Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας

2020-04-23

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που εξαιτίας των δυσμενών ευρωπαϊκών συσχετισμών αναγκάστηκε να κινηθεί εντός μνημονιακών περιορισμών, έθεσε στις πολιτικές της προτεραιότητες την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας καταφέρνοντας, με πολύ πείσμα και πολύ δουλειά, να ανασυγκροτήσει και να ενισχύσει το υπό κατάρρευση ΕΣΥ που παρέλαβε το 2015 από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Οι κυριότερες συναφείς παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:

1. Καθολική κάλυψη υγείας - πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διαγραφή των 28 εκατ. ευρώ χρεών που όφειλαν οι πολίτες για παροχές υγείας. Θυμίζουμε ότι επί διακυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου υπήρχαν περίπου 2 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες.

2. Ενίσχυση των δημόσιων δαπανών για την υγεία και των προϋπολογισμών των νοσοκομείων μετά από μια 5ετία συνεχών περικοπών μέχρι και το 2014.Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε την περικοπή των δημόσιων δαπανών για την υγεία, η οποία αθροιστικά είχε φθάσει το 40% κατά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια (2010-2014) Παρά τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, οι δημόσιες δαπάνες υγείας αυξήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από το 4,6% το 2015 στο 5,2% του ΑΕΠ.

3. 19500 προσλήψεις (μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, συμβασιούχων ΟΑΕΔ, προσωπικό των ΤΟΜΥ, κλπ) που κάλυψαν τις αποχωρήσεις μετά το 2015 και τα κενά των πρώτων μνημονιακών χρόνων που είχαν «παγώσει» οι προσλήψεις.

4. Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία - δημιουργία 127 νέων δημόσιων δομών ( ΤΟΜΥ) και σταδιακή ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας που δίνει έμφαση στην πρόληψη και την κοινοτική φροντίδα - στήριξη των Κέντρων Υγείας ( αστικού και αγροτικού τύπου ) με προκήρυξη 450 μόνιμων γιατρών ΕΣΥ - θεσμοθέτηση των Κινητών Ομάδων Υγείας ( ΚΟΜΥ) για ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών με δυσκολίες πρόσβασης στις δημόσιες δομές.

5. Ανάπτυξη πάνω από 100 νέων δημόσιων κλινών ΜΕΘ-κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών ΕΣΥ στις ΜΕΘ ( 190)

6. Ενίσχυση των ΤΕΠ με προκήρυξη 500 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ.

7. Δημιουργία μηχανισμού γρήγορης κάλυψης έκτακτων αναγκών προσωπικούμε λίστες διαθέσιμων επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού ανά ειδικότητα και ανά ΥΠΕ.

8. Ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας (προκήρυξη 150 θέσεων ψυχιάτρων-παιδοψυχιάτρων, άνοιγμα 4 νέων ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία της Περιφέρειας, στήριξη των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας ).

Πηγή Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ