Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «λεφτά ακούν και λεφτά δεν βλέπουν» από την κυβέρνηση!

2020-05-01

Οι πρώτες κυβερνητικές εξαγγελίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων έγιναν μέσα Μαρτίου και μέχρι σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πάρει μισό ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων, έχουν πυκνώσει την ανησυχία και έχουν μειώσει ραγδαία τις προσδοκίες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η ανησυχία αυτή εκδηλώνεται από φορείς, όπως Επιμελητήρια και εμπορικοί σύλλογοι, αυτό προκύπτει και από τις τηλεδιασκέψεις και διαβουλεύσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια προέκυψαν όπως και στη τηλεδιάσκεψη που είχε η Ν.Ε. με τους εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων του Νομού Πέλλας.

Τα ζητήματα που τέθηκαν και απασχολούν τους μικρομεσαίους είναι:

(α) η επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου υπάρχει γκρίζο τοπίο σε σχέση με το ποιος τη δικαιούται και τι ακριβώς δικαιούται,

(β) οι εγγυήσεις, στις οποίες φαίνεται να έχουν προτεραιότητα μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρους άνω των 50 εκατ. ευρώ ενώ μικρές και μεσαίες θα φτάνουν στο χείλος του γκρεμού για 10 χιλιάδες ευρώ,

(γ) το πτωχευτικό δίκαιο και την προστασία της α' κατοικίας.

Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι επιχειρήσεις σωρεύουν τεράστια πίεση. Οι άνθρωποι της αγοράς αντιλαμβάνονται πως όταν ξανανοίξουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν συσσωρευμένα χρέη και ότι οι δυνητικοί πελάτες τους δεν θα έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη.

Επιπλέον, αν αφεθούν οι τράπεζες να διαχειριστούν κατά το δοκούν τα όποια χρηματοδοτικά εργαλεία αναπτύξει η Πολιτεία ή να αξιοποιήσουν τα κονδύλια και τη ρευστότητα της Ε.Ε. με τα δικά τους κριτήρια, η μισή ελληνική επιχειρηματικότητα θα μείνει εκτός στήριξης.

Στο δημόσιο διάλογο έχει τεθεί εγκαίρως η κοστολογημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ "Μένουμε όρθιοι".τα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζόμενων που περιλαμβάνονται σε αυτή, μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ανάσα για να μείνουν όρθιες οι μικρές επιχειρήσεις για την «επόμενη μέρα».

Ο υπουργός οικονομικών χαρακτηρίζει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μαξιμαλιστικές.Ισχυρίζεται ότι αν εφαρμοστούν θα μας οδηγήσουν σε νέο μνημόνιο.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρές πακέτο -το οποίο φυσικά δεν εξαντλεί όλον τον διαθέσιμο χώρο- είναι η μόνη πρόταση που εξασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε δυσθεώρητη μείωση του ΑΕΠ. Και άρα ότι δεν θα έχουμε δυσθεώρητη αύξηση του λόγου χρέος/ΑΕΠ. Και άρα δεν θα οδηγηθούμε σε νέα μνημόνια.

Ο κ. Σταϊκούρας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Ειδικά από την στιγμή που ήταν βουλευτής της ΝΔ η οποία έβαλε τις βάσεις για το πρώτο μνημόνιο, αλλά και υπουργός που εφάρμοσε το δεύτερο και παγίδεψε την χώρα για το τρίτο (όπως άλλωστε προκύπτει αν κάποιος μελετήσει προσεκτικά τα στοιχεία που ο ίδιος κατέθεσε).

Την περίοδο 2008-2014 η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της. Αν ο κ. Σταϊκούρας δεν εμπλακεί με την - πλούσια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα - συζήτηση για την ανάγκη λήψης εμπροσθοβαρών μέτρων, κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο Υπουργός που έχει συμβάλει σε αθροιστική μείωση του ΑΕΠ με ποσοστά αυτοδυναμίας 40%!

Δεν μας ενδιαφέρει υστεροφημία του κ. Σταϊκούρα βέβαια! Το να μην καταρρεύσει ξανά η χώρα μας ενδιαφέρει!

Παρέμβαση στην Πέλλα.