Οι μειώσεις μισθών στις οποίες οδηγούν τα κυβερνητικά μέτρα, θα βαθύνουν την ύφεση

2020-05-22

Με τις νέες δηλώσεις Σταϊκούρα για επερχόμενη βαθειά ύφεση, η οποία όμως θα ανασχεθεί χάρη στα κυβερνητικά μέτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει:

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για ύφεση φέτος έως 13% η οποία συμπλήρωσε ότι θα μειωθεί από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση.

Δεν μας κάνει εντύπωση. Άλλωστε το έχει πει και στο δελτίο τύπου που συνόδευε την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία προβλέψεων σε τέτοιους καιρούς, αλλά το να πηγαίνεις από το 0% στο 13% (26 δισ. διαφορά) μέσα σε ενάμιση μήνα, κάνοντας και όλες τις ενδιάμεσες προβλέψεις, θυμίζει περισσότερο αστρολογία και λιγότερο οικονομικό επιτελείο.

Όμως, αφού ο υπουργός θεωρεί ότι τα μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν την πρόβλεψη αυτή "από 5 έως 8 μονάδες" γιατί δεν προχωράει σε ένα πιο γενναίο πακέτο μέτρων, όπως αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το "Μένουμε Όρθιοι", ώστε να μειωθεί η ύφεση ακόμη περισσότερο;

Η αλήθεια είναι ότι οι ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη και η εξειδίκευση των μέτρων από του υπουργούς καταδεικνύουν ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του αγνοούν αφενός το μέγεθος της ύφεσης και αφετέρου τις ανάγκες των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι μειώσεις μισθών στις οποίες οδηγούν τα κυβερνητικά μέτρα, θα βαθύνουν την ύφεση επιδεινώνοντας τη θέση όχι μόνο των εργαζόμενων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη στηρίζονται ανεπαρκώς από την κυβέρνηση με δάνεια για πολύ λίγες και με αναιμικές φοροελαφρύνσεις. 

Παρέμβαση στην Πέλλα