«Οι προκλητικές πράξεις του Προέδρου της Τουρκίας, σχετικά με την Αγιά Σοφιά, είναι «το κερασάκι στην τούρτα»

2020-06-01

«Οι προκλητικές πράξεις του Προέδρου της Τουρκίας, σχετικά με την Αγιά Σοφιά, είναι «το κερασάκι στην τούρτα», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαρακιώτης

«Αν ξετυλίξουμε το κουβάρι των πεπραγμένων της Ν.Δ. στην εξωτερική πολιτική, θυμόμαστε το πρωτοφανές ότι στην πρώτη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έθεσε το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας στο Αιγαίο», επισήμανε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Μάθαμε μετά από το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν έγινε αυτό, προκειμένου «να μη χαλάσει το πολύ καλό κλίμα».

Εν συνεχεία, είχαμε το τουρκικό ωκεανογραφικό "OrucReis" επί 30 ώρες να πλέει εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ. και η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν ότι «το πήρε ο άνεμος», όπως συνέβαινε παλιότερα με τις σημαίες.

Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε τη ματαίωση της άσκησης «Καταιγίδα» με αντιφατικές αιτιολογήσεις από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ μετά από 27 χρόνια γίνονται υπερπτήσεις στον Έβρο και δε βλέπω να αναφέρεται από κανέναν».

«Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική.

Όταν έχουμε να κάνουμε με μια Τουρκία, η οποία έχει σταθερή εξωτερική πολιτική εδώ και πολλά χρόνια, πρέπει να πράττουμε αντίστοιχα.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ έκανε κάποιες δηλώσεις για την Τουρκία και αναρωτιέμαι: Ποια ήταν η αντίδραση της Ελλάδας; Το δόγμα του κατευνασμού δεν έχει θετικά αποτελέσματα. Η Ν.Δ. έχει μπερδέψει την ψυχραιμία με την υποχωρητικότητα».

Από την Αυγή της 31ης Μαΐου 2020