Οι δύο βάρκες στην εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη

2020-08-31

Συνεχή μεγαλοπρεπή αδειάσματα υπουργών από τον πρωθυπουργό - Σαμαρική υποχώρηση: Τώρα η «κόκκινη γραμμή» είναι ο διάλογος με την Τουρκία

Πληγώθηκε από την ανάδειξη της υποκρισίας του στο θέμα των 12 μιλίων, αλλά πέρασε στη Βουλή και στη Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής του.

Ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε το δόγμα της ακινησίας (γνωστό ως δόγμα Μολυβιάτη) λέγοντας ότι «η ακινησία περιθωριοποιεί όταν οι συσχετισμοί αλλάζουν». Και με τη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ εφόσον σταματήσει η Άγκυρα να προκαλεί. Μάλιστα πρόσθεσε ότι, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, θα πάμε στη Χάγη.

Ωστόσο δέχτηκε ισχυρό πλήγμα με την άρνηση της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα. Μάλιστα αυτό θα εξεταστεί μετά τον ελληνοτουρκικό διάλογο, που σημαίνει ότι θα συνεκτιμηθεί αν η Ελλάδα θα έχει επιδείξει καλή θέληση! Δεν το λες και διπλωματική επιτυχία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Πάλι «άδειασε» υπουργούς του

Πάντως με εσωκομματικούς όρους θα έλεγε κάποιος ότι ο Κ. Μητσοτάκης έκανε επίδειξη δύναμης μέσα στη Ν.Δ. Και αυτό διότι ο διάλογος με την Τουρκία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη δεξιά ομάδα της Ν.Δ., ενώ και η Χάγη δεν είναι δημοφιλής -το παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «το λέω γνωρίζοντας ότι μπορεί στην κοινή γνώμη να μην είναι εύπεπτη αυτή η άποψη».

Ως «γλυκαντικό» ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε εξοπλιστικό πρόγραμμα και την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια εκθέτοντας όσους είχε βάλει το 2018 να υπονομεύσουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Θανάσης Πλεύρης, Άγγελος Συρίγος και αρκετοί άλλοι χειροκροτούσαν αυτό που το 2018 θεωρούσαν ως «μεγάλη ζημιά» που «δίνει επιχειρήματα στην Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε εκθέσει πλειάδα κορυφαίων υπουργών για τον κορωνοϊό, τις μάσκες και τα εμβόλια (Χρήστο Σταϊκούρα, Βασίλη Κικίλια, Νίκη Κεραμέως)...

Ο Α. Σαμαράς ψήφισε να μην έχουν πλήρη επήρεια τα νησιά!

Η συντηρητική πτέρυγα της Ν.Δ. έμεινε με το όπλο παρά πόδα μετά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Παρότι είχαν σοβαρές διαφωνίες με τη διαχείριση της κρίσης με το "Oruc Reis" και την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι «εθναμύντορες» της Ν.Δ. σιώπησαν επί εικοσαήμερο για την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας αποδεικνύοντας ότι βάζουν πρώτα το κομματικό καθήκον και ύστερα την εθνική τους συνείδηση. Η άποψή τους είναι ότι η κυβέρνηση όφειλε να έχει προειδοποιήσει τι θα έκανε αν το τουρκικό πλοίο και ο στολίσκος που το συνόδευε έμπαιναν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τώρα αυτό που λένε από τη σαμαρική πτέρυγα είναι πως δεν έχουν πρόβλημα με τη μερική ΑΟΖ, αλλά με τον διάλογο με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει στην Ολομέλεια της Βουλής ότι «διάλογο με κράτος - πειρατή δεν κάνεις», ενώ έχει ταχθεί κατά του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Τι ακριβώς διάλογο να κάνουμε με την Τουρκία; Μήπως αν τα νησιά μας έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας -που όμως η Τουρκία δεν το δέχεται;» είχε δηλώσει στα «Νέα».

Στην ίδια συνέντευξη ο Α. Σαμαράς υποστήριζε πως «το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει απερίφραστα ότι τα νησιά έχουν πλήρη επάρκεια σε αιγιαλίτιδα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ. Που σημαίνει ό,τι ακριβώς προβλέπεται και για τη στεριά. Τελεία και παύλα». Τώρα όμως ο ίδιος ψήφισε στη Βουλή να έχουν μειωμένη επήρεια τα νησιά!

Γι' αυτό η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε δηκτικά στο twitter: «Πατριδοκάπηλος ο υποκριτής: είδος που απαντάται σε συντηρητικά οικοσυστήματα. Χαρακτηριστικά δείγματα Σαμαράς, Γεωργιάδης κ.ά.».

Παιδεία: Η αχρηστία και η αριστεία

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπάχαλο στην Εκπαίδευση. Η ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, που «έπεσε» την ημέρα της ανακοίνωσης των βάσεων, ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Η υπουργός Ν. Κεραμέως έδωσε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα για να πει ότι δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Συγκεκριμένα στις 24 Αυγούστου ανακοίνωσε ότι η ίδια αποφάσισε να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά μπορεί να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου και, σε κάθε περίπτωση, η υπουργός θα πει την 1η Σεπτεμβρίου αν τα σχολεία θα ανοίξουν την 7η ή τη 14η Σεπτεμβρίου...

Ενδεικτικό του χάους είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι αποσπάσεις των μονίμων εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές να παρουσιαστούν την Τρίτη στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου διορίστηκαν χωρίς να γνωρίζουν σε ποιον τόπο θα είναι το σχολείο στο οποίο θα υπηρετήσουν, που θα πρέπει να βρουν σπίτι κ.λπ.

Απώλεια 5.000 για τους μισθωτούς

Όλα αυτά συμβαίνουν σε περίοδο όξυνσης του κορωνοϊού, ενόψει δριμείας οικονομικής κρίσης τόσο στα δημόσια οικονομικά όσο και στην τσέπη κάθε πολίτη, ενώ έρχεται νέα αύξηση της ανεργίας. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να αναβάλει τη συζήτηση για αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ βάζει στην αναστολή των 534 ευρώ τους εργαζόμενους έως το τέλος του έτους. Με βάση τον μέσο μισθό στην Ελλάδα η απώλεια εισοδήματος πλησιάζει τα 5.000 ευρώ μόνο το 2019...

Διαγκωνισμοί στο οικονομικό επιτελείο

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας διέψευσε τις διαρροές του Μαξίμου για μεγάλες φοροελαφρύνσεις και για νέο «πακέτο Μητσοτάκη» στη ΔΕΘ μεταθέτοντας αυτή την πολιτική για το 2021. Σημειώνεται ότι ο υπουργός είδε τις αρμοδιότητές του να μειώνονται λόγω της αναβάθμισης του Θόδωρου Σκυλακάκη σε αναπληρωτή και της ανάθεσης σε αυτόν του ταμείου των 70 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι το ότι υπάρχει δυσχέρεια για το ποιος υπουργός θα πηγαίνει στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. όταν συζητούνται θέματα ανάπτυξης, καθώς είναι πλέον αρμοδιότητα του Θ. Σκυλακάκη...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ https://www.avgi.gr/article/10811/11407074/oi-dyo-barkes-sten-exoterike-politike-metsotake