Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση για τον νέο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης»

2020-04-21

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι μετά από 9 μήνες εξαγγελιών για το «νέο» πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων των ΟΤΑ, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος φανέρωσε την ανυπαρξία πολιτικής στρατηγικής που έχει για την τοπική αυτοδιοίκηση μετονομάζοντας το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε «Αντώνης Τρίτσης».

Βέβαια, ο Υπουργός Εσωτερικών φρόντισε να κάνει μια αλλαγή... Οι προτάσεις των δήμων για ένταξη στο πρόγραμμα δεν θα αξιολογούνται πλέον από την Τεχνική Γραμματεία εξειδικευμένων στελεχών της ΜΟΔ Α.Ε., του υπουργείου Εσωτερικών και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως συνέβαινε στο πρόγραμμα «ΦιλοΔημος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από μία επιτροπή που συμμετέχουν ιδιώτες με μια αόριστη και ασαφή ιδιότητα «εμπειρογνώμονα», της οποίας ο Υπουργός θα έχει τον απόλυτο έλεγχο. Ουσιαστικά δηλαδή επιστρέφουμε στην εποχή της «κανονικότητας» όπου για να ενταχθεί ένα έργο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης έπρεπε ο Δήμαρχος να επιδώσει διαπιστευτήρια στο γραφείο του Υπουργού. Πρόκειται για απίστευτη οπισθοδρόμηση που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών, παρουσιάζοντας το «νέο» πρόγραμμα αποφάσισε να καπηλευθεί 40 έργα ήδη ενταγμένα στο πρόγραμμα «ΦιλοΔημος», παρουσιάζοντας τα ότι δήθεν δεν είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.