Ούτε 70 δισ., ούτε 32 δισ., ούτε καν 16 δισ., αλλά μόλις 6,42 δισ. θα πάρει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.!

2020-07-29

Ξεγυμνώνεται καθημερινά το αφήγημα της δήθεν κανονικότητας κι αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, που εξαντλεί τον αβάσταχτο ερασιτεχνισμό της σε όλα τα επίπεδα, εκτός κι αν πρόκειται για μίζες, λοβιτούρες, διαπλοκή και στημένους διαγωνισμούς και νομοσχέδια. Εκεί μετράει... η πείρα.

Το νέο κρούσμα αφορά τα χρήματα που θα πάρει η χώρα από το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς διαψεύδοντας και την πιο συγκρατημένη κυβερνητική εκτίμηση, τελικά με βάση τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., η Ελλάδα θα λάβει 16,69 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα καθαρά είναι 6,42 δις, καθώς τα 10,27 δις ευρώ πρέπει να τα επιστρέψει.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και δημοσιοποίησε το βέλγικο think tank για την Οικονομία, Bruegel, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί από τις αγορές 750 δις ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στα κράτη μέλη με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων. Από αυτό το ποσό η Ελλάδα λαμβάνει ως επιχορήγηση με βάση τη συμφωνία και τον αλγόριθμο που έχει τεθεί με τα κριτήρια κατανομής 16,69 δις ευρώ. Ωστόσο, η κάθε χώρα-μέλος θα αναλάβει να πληρώσει ένα ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστιαίο νούμερο. Για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό είναι 1,37% που σημαίνει 10,27 δις ευρώ, χωρίς τόκους και προμήθειες. Δηλαδή, τα χρήματα που δεν θα επιστρέψει η Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι 6,42 δισ.

Εκτός όμως από τη διάψευση των κυβερνητικών ισχυρισμών και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ενίσχυσης ύψους 70 δισ. ευρώ, ερωτήματα γεννώνται για τη νέα διόγκωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και εν τέλει τα πραγματικά οφέλη στην οικονομία...

Άνθρακες ο θησαυρός που διαλαλούσε το κυβερνητικό επιτελείο μετά την πρόσφατη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής όπου ο Μητσοτάκης όπως αποδείχθηκε ότι πήγε ως τουρίστας για ντόλτσε βίτα...

Αναδημοσίευση απο τον Πολύγραφο.