«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το 2015 παρέλαβε άδεια ταμεία, ψάχναμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις!»

2020-05-18

Οι προτάσεις μας για την ανάσχεση της ύφεσης είναι κοστολογημένες και ζυμωμένες με τους παραγωγικούς φορείς, τους εργαζόμενους, την κοινωνία. Και περάσαμε με άριστα τις εξετάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 χωρίς... «λεφτόδεντρα» αλλά με άδεια ταμεία, όταν ψάχναμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Σε τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα παρέδωσε όχι απλώς γεμάτα αλλά και με «μαξιλάρι» ασφαλείας, τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πορεύονται με το «βλέπουμε και κάνουμε», δεν υπάρχει κάποια στρατηγική, κάποιο σχέδιο, όλες οι κινήσεις είναι αποσπασματικές, από τα περί «πολύ μικρής ύφεσης» πήγαμε στις προβλέψεις για -4,7% και τελικά στο -9,7%, όπως εκτιμά η Κομισιόν, την μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, είπε η κα Παπανάτσιου. Και αντί να ανησυχήσουν -και να μας πουν ποια πρόβλεψη παίρνουν υπόψιν και βασίζουν σε αυτή το πρόγραμμά τους, περιμένουν το Φθινόπωρο, όταν τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά...

Όλοι οι παραγωγικοί φορείς της χώρας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει αργήσει πάρα πολύ, υπογράμμισε, να πει π.χ. ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό και πότε θα ξεκινήσει. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς γνώση τους. Δεν δίνει τη δυνατότητα ούτε στις πάρα πολύ λίγες επιχειρήσεις που έδωσε την επιστρεπτέα προκαταβολή να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Τα δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης είναι πάρα πολύ λίγα, στο 3% του ΑΕΠ, 6 δισ. ευρώ. Τα μέτρα εγγυήσεων και δανείων είναι πάρα πολύ λίγα για πάρα πολύ λίγους, δεν θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Πάρα πολύ χαμηλά είναι την ίδια ώρα και τα έσοδα, τόσο τον Απρίλιο όσο και όπως εκτιμάται τον Μάιο. Και τα προβλήματα είχαν φανεί πριν την πανδημία, θύμισε, τέλος χρόνου η κυβέρνηση των «σοφών» που θα έφερνε την ανάπτυξη την επόμενη ημέρα έφερε στο 1% το 2,8% που τους άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η ΕΕ έχει δώσει την δυνατότητα να δοθεί ό,τι είναι απαραίτητο για την ανάκαμψη της οικονομίας, των επιχειρήσεων, γενικότερα της κοινωνίας. Να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις, να κρατηθεί η κοινωνία όρθια.

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δώσει εξετάσεις στην οικονομία και τις έχουμε περάσει με άριστα, είπε χαρακτηριστικά. Αυτά που τους προτείνουμε είναι και μελετημένα και υλοποιήσιμα, ανά πάσα στιγμή:

  • 3 δισ. ευρώ μη επιστρεπτέα προς όλες τις επιχειρήσεις, να κρατηθεί η εργασία και οι επιχειρήσεις, να τονωθούν και τα έσοδα, γιατί θα πληρωθούν οι εισφορές και οι φορολογικές υποχρεώσεις
  • εμπροσθοβαρής χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων και του «μαξιλαριού», καθώς μέρος τους επιστρέφει στο κράτος, κάτι που τώρα δεν γίνεται, αυξάνεται το δημόσιο χρέος και το ιδιωτικό χρέος θα φτάσει ξανά σε υψηλά ποσοστά

Αυτό έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θέλουν έναν εργασιακό Μεσαίωνα, με τη συντηρητική λογική που έχουν πάντα στην ΝΔ, σημείωσε η κα Παπανάτσιου. Λεφτόδεντρα δεν μας είχαν αφήσει ούτε το 2015, ξεκινήσαμε και δεινοπαθήσαμε, ψάχναμε τα ταμεία για να πληρώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη κυβέρνηση που όχι απλώς άφησε γεμάτα ταμεία, ώστε σήμερα χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία θα πάνε στον δανεισμό ενώ η Ελλάδα δεν θα το χρειαστεί.

Είμαστε υπεύθυνοι γι` αυτά που λέμε και γι` αυτά θα κριθούμε, είναι κοστολογημένα, προτάσεις μετά από επαφή με την κοινωνία, τους παραγωγικούς φορείς, τους εργαζόμενους, την εστίαση, τον τουρισμό, με όσους πλήττονται περισσότερο. Είναι προτάσεις ζυμωμένες, μέσα από την κοινωνία. Πρέπει να δούμε ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο αυτό που θα περιλαμβάνουν οι προτάσεις μας που θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, είπε η κα Παπανάτσιου για την επικείμενη παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάσχεση της ύφεσης και την αντιμετώπιση της κρίσης με την κοινωνία όρθια.

Παρέμβαση στην Πέλλα