Όλγα Γεροβασίλη: Το γράψε-σβήσε στη διατύπωση «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών» δεν το ξεχνά κανείς. Ούτε η διεθνής κοινότητα, ούτε οι πολίτες, ούτε οι βουλευτές σας!

2020-09-29

Σημεία παρέμβασης της γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Όλγας Γεροβασίλη στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1 με το Γιώργο Παπαδάκη

Η έννοια «εκ παραδρομής» είναι άγνωστη λέξη στα κοινά ανακοινωθέντα! Ό,τι γράφεται, αυτό έχει ειπωθεί.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν και στη «διόρθωση» του κειμένου δια της αφαίρεσης του χαρακτηρισμού 'ιστορική' από τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε προτροπή του δημοσιογράφου να σχολιάσει αυτή την «εκ παραδρομής» (sic) χρήση της λέξης 'ιστορική', η Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε στους συνομιλητές της ότι «στα κοινά ανακοινωθέντα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για το «εκ παραδρομής. Η διαδικασία είναι γνωστή και συγκεκριμένη: Αυτά τα κείμενα ελέγχονται και τελικώς, συνυπογράφονται και από τις δύο πλευρές. Αυτά τα κείμενα αποτυπώνουν ό,τι ειπώνεται ζωντανά σε μία τέτοια διπλωματική διαδικασία. Άρα, ο χαρακτηρισμός 'ιστορική συμφωνία' ειπώθηκε».

Με την αρχική διατύπωση στο ανακοινωθέν, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αισιοδόξησε πως κερδίζει έδαφος ο ορθολογισμός έναντι των ακραίων απόψεων στην κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ αντιλαμβάνεστε ότι θεώρησε τον αρχικό έγγραφο χαρακτηρισμό της συμφωνίας των Πρεσπών ως ιστορικής, ως ένα βήμα της κυβέρνησης προς τον ορθολογισμό. Εξ ου και καλωσορίσαμε το πρώτο από τα 158 συγγνώμη, εκ μέρους του κ. Δένδια. Ελπίζουμε δε αυτή τη συγγνώμη να εκφράσει και το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ που θα κληθούν να ψηφίσουν με ονομαστική ψηφοφορία εάν, τελικώς, τολμήσει η κυβέρνηση να υπάρξει συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τις άλλες χώρες και φέρει τις συμβάσεις της συμφωνίας προς κύρωση στη βουλή.

Με το γράψε-σβήσε η κυβέρνηση βρίσκεται υπόλογη στη διεθνή κοινότητα, στον εαυτό της και στους πολίτες

Το χθεσινό συμβάν, θεωρούμε ότι γελοιοποίησε την εξωτερική πολιτική και την ίδια τη χώρα κυρίως γιατί η εξωτερική πολιτική γίνεται δέσμια μιας μικροπολιτικής με την οποία η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποίησε ένα εθνικό θέμα σαν εργαλείο διχασμού των πολιτών, σαν προσάναμμα στον εθνικισμό (με τις συγκεντρώσεις μακεδονομάχων στις οποίες πολλοί βουλευτές της πρωτοστάτησαν) και σαν εισιτήριο για την εξουσία, με τις τότε δηλώσεις Μητσοτάκη ότι θα ασκήσει όλα τα μέσα που διαθέτει η χώρα προκειμένου να μην ισχύσει η συμφωνία.

Και σήμερα η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση πλέον, χρησιμοποιεί ένα εθνικό θέμα σαν ασπιρίνη στις εσωτερικές της συγκρούσεις, χωρίς να στέκεται ούτε στις επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας ούτε στην ουσία της εξωτερικής πολιτικής.

Η λέξη σβήστηκε - το πρόβλημα παραμένει στη ΝΔ

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον βουλευτή της ΝΔ κατά πόσον το συμβάν πρόκειται για ιστορική γκάφα, ο βουλευτής εξέφρασε με σθένος τις απόψεις του για "ανιστόρητη συμφωνία" και για απαράδεκτη αναφορά στο χαρακτηρισμό ιστορική, όπως και για αναζήτηση ευθυνών ως προς τη χρήση του, αναφέρθηκε δε επανειλημμένως στα "Σκόπια" (sic) .

Με τα πολλά, ο βουλευτής ουδέποτε απάντησε στην ευθεία ερώτηση της Όλγας Γεροβασίλη εάν ο ίδιος θα ψηφίσει τις διεθνείς κυρώσεις της συμφωνίας ή εάν θα παραιτηθεί για λόγους συνείδησης.