Οταν η ΝΔ θεωρούσε την επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο... «ανεύθυνη»

2020-08-26

Μπορεί σήμερα να χειροκρότησαν όρθιοι, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έμπλεοι εθνικής υπερηφάνειας για τη Ελλάδα που «μεγαλώνει» σύμφωνα με τα λόγια του, στη συζήτηση για την κύρωση των Συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία, στο κοινοβούλιο, όμως έκρυβαν απλώς την πολιτική μικροπρέπεια που χαρακτηρίζει το κυβερνών κόμμα. Οι ίδιοι άνθρωποι το 2018 χαρακτήριζαν ανεύθυνη την πρόταση που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον τότε υπουργό εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Η «Ελλάδα μεγαλώνει». Το έχουν πει κι άλλοι εμείς είμαστε όμως αυτοί που το κάνουν πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το δίκιο της θάλασσας. Το δικαίωμα αυτό η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες περιοχές και το οποίοι έχουν άσκηση γείτονες μας με συμβιβασμό στο δίκαιο της θάλασσας. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει τους ομολόγους του Αλβανίας και Ιταλίας για αυτή μας την απόφαση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γυρνώντας το χρόνο δυο χρόνια πίσω για «έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης» έκανε λόγο ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων έγινε «πρόχειρα και αποσπασματικά».

Κατηγόρησε μάλιστα την τοτε κυβέρνηση ο κος Κουμουτσάκος ότι «υποσκάπτει» θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής. «Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί "ειδικών συνθηκών" στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων», υπογράμμισε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και ο Ε. Βενιζέλος.

Δυο χρόνια μετά βεβαίως, ο κόσμος εχει έρθει ανάποδα. H κυβέρνηση προχωράει με δειλά βήμματα, όμως σπασμωδικά και χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική σε ένα μέτρο εθνιής κυριαρχίας που είχε σχεδιαστεί απο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ https://left.gr/news/otan-i-nd-theoroyse-tin-epektasi-sta-12-milia-sto-ionio-aneythyni