2020-08-11

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό και όλο το Αιγαίο με το δάχτυλο στην σκανδάλη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος στο παρελθόν προωθούσε συστηματικά την ιδέα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο με την Τουρκία, ξαναχτύπησε σήμερα στον ΣΚΑΪ. "Μόνο αν ποντίσει καλώδια θα έχουμε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας" ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, Δημήτρης Καιρίδης, για το Oruc Reis που ήδη βρίσκεται δεκάδες μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υποστηρίζοντας ότι "οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα δεν έχουν καλώδια", φωτογραφίες βέβαια που έδωσαν οι Τούρκοι στη δημοσιότητα...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο Δ.Καιρίδης «το Ορούτς Ρέις κινείται σε διεθνή ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα είναι ο βυθός. Το ύδωρ πάνω από το βυθό είναι διεθνές και ο καθένας μπορεί να κινείται χωρίς άδεια κανενός. Αυτό λέει το διεθνές δίκαιο. Εάν ποντίσει καλώδια και κάνει έρευνες, τότε και μόνο τότε, έχουμε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας. Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα δεν έχουν καλώδια».

Υποστήριξε μάλιστα ότι «ο Ερντογάν είναι λαϊκιστής. Κάνει και ένα επικοινωνιακό σόου. Πληγώθηκε στον Έβρο. Πληγώθηκε στην προηγούμενη αναδίπλωση. Πληγώθηκε από το ελληνοαιγυπτιακό και από την ευρύτερη απομόνωση στην οποία βρίσκεται».

Εξήγησε, μάλιστα, πως έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση διότι και οι υπόλοιπες χώρες, το Ισραήλ, όλες οι όμορες χώρες που παίζουν ρόλο δεν πήραν το μέρος του και κυρίως η Αίγυπτος που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις, συντάχθηκε με την ελληνική θέση.

«Θα έχουμε εξελίξεις, όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και στο Λίβανο. Ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στον αραβικό κόσμο», είπε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως «η Ευρώπη πρέπει να αφυπνιστεί. Ο Ερντογάν είναι ο μοχλός για την γεωστρατηγική αφύπνιση της Ευρώπης. Η Γερμανία κινείται, αργά αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Μην πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν».

«Ο Ερντογάν "στη γωνία" και εμείς με τα πανίσχυρα επιχειρήματά μας να κερδίσουμε διεθνώς τις συμμαχίες και τα ερείσματα που θέλουμε», είπε ο κ. Καιρίδης.

Με πληροφορίες από το thefaq.gr - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΓΡΑΦΟ.