Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα από την υγειονομική και οικονομική κρίση

2020-07-16
https://www.mixcloud.com/pskourletis/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF-1055-1572020/

Σημεία από τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» 105,5

Η κυβέρνηση δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα από την υγειονομική και οικονομική κρίση

Βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής μένουν ίδιοι, παρά την πανδημία και τα νέα ζητήματα που ανέδειξε, ενώ η κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει και το σχέδιό της για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020, στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» 105,5 και στον δημοσιογράφο Νίκο Ξυδάκη.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Η κυβέρνηση αγνοεί την πανδημία και τα νέα στοιχεία που ανέδειξε, επιμένοντας σε μνημονιακού τύπου μέτρα

«Οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής μένουν αμετακίνητοι παρά την υπόθεση της πανδημίας, της υγειονομικής κρίσης, και των προβλημάτων και των ερωτημάτων που αυτή έθεσε, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη και στον Κόσμο. Τι Βλέπουμε; Ότι ενώ αυτή η υπόθεση της υγειονομικής κρίσης έθεσε κρίσιμα ερωτήματα για το ρόλο του δημοσίου, της παρέμβασής του, για το ίδιο το παραγωγικό μοντέλο, για την έννοια της περιφερειακής ανάπτυξης, ανέδειξε την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ερωτήματα πάρα πολύ μεγάλα τα οποία θα πρέπει να μας απασχολήσουν, για το χαρακτήρα της εργασίας, εδώ βλέπουμε μία κυβέρνηση η οποία, αμετακίνητη υπηρετεί ένα σχέδιο μνημονιακού τύπου αναδιαρθρώσεων στην εργασία, υλοποιεί ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων έτσι όπως το είχε διαμορφώσει και πριν την πανδημία. Που εκφράζεται με έναν απόλυτο τρόπο στην περίπτωση των δημόσιων δικτύων, είτε της ενέργειας, είτε του νερού, ενώ ταυτόχρονα, θέλει να υλοποιήσει αυτό που είχε αποκρύψει προεκλογικά, το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης. Ουσιαστικά να την καταργήσει. [...] Και όλα αυτά κάτω από μια ιδεολογική μονομανία κα ιδεοληψία ότι τα πράγματα θα αυτορυθμιστούν. Αν έχει όμως καταρρεύσει κάτι, μετά την τελευταία υγειονομική κρίση, είναι αυτή η λογική».

Εγκαθιδρύουν ένα νέο, σύγχρονο κομματικό κράτος

«Έχουμε περισσότερες θέσεις μετακλητών, μεγαλύτερους μισθούς και, παράλληλα, ένα σχέδιο τοποθέτησης ημετέρων και στον τελευταίο σύλλογο που υπάρχει στην Ελλάδα. Για να μη μιλήσουμε για τις υπέρογκες αυξήσεις των διοικήσεων σε ΔΕΚΟ και Οργανισμούς. Έχουμε μια πλήρη ανατροπή όσων έλεγε η Νέα Δημοκρατία και έφτιαξε το προεκλογικό της προφίλ. Μιλάμε για ένα νέο, σύγχρονο κομματικό κράτος στη μεταμνημονιακή περίοδο. Είναι ασύλληπτο. Άσχετα εάν αυτό τελικά βγαίνει στη δημοσιότητα ή «σκεπάζεται». Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι σκεπάζεται, καταλαβαίνουμε για ποιους λόγους συμβαίνει, υπάρχει η μιντιακή υπεροπλία των πρόθυμων που στηρίζει την κυβέρνηση και που κάνει το «άσπρο, μαύρο». [...] «Θα σας θυμίσω ότι με βάση τις επίσημες καταγραφές που είχαμε κάνει, μιλάγαμε για έναν συνολικό αριθμό μετακλητών πολύ πιο μικρό από αυτόν που παραλάβαμε τον Ιανουάριο του '15 και με μικρότερες αμοιβές. Εδώ έχουμε απάλειψη των προσόντων ως προϋπόθεση για να υπηρετεί κάποιος και ταυτόχρονα μια αύξηση των αμοιβών».

Επιχειρείται να ξαναγραφτεί όλη η ιστορία των σκανδάλων και της διαπλοκής των προηγούμενων δεκαετιών

«Εδώ, ενώ έχουμε υιοθετήσει την ανάγκη προστατευόμενων μαρτύρων, στην πράξη φαίνεται ότι αυτό δεν έχει αφομοιωθεί από το εγχώριο σύστημα. Δεν υπάρχει. Και αυτό φάνηκε με την υπόθεση Novartis, που όχι μόνο δεν προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε ό,τι στοιχεία είχαμε από το εξωτερικό, αλλά αντίθετα υιοθετήθηκε αυτή υπόθεση της προανακριτικής για τον Παπαγγελόπουλο, μια παρωδία προανακριτικής, για να αποπροσανατολιστεί το έργο της Δικαιοσύνης γύρω από το πραγματικό σκάνδαλο και παρά το γεγονός ότι είχαμε τον πρόσφατο συμβιβασμό ανάμεσα στην εταιρεία και το αμερικανικό Δημόσιο. Εδώ βλέπετε ότι και η ίδια η μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών χάνει την αξία της και ανερυθρίαστα οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπουργοί μας λένε ότι αυτό αφορά μόνο γιατρούς. Λες και θα μπορούσε να στηθεί όλη αυτή η υπόθεση της τιμολόγησης μόνο από κάποιους ιδιώτες γιατρούς και δεν θα ήθελε τη διαμεσολάβηση κρατικών αξιωματούχων και κυβερνητικών στελεχών. Λες και δεν γνωρίζουμε τι γινόταν τα τελευταία 30 - 40 χρόνια στο πλαίσιο του δικομματισμού, της διαπλοκής και δεν ξέραμε πως επιλύονταν τέτοιου είδους υποθέσεις. Επιχειρείται να ξαναγραφτεί όλη η υπόθεση και η ιστορία των σκανδάλων και της διαπλοκής των προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία».

Υπουργοί απειλούν δικαστές χωρίς να προκαλείται αντίδραση, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ κι ένας υπαινιγμός ξεσήκωνε ορυμαγδό δημοσιευμάτων

«Οι υπουργοί της κυβέρνησης, καταπατώντας κάθε έννοια σεβασμού της Δικαιοσύνης και διάκρισης των εξουσιών μπορούν και έχουν πια το δικαίωμα να καταγγέλλουν τους δικαστές, να τους απειλούν, όταν θυμόμαστε ότι οποιοιδήποτε υπαινιγμοί εκ μέρους στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για το πώς κινείται η Δικαιοσύνη, ξεσήκωνε έναν ολόκληρο ορυμαγδό δημοσιευμάτων και πόλεμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έδειχνε μια αντιθεσμική αντίληψη και δεν σεβόταν τη Δικαιοσύνη. Είναι πράγματα τα οποία θα πρέπει να τα επισημαίνουμε για να καταλάβουμε πως ακριβώς διαμορφώνεται σήμερα το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και πώς κατορθώνουν να αντιστρέφουν την πραγματικότητα. [...] Αυτό το οποίο επιχειρήθηκε την προηγούμενη περίοδο, της δικής μας κυβέρνησης, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα διευκόλυνε τη χειραφέτηση της Δικαιοσύνης από κάθε είδους παρεμβάσεις και κέντρα, σήμερα γίνεται προσπάθεια να αντιστραφεί».

15/7/2020