογένεια και το σχολείο και το σχολικό περιβάλλον.

O κ. Μαλαγάρης αναφέρθηκε και σε όσα δεν έγιναν από το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία και στο πως δεν λειτούργησε η τηλεκπαίδευση παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου από την υπουργό, και εξήγησε ότι τώρα που ξανάνοιξαν για τους μαθητές της Γ' Λυκείου είναι η περίοδος που η πλειονότητα των μαθητών απουσιάζει, αφού έχει κρατήσει απουσίες, για να μελετήσει λίγο πριν τις Πανελλαδικές.

Οι γονείς και οι μαθητές φοβούνται - πέραν από τους εκπαιδευτικούς - για την προστασία της υγείας και της ζωής τους. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα και στοιχειώδη μέτρα για την προστασία όλων των εμπλεκομένων. Ούτε οι απολυμάνσεις δεν κρίθηκαν απαραίτητες από το αρμόδιο υπουργείο. Ισχυρίστηκαν ότι τα σχολεία ήταν κλειστά, κάτι που είναι ψευδές, σημείωσε, αφού σε αυτά πήγαιναν διευθυντές, υποδιευθυντές και εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν είχαν την κατάλληλη υποδομή στο σπίτι τους.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ελάχιστοι μαθητές να πάνε χθες για μάθημα, αφού τα πρωτόκολλα ασφαλείας δεν έχουν εφαρμοστεί σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Από άρθρο στο Κόκκινο «Ο κ. Μαλαγάρης στον Χρυσόστομο Λουκά»