Οι 10 προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια Υγεία

2020-06-18

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση και μακροπρόθεσμη «θωράκιση» του ΕΣΥ και της δημόσιας Υγείας παρουσίασαν κατά τη χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου προς τους υγειονομικούς συντάκτες οι αρμόδιοι τομεάρχες Ανδρέας Ξανθός και Ανδρέας Μιχαηλίδης

Σύμφωνα με τον Αν. Ξανθό, οι παρεμβάσεις του προγράμματος έχουν δημοσιονομικό κόστος για το 2020 περίπου 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) και αποτελούν το πρώτο βήμα σύγκλισης με τους μέσους όρους της Ε.Ε. στις δημόσιες δαπάνες Υγείας, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

Ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ για να θωρακιστεί η κοινωνία

Οι 10 προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

1. Ενίσχυση του ΕΣΥ και των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό

* Προσλήψεις επικουρικού και μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία - Κ.Υ. - δομές Ψυχικής Υγείας - ΕΚΑΒ - ΕΟΔΥ - εργαστήρια δημόσιας Υγείας - διευθύνσεις δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, ξεκινώντας με 4.000 μόνιμες προσλήψεις μέσα στο 2020, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια (2021-2022) συνεχίζεται η «αιμοδότηση» του συστήματος Υγείας με επιπλέον 3.000 μόνιμες προσλήψεις κάθε χρόνο.

* Μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του πολυετούς προγραμματισμού μόνιμων προσλήψεων, ανανεώνονται οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών - λοιπού επικουρικού προσωπικού και των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ.

* Τώρα είναι η ώρα να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχέδιο για την οριστική αντιμετώπιση του διαρθρωτικού προβλήματος της ανεπάρκειας ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

2. Ανάπτυξη και ολοκλήρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) - Οργανική ένταξη των ΤΟΜΥ στο ΕΣΥ

* Το πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ανάπτυξη 127 ΤΟΜΥ σε αστικές περιοχές όλης της χώρας. Ο στόχος που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 239 ΤΟΜΥ μέσα στο 2020 ακυρώθηκε στην πράξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία δεν προχώρησε σε επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων οικογενειακών γιατρών και άλλων επαγγελματιών Υγείας και φυσικά δεν άνοιξε ούτε μία νέα ΤΟΜΥ, υπονομεύοντας την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου ποιοτικής φροντίδας με έμφαση στην πρόληψη - προαγωγή υγείας - κοινοτική φροντίδα.

* Η οργανική ενσωμάτωση των ΤΟΜΥ στο ΕΣΥ μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και η προκήρυξη αντίστοιχων μόνιμων θέσεων είναι η μόνη επιλογή για να συνεχιστεί η παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών Υγείας στον πληθυσμό ευθύνης των ΤΟΜΥ.

3. Ανάπτυξη Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ)

* Για την παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ και κατ' οίκον φροντίδας σε πληθυσμούς με δυσκολίες πρόσβασης στις δημόσιες δομές, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

* Η στελέχωση των ΚΟΜΥ περιλαμβάνει οικογενειακό γιατρό και διεπιστημονική ομάδα Υγείας.

4. Ανάπτυξη ενός διευρυμένου δικτύου πρωτοβάθμιων και κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

* Ενίσχυση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

5. Εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών - εξοπλισμού του ΕΣΥ

* Σε βάθος πενταετίας, μέσω ειδικού προγράμματος τύπου «Φιλόδημος», συγχρηματοδοτούμενου από ΠΔΕ και ευρωπαϊκούς πόρους.

* Προτεραιότητα, η ανάπτυξη του απαραίτητου για τις ανάγκες της χώρας αριθμού δημόσιων κλινών ΜΕΘ - ΜΑΦ - ΜΕΝΝ, καθώς και η αναβάθμιση των χώρων που στεγάζουν τα ΤΕΠ.

6. Ενίσχυση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ)

* Για λειτουργικές δαπάνες (προμήθεια υγειονομικού υλικού, φαρμάκων, μέσων ατομικής προστασίας, αναπνευστήρων κ.λπ.).

7. Ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ

* Για τη συμπληρωματική κάλυψη των ανασφάλιστων (δικαιούχοι του Ν. 4368/2016) με παροχές που προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και αφορούν υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες όπως ΣΔ - ΧΑΠ, φυσικοθεραπείες - αποκατάσταση, σκευάσματα ειδικής διατροφής, ειδική αγωγή κ.λπ.

8. Ενίσχυση των δημόσιων εργαστηρίων και του ΕΚΕΑ

* Για τη διενέργεια των απαραίτητων διαγνωστικών τεστ (μοριακός έλεγχος, ανίχνευση αντισωμάτων).

* Ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση του κεντρικού και των περιφερειακών εργαστηρίων του ΕΟΔΥ με στόχο την πλήρη εργαστηριακή κάλυψη των αναγκών της δημόσιας Υγείας.

9. Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ

* Αναμόρφωση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου και των αποδοχών των υπόλοιπων εργαζομένων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας από το 2020, αποπληρωμή των αναδρομικών στους γιατρούς ΕΣΥ που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ, ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ στα ΒΑΕ.

* Νέο πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης ειδικευμένων γιατρών στις άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

* Χωρίς αυτή την παρέμβαση δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δραστικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της διαιώνισης των κενών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς και την ανάγκη αντιστροφής του brain drain των νέων γιατρών.

10. «Θωράκιση» των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας

* Με δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας και κάθε επιδημικής έξαρσης που απειλεί τη δημόσια υγεία.

* Ενισχυμένη υγειονομική εποπτεία στις κλειστές δομές μαζικής διαβίωσης (προσφυγικά camps, καταυλισμοί Ρομά, γηροκομεία κ.λπ.).

* Επιστημονική, οργανωτική και λειτουργική αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας του κράτους και των περιφερειών - ενίσχυση τους με γιατρούς και επόπτες Δημόσιας Υγείας, ενεργοποίηση της ειδικότητας της Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, έμφαση στην Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία.

Πηγή Αυγή