Οι αθλιότητες του Γερμανικού Τύπου, η διγλωσσία της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά και ο ύπουλος ρόλος του Βερολίνου…

2020-07-31

Παράθυρο στους καλοθελητές που θέλουν να έχουν ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στο Αιγαίο και να εμφανίζονται ως διαιτητές στις ελληνοτουρκικές διαφορές, όπως δηλαδή η Γερμανία και η Α. Μέρκελ, έχει ανοίξει η θολή στρατηγική Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα και οι παλινωδίες της κυβέρνησης γύρω από το εύρος του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

Μπορεί ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας να επιμένει ότι δεν υπάρχει συμφωνία για διάλογο με την Τουρκία και πως «η Ελλάδα δεν επιδιώκει νίκες» αλλά ισότιμες σχέσεις βάσει «του διεθνούς δίκαιου και το δίκαιου της θάλασσας», όμως μερίδα του Γερμανικού Τύπου, που εν πολλοίς εκφράζει τις βλέψεις και σχεδιασμούς του Βερολίνου, σπεύδει να ρίξει λάδι στη φωτιά και να μιλήσει για "νίκη του Ερντογάν κατά της ελληνικής κυβέρνησης στα σημεία», διαπιστώνοντας μάλιστα πως «η Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί τώρα από τις ...σκληρές θέσεις της για την κυριαρχία στο Αιγαίο».

Την προκλητική αυτή προσέγγιση σε βάρος της Ελλάδας, με αναφορές στην ελληνοτουρκική διένεξη για τις γεωτρήσεις και τη διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, προβάλει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Όπως σημειώνει: «επειδή ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν φοβάται τους στρατιωτικούς κινδύνους, οι φρεγάτες των Τούρκων και των Ελλήνων ήρθαν επικίνδυνα κοντά. Η Καγκελάριος κατάφερε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δυο εταίρων του ΝΑΤΟ αλλά προφανώς την τελευταία στιγμή. Η Άγκυρα ανέβαλε προς το παρόν τις προκλητικές γεωτρήσεις της. Τώρα θα πρέπει να μιλήσουν. Αυτό όμως σημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της για τα κυριαρχικά δικαιώματα των 3.000 νησιών και νησίδων της. Κάτι που για τον ξιφομάχο Ερντογάν, ο οποίος προσβλέπει στο διαμοιρασμό των πρώτων υλών, είναι μια αναμφισβήτητη νίκη».

Το μήνυμα είναι σαφές προς την Ελληνική πλευρά και κυρίως προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εν μέσω έντασης στο Αιγαίο είχε αποδεχθεί να καθίσει, χωρίς να το κοινοποιήσει, στο τραπέζι της τριμερούς συνάντησης Γερμανίας - Ελλάδας - Τουρκίας που είχε γίνει στο Βερολίνο στα μέσα Ιουλίου και δη πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον απόηχο της απόφασης Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Οι Γερμανοί λοιπόν που θέλουν να αναλάβουν τον ρόλο του "διαιτητή" στις ελληνοτουρκικές διαφορές, πάντα προς όφελος των Γερμανικών συμφερόντων, προτείνουν στην ελληνική πλευρά, να είναι διαλλακτική στις απαιτήσεις του ισχυρότερου Ερντογάν. Εξάλλου κατά τη αρπακτική και επεκτατική λογική των Γερμανών, όπως την είδαμε και στους δύο μεγάλους πολέμους, πολλά είναι δυνατό να επιτευχθούν με την αλλαγή χαρτών και συνόρων και με προσαρτήσεις εδαφών από γειτονικές χώρες...

Οι Γερμανοί ξανάρχονται δηλαδή, αλλά μέσω Τουρκίας...

Στο μεταξύ όπως «διέρρευσε» σήμερα, πάλι από την τουρκική πλευρά, μετά την αποκάλυψη των "μυστικών επαφών" στο Βερολίνο, επίκειται νέα συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας, στην Άγκυρα. Την πληροφορία μετέφερε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. «Περιμένουμε να έχουμε μια συνάντηση με τους Έλληνες γείτονες στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μ' αυτές και παρόμοιες συναντήσεις. Το έργο μας συνεχίζεται σ' αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Ακαρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet».

Με πληροφορίες από: thefaq.gr, dw.com.