"Ο ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του σήμερα" του Χάρη Τσιόκα

2021-06-13

Οι συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης γίνονται πλέον ευδιάκριτες όχι μόνο στη χώρα αλλά και σ' όλο τον κόσμο

Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές αντιμετώπισης όχι μόνο δεν αποδίδουν αλλά δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης με βίαιες ανακατανομές υπέρ των ολίγων και ισχυρών τόσο στον οικονομικό ιστό όσο και στη διεύρυνση των ανισοτήτων στον κοινωνικό αντίστοιχα

Αυτή τη πραγματικότητα βιώνει και η «Μέκκα» του καπιταλισμού, η Αμερική, και επιχειρεί με το «πακέτο Μπάιντεν, τρισεκατομμυρίων, να σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και η «Γερμανική Ευρώπη» με το δειλό πλην όμως θετικό γεγονός της ίδρυσης του ταμείου ανάκαμψης και τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιχειρεί να προσφέρει οξυγόνο στις οικονομίες των κρατών μελών.

Δυστυχώς το πρόβλημα αυτής της κρίσης για την Ελλάδα γίνεται ακόμη πιο δραματικό. Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές της ΝΔ καθώς και η προσκόλληση της σε λίγους ημέτερους επιδεινώνουν τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά μεγέθη και δημιουργούν τρομακτικές ανισότητες.

Ενδεικτικά παραδείγματα

- μεγάλες απώλειες εθνικού πλούτου

-πάνω από 400 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σφράγισαν η ανέστειλαν λειτουργίες

-το 80% των πολιτών έχει απώλεια εισοδήματος που αγγίζει το 60% -ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια σαρώνει μεγάλα κοινωνικά στρώματα

-η Νεολαία σε απόγνωση αναζητά διεξόδους στη μετανάστευση

-οι γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες πολλαπλασιάζονται

- οι συστημικές τράπεζες κερδοσκοπούν και μεροληπτούν

Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, η ζήτηση μειώνεται και τα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας και της ασφάλισης απαξιώνονται και εκχωρούνται ως μερίδια αγοράς σε λίγους

Στα ενδεικτικά αυτά παραδείγματα καθίσταται προφανές ότι το διακύβευμα δεν μπορεί να είναι μια αντιπολίτευση που θα πλειοδοτεί σε μια καλλίτερη διαχείριση των ίδιων πολιτικών που διογκώνουν την κρίση.

Η χώρα, δανειζόμενη και την εμπειρία της Αμερικής αλλά και ορισμένων Ευρωπαϊκών χωρών, χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου. Ένα μοντέλο διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζει η ΝΔ με τους πρόθυμους. 

Και αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή .

Η αξιωματική αντιπολίτευση του σήμερα είναι υποχρεωμένη να αναπτύσσει δράσεις σε δυο παράλληλες κατευθύνσεις

Αφενός να αποτρέπει πολιτικές που διογκώνουν την πολύπλευρη κρίση και αποδομούν κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα,

αφ' εταίρου να δείχνει στην κοινωνία ότι υπάρχει η ελπίδα εξόδου από την κρίση με ένα άλλο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο ανάκαμψης.

Αυτό που μπορεί να στηρίζεται σε συγκεκριμένους, αξιόπιστους πόρους και μέσα υλοποίησης.

Η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών και των ανισοτήτων από τις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές προτάσσουν πλέον ως κοινωνική ανάγκη το αίτημα της πολιτικής αλλαγής που θα έχει λόγους να το στηρίζει γιατί την αφορά, μια νέα κοινωνική πλειοψηφία.

Αναφέρομαι στις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας, της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας και της παραγωγής, τα μεσαία στρώματα, τις δυνάμεις της επισφαλούς εργασίας, precarioto, της καινοτομίας της νεολαίας της επιστήμης κτλ

Αυτές δηλαδή που σήμερα με το σχέδιο της ΝΔ αποκλείονται από τη πράσινη ανάπτυξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την στήριξη για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την εξαγωγιμότητα και την εργασία.

Αυτές που παραχωρούνται από τη ΝΔ ως μερίδια αγοράς σε λίγους και ημέτερους απαξιώνοντας την εγχώρια παραγωγική βάση και την εργασία.

Η πρόκληση για τις προοδευτικές δυνάμεις και πρωτίστως για την αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται συγκεκριμένη και αφορά την έγκριση μέσα το δημοκρατικό διάλογο που εξελίσσεται των προγραμματικών θέσεων.

Για την εφαρμογή ενός εναλλακτικού μοντέλου παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που θα δίνει πρόσβαση χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων στις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις για να γίνονται ανταγωνιστικές, εξαγωγικές με δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών στον παραγόμενο πλούτο.

Είναι η ώρα λοιπόν των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό πόλο να συμβάλουν μέσα από ευγενή άμιλλα ανταγωνισμού σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα έχει την νομιμοποιητική αναφορά στην κοινωνική πλειοψηφία που επιδιώκει την πολιτική αλλαγή.

Η κοινωνία έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή και αυτό προϋποθέτει όχι κυβερνήσεις ειδικού σκοπού ή οικουμενικές για να υπηρετούν συστημικά κέντρα, αλλά κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες για πολιτική αλλαγή.

* μέλος του ΠΣ Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία