Ολημερίς το έχτιζαν το βράδυ γκρεμιζόταν το Ελληνικό, με τη Μαριάννα Λάτση όπου φύγει – φύγει!

2020-07-28

Πολλά ερωτηματικά για την πορεία του σχεδίου για την αξιοποίηση του Ελληνικού, προκαλεί η απόφαση της Μαριάννας Λάτση να αποχωρήσει από την επένδυση, δημιουργώντας ανησυχία για την πορεία του έργου, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσε σήμερα να υποβαθμίσει το γεγονός και να καθησυχάσει τους επενδυτές, κάνοντας λόγο για περιουσιακές διευθετήσεις εντός της οικογένειας Λάτση.

Η είδηση, που κλόνισε τις εντυπώσεις γύρω από το Ελληνικό, είναι πως η Μαριάννα Λάτση αποφάσισε να διαφοροποιηθεί από τις επενδυτικές επιλογές της οικογένειας Λάτση και πούλησε την συμμετοχή της στην Lamda και αποχώρησε από την εταιρεία που υλοποιεί την επένδυση του Ελληνικού. Το ερώτημα είναι γιατί εκδηλώνεται αυτή η διαφοροποίηση και μάλιστα σ' αυτή την συγκυρία, κατά την οποία, η κυβέρνηση αφού έστησε ολόκληρο σκηνικό με τις μπουλντόζες, επιμένει ότι το έργο έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.

«Δεν έχει να κάνει με το έργο, λύνουν τα περιουσιακά τους ζητήματα» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, επιμένοντας ότι το Ελληνικό τρέχει εντός προγράμματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως «το Ελληνικό είναι τουλάχιστον ως έργο χρονοβόρο με τις συνθήκες να μεταβάλλονται από καιρού εις καιρόν» ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει μία σειρά από εκκρεμότητες γύρω από το έργο καθώς «η Lamda Development δεν έχει φροντίσει καν να πάρει στην κατοχή της τις μετοχές της Ελληνικό Α.Ε. από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το ελληνικό δημόσιο -όπως είναι φυσικό- δεν έχει πάρει ούτε ευρώ. «Θολό» παραμένει την ίδια στιγμή και το συνολικό επενδυτικό σχέδιο, κάτι που -όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες- φαντάζει απίθανο να διευθετηθεί όσο παραμένει «στον αέρα» η υπόθεση του καζίνο».

Αν λοιπόν η επένδυση ήταν τόσο σίγουρη, γιατί η Μ. Λάτση αποφάσισε να αποχωρήσει και σύμφωνα με πληροφορίες να στραφεί κυρίως προς τη σιγουριά της ναυτιλίας; Στην σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε για την αποχώρηση της τονίζονται τα εξής: «Μετά από συμφωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας Λάτση, η Consolidated Lamda Holdings (CLH) πώλησε, στις 24/7/2020, 8.900.000 μετοχές της εταιρείας Lamda Development ΛΑΜΔΑ-1,46% AE και θα εκκινήσει άμεσα διαδικασία διάθεσης συμπληρωματικού πακέτου 5.992.760 μετοχών της Lamda Development AE προκειμένου να διευκολυνθεί η νέα επενδυτική στρατηγική που η κα Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της έχουν διαμορφώσει και στην οποία δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή τους στη Lamda Development ΑΕ και στο έργο του Ελληνικού. Οι οικογένειες Σπύρου Λάτση και Μαργαρίτας Λάτση διατηρούν τη συμμετοχή τους στη CLH και στηρίζουν πλήρως το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού.Μετά την ολοκλήρωση των ως άνω συναλλαγών, η CLH θα κατέχει ποσοστό 42,2% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda Development AE, διατηρώντας τον έλεγχο επί της Lamda Development AE.».

Είναι σαφής η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και η αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση να εμφανιστεί ως διευθέτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως σαφής είναι και η σπουδή να επισημανθεί ότι οι Λάτσηδες στηρίζουν πλήρως το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού.

Υπενθυμίζεται ότι από την «επένδυση» του Ελληνικού, την οποία έχουν κληθεί να δανειοδοτήσουν ελληνικές τράπεζες, έχουν αποχωρήσει και οι πολυδιαφημισμένοι Κινέζοι και Άραβες επενδυτές, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Με πληροφορίες από: tvxs.gr, flash.gr, thepressproject.gr