Ομολογία ανικανότητας απο τον Κοντοζαμάνη: τελείωσαν τα τεστ για τον κορονοϊό λόγω της μαζική επιστροφής των εργαζόμενων στις υγειονομικές μονάδες… 

2020-09-04

Στη μαζική επιστροφή των εργαζόμενων στις υγειονομικές μονάδες, την οποία, προφανώς λόγω ανικανότητας κι αδιαφορίας, ξέχασαν να υπολογίσουν, χρεώνει η κυβέρνηση το γεγονός ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ξέμεινε από αντιδραστήρια για τα τεστ για τον κορονοϊό, τα οποία, λόγω της έλλειψης, θα γίνονται μετά τις 8 Σεπτεμβρίου.

Σε ένα ακόμα κρεσέντο επιτελικής ανικανότητας, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, με τις αυξημένες αρμοδιότητες, παραδέχεται ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο του δεν είχαν προβλέψει την "μαζική επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζόμενων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο" με αποτέλεσμα λέει "να δημιουργηθεί αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων".

Ομολογεί δηλαδή ο κύριος υφυπουργός ότι το υπουργείο Υγείας έχει κάνει τόσο καλή προετοιμασία για τον κορονοϊό που δεν είχε προβλέψει τις αυξημένες ανάγκες για έλεγχο των υγειονομικών που επιστρέφουν από άδειες! Οι δικαιολογίες που προσπαθεί να προβάλει ο κ. Κοντοζαμάνης καθίστανται ακόμα περισσότερο γελοίες, λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες της ΕΙΝΑΠ ότι υπήρχαν ήδη σημαντικές καθυστερήσεις στη διεξαγωγή των τεστ αλλά και ότι στην ανακοίνωση του ΕΚΕΑ χαρακτηρίζεται ως "αλόγιστη χρήση" η ανάγκη για μαζικά τεστ!

Αναλυτικά η δήλωση του Βασίλη Κοντοζαμάνη:
«Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9.

Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.

Σημειώνεται ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

Η καταγγελία της ΕΙΝΑΠ
Να τονιστεί ότι το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα μέλη τη Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) τονίζοντας πως αυτό το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, καθώς υπάρχουν ήδη μεγάλες καθυστερήσεις στην διεξαγωγή των τεστ, με αποτέλεσμα πολλά τεστ να παραμένουν στα νοσοκομεία και να μην στέλνοντας προς εξέταση.

«Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test. Είναι ΝΤΡΟΠΗ! Την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test! Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία»,αναφέρει στην καταγγελία της η ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με τους Μαίρη Αγρογιάννη Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ και Ηλία Σιώρα Γραμματέας ΕΙΝΑΠ, σήμερα υπάρχουν καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των τεστ για τον covid-19 στα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας.

Ενδεικτικά σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς στον Ευαγγελισμό εκκρεμεί η απάντηση 160 δειγμάτων, στο Σωτηρία 100 δείγματα.

«Πρόκειται για δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΕΙΝΑΠ.

Mε πληροφορίες από το thefaq.gr, in.gr

https://www.opoligrafos.gr/health/teliosan-ta-test-gia-koronoio/